ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Μουσείο επί... χάρτου και εντός... Αγοράς

08 Αύγουστος, 2007

Μουσείο επί... χάρτου και εντός... Αγοράς

Σε λίγο η Καλαμάτα θα έχει το πιο πρωτότυπο μουσείο της χώρας. Στη Δημοτική Αγορά, που είχε γκρεμιστεί από τον σεισμό του 1986 και ξαναχτίστηκε σχεδόν όπως ήταν, στήνεται ένα αρχαιολογικό και βυζαντινό μουσείο πάνω στον χάρτη της Μεσσηνίας.

Ο επισκέπτης μπαίνοντας θα βρίσκεται σε έναν χώρο σαν τον μεσσηνιακό κόλπο και θα ακολουθεί νοερά τον Πάμισο ποταμό που διαρρέει τη Μεσσηνία. Από τον διάδρομο αυτό θα μπορεί να επισκέπτεται σε μια κυκλική διάταξη τις τέσσερις επαρχίες του νομού (Καλαμάτας, Τριφυλίας, Πυλίας, Μεσσήνης) και σε κάθε επαρχία θα μπορεί να αναζητά και να βρίσκει τα αρχαιολογικά ευρήματα του χωριού του -αν υπάρχουν- ή του διπλανού χωριού. Δεν θα είναι υποχρεωμένος να περάσει από όλο το μουσείο και να δει αντικείμενα που ενδεχομένως να μην τον ενδιαφέρουν. Η διαδρομή, πάντως, θα ξεκινάει από την επαρχία της Καλαμάτας και τα ευρήματα της Καρδαμύλης. Κάθε βιτρίνα και χωριό.

Στην οροφή του κτιρίου θα προβάλλονται φωτογραφίες από τη λειτουργία της Αγοράς πριν από τον σεισμό και στην πρόσοψη του μουσείου θα προβάλλονται σε video-wall τα σημαντικότερα εκθέματα, οι δημοφιλέστεροι αρχαιολογικοί χώροι του νομού, εικόνες από τον σεισμό της Καλαμάτας, αλλά και πληροφορίες για διάφορα γεγονότα της πόλης (γιορτές, πανηγύρια, Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αθλητικούς αγώνες, οτιδήποτε αφορά τους κατοίκους).

«Στόχος μας είναι να βάλουμε τον κόσμο στο μουσείο. Θέλουμε να δείξουμε σε καθέναν τα αρχαία του χωριού του. Να συνδέσουμε το μουσείο με τα γεγονότα της πόλης», μας έλεγε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Μαίρη Πάντου, ύστερα από την παρουσίαση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης του νέου Μουσείου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να οργανώνεται με τόσο ενθουσιασμό ένα κατά τα άλλα τυπικό αρχαιολογικό μουσείο. Ισως γιατί έχουν αναλάβει το έργο αυτό αποκλειστικά γυναίκες, οι: Ξένη Αραπογιάννη, Ευγενία Χαλκιά, Βιργινία Αλμπάνη, Ανεστέη Παρίσση, Πάρη Καλαμαρά και Μάρλεν Μούλιου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα ευρήματα που εκτίθενται στο Μπενάκειο της Καλαμάτας και πολλά ακόμη, που έχουν προκύψει από πάμπολες ανασκαφές των τελευταίων χρόνων. «Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ο πλούτος των θέσεων και των ευρημάτων της Μεσσηνίας, ιδίως των μυκηναϊκών», μας είπε η προϊσταμένη της ΛΗ' ΕΠΚΑ Ξένη Αραπογιάννη, που έχει μια σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, αφού ήταν επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών της περιοχής τα τελευταία χρόνια. «Ο χώρος είναι πολύ όμορφος. Εγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί η αρχιτεκτονική της παλιάς Αγοράς που γκρεμίστηκε από τον σεισμό. Μην ξεχνάμε πως η Δημοτική Αγορά είναι σημείο αναφοράς στην πόλη. Βρίσκεται στο μέσον του ιστορικού κέντρου, ένα σημείο που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ ζωντανό».

Η προσπάθεια για την ολοκλήρωση του μουσείου έχει αρχίσει από χρόνια και επρόκειτο να εγκαινιασθεί στο τέλος του 2007. Οι προβλέψεις σήμερα δείχνουν μια μικρή καθυστέρηση της τάξεως των 2-3 μηνών. Μικρό το κακό. Το έργο, πάντως, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της τάξεως του 1,1 εκατ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ

Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital