ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

Πολυώροφο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων με πρόσοψη διπλής επιφανείας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

30 Οκτώβριος, 2007

Πολυώροφο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων με πρόσοψη διπλής επιφανείας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ορμώμενος από το θέμα της ερευνητικής εργασίας μου σχετικά με τα ψηλά κτίρια αλλά και το ενδιαφέρον μου για πειραματισμό με την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η συγκεκριμένη εργασία αφορά ένα πολυόροφο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων το οποίο υψώνεται στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.

Διπλωματική εργασία   : Βασίλειος Θεοδωρίδης  
Διπλωματούχος τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών Α.Π.Θ

Επιβλέπουσα καθηγήτρια    :  Ζωή Καραμάνου-Ροδολάκη  
Δρ αρχιτέκτων μηχανικός - πολεοδόμος, καθηγήτρια τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών Α.Π.Θ

Η γύρω περιοχή αν και υποβαθμισμένη, σε σχέση με το κέντρο και την ανατολική πλευρά της πόλης, παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή νέων κτιρίων κατοικίας, εμπορικών κέντρων και πολλών έργων υποδομής. Παρόλη την συνεχόμενη αναβάθμιση της, παραμένει η περιοχή με την μεγαλύτερη μόλυνση στη Θεσσαλονίκη. Η ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να σηματοδοτήσει μία νέα προσέγγιση, περισσότερο οικολογική, στην επικείμενη αναδιαμόρφωση του αστικού ιστού. Έτσι, σε μία ενδεχόμενη μελλοντική επίλυση των πολεοδομικών ζητημάτων για τα πολυώροφα κτίρια στη χώρα μας, τα κτίρια αυτά θα μπορούν να αναβαθμίσουν την περιοχή, χωρίς να επιβαρύνουν το μικροκλίμα τους. 


Το κτίριο αποτελείται από 30 ορόφους. Όλες οι σχεδιαστικές γραμμές προέρχονται από μια νοητή σειρά ομόκεντρων κύκλων. Κάθε όροφος αναπτύσσεται σε μία επιφάνεια περίπου 1000 τ.μ. Το σχήμα της κάτοψης (κοίλο) και ο προσανατολισμός του, συμβάλλουν στην καλύτερη συμπεριφορά του κτιρίου όταν πνέουν βόρειοι άνεμοι, που αποτελούν και το χαρακτηριστικό στην πόλη αλλά και στον σωστότερο ηλιασμό. Μετά τον 25 όροφο οι κατόψεις παρουσιάζουν μια σταδιακή υποχώρηση προς την δυτική πλευρά του κτιρίου.


Υπάρχουν 2 υπόγεια κατά σειρά, τα οποία επικοινωνούν με το υπόγειο παρκινγκ. Οι θέσεις στάθμευσης στο σύνολο τους (υπόγειο & εξωτερικό) ανέρχονται σε 600. Στα υπόγεια φιλοξενούνται οι χώροι αποθήκευσης, οι χώροι περισυλλογής των απορριμμάτων, τα μηχανοστάσια, χώροι προσωπικού και αποδυτήρια, οι υπερσυμπιεστές νερού και υδροδότησης, οι εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου, του εξαερισμού, της πυροπροστασίας και της ηλεκτρονικής παρακολουθήσεις των χωρών (c.c.t.v) καθώς και του συστήματος αποθήκευσης και διανομής του ρεύματος που παράγεται από τα φωτοβολταικα στοιχεία του κτιρίου.


Σε κάθε όροφο υπάρχουν τουαλέτες ανδρων/γυναικων και αναπήρων καθώς και σημείο περισυλλογής απορριμμάτων. Οι κατακόρυφοι άξονες μετακίνησης αποτελούνται από 8 ανελκυστήρες συνολικής χωρητικότητας 64 ατόμων, αντοχής φορτίου έως και 2.5 τόνους. Το ισόγειο καθώς και ο 12ος όροφος έχουν διπλάσιο ύψος σε σχέση με τους άλλους ορόφους. Σε αυτούς τους ορόφους βρίσκονται εμπορικά καταστήματα καθώς και καταστήματα παροχής υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. 
                                                                                                       

Μεταξύ άλλων το κτίριο περιλαμβάνει reception desk, χώρους αναμονής, δημόσια τηλεφωνά, υποκατάστημα τραπέζης, ταχυδρομείο, τουριστικό γραφείο, καφέ και εστιατόρια, πρακτορείο τύπου και ηλεκτρονικών ειδών, γραφεία προσωπικού, δυαδικτιακό κόμβο, κέντρο ανανέωσης και γυμναστήριο. Ο 13ος όροφος λειτουργεί ως βοηθητικός για τις εγκαταστάσεις φιλοξενώντας τις αποθήκες των γραφείων από τον 13ο έως το 30ο και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού και υδροδότησης (γεννήτριες, αντλίες, συμπιεστές). Το κτίριο περιλαμβάνει 54 χώρους γραφείων, ποικίλων επιφανειών από 80 έως και 700 τ.μ, ενώ στον τελευταίο όροφο φιλοξενείται χώρος ψυχαγωγίας. Σε πληρότητα το κτίριο θα μπορεί να φιλοξενεί 1500-1600 άτομα, εργαζόμενους και επισκέπτες. 


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον εξωτερικό φλοιό του κτιρίου. Προσπαθώντας να αποκτήσει μία φιλικότερη συμπεριφορά προς το περιβάλλον αλλά και προς τους ανθρώπους που θα φιλοξενεί καθημερινά, προτάθηκε για το κτίριο η λεγόμενη πρόσοψη “διπλής επιφάνειας” η αλλιώς Double Skin Facade. Η συγκεκριμένη πρόσοψη αποτελείται από γυάλινη επιφάνεια διπλής στρώσης με ενδιάμεσο κενό 1-2 μέτρων αναλόγως με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το ελεγχόμενο κενό αέρος λειτουργεί ως μόνωση για το κτίριο αλλά και ως μέσω ελεγχόμενου φυσικού εξαερισμού.


 Έτσι τους θερινούς μήνες το κενό λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός ψύξης (σε συνδυασμό με τα επισκιαδια) για τον εισερχόμενο αέρα ενώ το χειμώνα η απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτιρίου περιορίζεται σημαντικά. Επίσης τα εσωτερικά παράθυρα μπορούν να μένουν ανοιχτά σε δύσκολές καιρικές συνθήκες (δυνατός αέρας, βροχή) και επί 24ώρου βάσεως χωρίς να επηρεάζεται το εσωτερικό κλίμα του κτιρίου και η ηχοπροστασία του. Στο ενδιάμεσο κενό αέρος τοποθετείτε σε κάθε όροφο μεταλλική κουπαστή-διάδρομος (catwalk) για λόγους διευκόλυνσης της συντήρησης αλλά δύναται να χρησιμοποιηθεί και ως διάδρομος διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης. 


Η εξωτερική γυάλινη επιφάνεια μπορεί να επενδυθεί εξολοκλήρου με φωτοβολταικα στοιχεία (τύπου Film) τα οποία μπορούν να παράγουν έως και το 60% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία του κτιρίου.   Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κτίρια με διπλή όψη μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 65%, τα λειτουργικά έξοδα έως και 60% ενώ περιορίζουν την εκροή CO2 έως και 50% σε σχέση με τα κτίρια που έχουν μονή επένδυση. Όλα αυτά με μια επιβάρυνση της τάξεως του 2.5% στο συνολικό κόστος κατασκευής σε αντιστοιχία με ένα συμβατικό κτίριο. Η πρόσοψη διπλής επιφανείας εκτός της καλαίσθητης συμβολής στο αστικό τοπίο, προωθεί μία οικολογικότερη κατασκευαστική πρόταση με την χρήση ανανεώσιμών υλικών αλλά και με μία λειτουργία που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα τις εκλύσεις σε ρυπογόνα αέρια.

Διπλωματική εργασία   : Βασίλειος Θεοδωρίδης  
Διπλωματούχος τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών Α.Π.Θ

Παρουσίαση εργασίας   :  10 Ιουλίου 2005

Επιβλέπουσα καθηγήτρια    :  Ζωή Καραμάνου-Ροδολάκη  
Δρ αρχιτέκτων μηχανικός - πολεοδόμος, καθηγήτρια τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών Α.Π.Θ

 

 Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital