ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

17 Ιούνιος, 2010

Κέντρο τεχνών

Στο όριο στεριάς και θάλασσας

English version

κειμενο

Διπλωματική εργασία
ΑΠΘ 2008
Συνεργάτες: Μανιάτη Φαίη, Μιχαήλ Θάλεια
Επιβλέπων καθηγήτρια : Ειρήνη Σακελλαρίδου

Η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση ενός κτιριακού συνόλου, στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς έξω από το στρατόπεδο Κόδρα, το οποίο θα λειτουργεί ως εργαστήριο τέχνης και παράλληλα ως πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Το συγκρότημα αποτελείται από 3 βασικά μέρη, ξεκινώντας από το λόφο ξεπροβάλουν οι ξενώνες, στη συνέχεια πάνω σε προβλήτες τα εργαστήρια καταλήγουν στο πλωτό εκθεσιακό.

Η μελέτη αυτή έγινε στα πλαίσια της διερεύνησης του ορίου στεριάς -θάλασσας. Μέσα από την αναγνώριση και ανάλυση της περιοχής παρατηρήσαμε ότι η γραμμικότητα που χαρακτηρίζει το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς καθιστά το φυσικό διαχωρισμό νερού-χέρσου εδάφους, εντονότερο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν την δυνατότητα να περπατούν δίπλα στο νερό, ωστόσο δεν έχουν την ευκαιρία να νιώσουν άλλες χωρικές εμπειρίες δίπλα ή πάνω σε αυτό. Επίσης, εκτός από το νερό που οριοθετεί τον αστικό ιστό υπάρχει και μια λωρίδα πρασίνου με έντονη κλίση, η οποία αναπτύσσεται παράλληλα της ακτογραμμής και λειτουργεί ως δεύτερο όριο. Τα δυο αυτά όρια δημιουργούν έναν ενδιάμεσο χώρο που αν και ιδιαίτερα στενός καταφέρνει να αποθαρρύνει το διάλογο μεταξύ πόλης και νερού. Στην μελέτη προτείνεται, ο ίδιος αυτός ο ενδιάμεσος χώρος να πάρει την μορφή κτιρίου, να δεχτεί δηλαδή σημειακά λειτουργίες προκειμένου να αποτελέσει το ίδιο ένα νέο ερέθισμα για το χώρο της παραλίας.

Δύο έννοιες καθοδήγησαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό: η έννοια της μονάδας που επαναλαμβάνεται και η έννοια του μετασχηματισμού. Η πρώτη αναφέρεται στο τμήμα του κτιρίου που αναπτύσσεται υπόσκαφα μέσα στο πρανές και η δεύτερη στο τμήμα πάνω στο νερό. Ως μονάδα χρησιμοποιήθηκε η μορφή της λωρίδας που πτυχώνεται και επαναλαμβάνεται για να δώσει μορφολογικά την αίσθηση του τεχνητού ανάγλυφου. Μικροί εξέχοντες όγκοι δημιουργούν ανοίγματα προς την θέα μειώνοντας την εσωστρέφεια του κτιρίου. Στο νερό, το παιχνίδι του μετασχηματισμού των όγκων δημιουργεί ευέλικτους χώρους οι οποίοι ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών, μπορούν να κινούνται, να αυξάνονται και να μειώνονται σε αριθμό δίνοντας κάθε φορά διαφορετική μορφή στη προβλήτα.

Στόχος του project είναι η δημιουργία ενός χώρου που θα παρέχει την δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να έρθουν στην Θεσσαλονίκη για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να ζήσουν, να εργαστούν και να παρουσιάσουν το έργο τους.

 

diplomatiki.76.2009.07.jpg
Κάτοψη 2ης στάθμης

 

diplomatiki.76.2009.02.jpg
Τομή εκθεσιακού χώρου, προβλητών και κεντρικής μονάδας

diplomatiki.76.2009.03.jpg
Τομή δωματίων

 

diplomatiki.76.2009.04.jpg
Συνολική όψη 1

 

diplomatiki.76.2009.05.jpg
Συνολική όψη 2

 

diplomatiki.76.2009.06.jpg
Προβλήτες-εργαστήρια

 

diplomatiki.76.2009.01.jpg
Υπαίθριος παραλιακός χώρος

 

diplomatiki.76.2009.08.jpg
Εσωτερικό εκθεσιακού χώρου

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital