ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Οργάνωση Κλάδου

Κατάσταση στο επάγγελμα – μέτρα ανάσχεσης ανεργίας

11 Σεπτέμβριος, 2013

Κατάσταση στο επάγγελμα – μέτρα ανάσχεσης ανεργίας

Παρέμβαση ΣΑΔΑΣ. Η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση «χρεοκοπίας» με ύφεση που ξεπερνά κάθε φαντασία, με αποτέλεσμα την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, ιδιαίτερα στους αρχιτέκτονες.

Μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και την έκρηξη στον ιδιωτικό τομέα (ΦΠΑ στην οικοδομή), υπήρξε κατάρρευση του παλιού μοντέλου «ανάπτυξης» στους τομείς απασχόλησής μας, με κληρονομιά για το άμεσα ορατό μέλλον, την άναρχη οργάνωση και την αλόγιστη επέκταση των οικιστικών συνόλων, την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και το τεράστιο κτιριακό απόθεμα, σε κτίρια του δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται, σε ακατοίκητα σπίτια και γιαπιά.

Στο κλίμα αυτό μετράμε πια 130.000 μηχανικούς και περίπου 25.000 αρχιτέκτονες. Γραφεία και εταιρίες αποδιαρθρώθηκαν, ελεύθεροι επαγγελματίες – ατομικά ή σε μικρά γραφεία – υποαπασχολούνται στην καλύτερη περίπτωση, ισοπεδωμένοι επιστημονικά στο αντικείμενο ασχολίας τους (–τακτοποιήσεις–), στο κυνήγι του ελάχιστου επίπεδου διαβίωσης.

Απολύσεις σε δημόσιο και κύρια στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς διαφαινόμενη εναλλακτική ευκαιρία απασχόλησης. Οι νέοι δεν αποκτούν πρόσβαση στο επάγγελμα, το εγκαταλείπουν, παρατείνουν σπουδές ή στρέφονται μαζικά σε αβέβαιη απασχόληση στο εξωτερικό. Τεράστια προβλήματα στα θέματα ασφάλισης και υγειονομικής κάλυψης. Η κρίση είναι παρούσα και δεν φαίνονται σημάδια ανάκαμψης. Γενικότερα στην Ευρώπη ένας στους 4 αρχιτέκτονες δηλώνει άνεργος και η πλειοψηφία απαισιοδοξεί για το μέλλον.

Ταυτόχρονα με την οικονομική κρίση, έχουμε και υποβάθμιση θεσμών – κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, χτύπημα των συλλογικών οργάνων (ΤΕΕ), έξαρση του ατομικισμού και αύξηση της παραβατικότητας – χωρίς τήρηση κανόνων δεοντολογίας – στο επάγγελμα. Πρώτο μέλημα του συλλογικού οργάνου αποτελεί η έκφραση πρακτικών θεμάτων αλληλεγγύης και η με συλλογικό τρόπο αντιμετώπιση των καταστάσεων.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ και παράλληλα της παρούσας δυσμενούς κατάστασης.

1. Μέτρα ανάσχεσης στην παραγωγή νέων αρχιτεκτόνων. Επανεξέταση των αποφάσεων δημιουργίας νέων Σχολών. Επανεξέταση του αριθμού εισακτέων.

2. Σταμάτημα των – παράνομου αντικείμενου – ερευνητικών θεμάτων των Αρχιτεκτονικών σχολών. Επέκταση κονδυλίων ερευνητικών και στον ιδιωτικό τομέα.

3. Διατήρηση των θέσεων αρχιτεκτόνων στο Δημόσιο σε καίριες θέσεις – με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό, την αξιολόγηση και το ΑΣΕΠ.

4. Καταγγελία της άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος από υπαλλήλους η συνταξιούχους.

5. Θέσπιση όρων – συμβάσεων για την όποια υπαλληλική απασχόληση αρχιτεκτόνων, ασκούμενων φοιτητών. Κίνητρα μέσω ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ.

6. Καταγγελία στην ασυδοσία αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό (ΔΗΜΟΙ) με κατοχύρωση αξιοπρεπών αμοιβών.

7. Καταγγελία της παραβατικότητας «συναδέλφων» είτε σε θέματα παρανομίας στην άσκηση καθήκοντος από την κατεχόμενη θέση τους, είτε θέματα υπέρογκων εκπτώσεων και υποβάθμισης παρεχόμενων υπηρεσιών, είτε παραβατικών πρακτικών προς πολίτες.

8. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους – ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών. Χορήγηση ενημερότητας. Άμεση σύσταση του ταμείου ανεργίας.

9. Ανάδειξη του αρχιτεκτονικού έργου, ιδιαίτερα των νέων αρχιτεκτόνων, με εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου και με τη χρήση εντύπων και ιστοσελίδων των συλλόγων. Έντυπο οδηγιών για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΟΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Αλλαγή νομοθεσίας ΑΜΕΣΑ.

Οργάνωση σύγχρονων γραφείων τα οποία να δύνανται και να μπορούν να λειτουργήσουν σε τοπικό, έως και σε διεθνές περιβάλλον. Να κατευθυνθούν προγράμματα επιδότησης – πριμοδοτήσεων και σχετική θεσμοθέτηση στην κατεύθυνση αυτή και όχι όπως τώρα στον μεμονωμένο μηχανικό. Επιδοτήσεις για συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως κάνουν άλλα κράτη. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ να λειτουργήσει ως ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ. Με τα σημερινά δεδομένα η ανάκαμψη στον ιδιωτικό τομέα, με τις τραπεζικές αγκυλώσεις, την ανασφάλεια και μούδιασμα των επενδυτών, θα αργήσει. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ στα πλαίσια μιας ανάπτυξης αειφόρου, ανάδειξη της αρχιτεκτονικής ως πολιτιστικού αγαθού και βελτίωσης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος της χώρας. Δημιουργία θέσεων και ευκαιρίες απασχόλησης με διάθεση κονδυλίων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και του ταμείου των αυθαιρέτων, σε τομείς όπως:

1. Μελέτες ανάπλασης οικισμών, αστικών αναπλάσεων, σχεδιασμού δημόσιων χώρων. Θέσπιση στην λογική των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, μικρών ευέλικτων για νέους αρχιτέκτονες.

2. Επιδότηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

3. Ανάπλαση κτιρίων – σε σχέση και με τις ενεργειακές δεσμεύσεις της χώρας και την ολοκλήρωση της «ταυτότητας κτιρίου».

4. Ενεργοποίηση του θεσμού υποχρεωτικής «συντήρησης» των κτιρίων.

5. Δημιουργία θέσεων αρχιτεκτόνων στην δευτεροβάθμια και τεχνική εκπαίδευση.

6. Διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

7. Θέσπιση αρχιτέκτονα συμβούλου σε όλα τα έργα.

Οι καταστάσεις και το διεθνές κλίμα δεν επιτρέπουν μεγάλες προσδοκίες. Όμως δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το μέλλον του κλάδου μας, για την επιβίωση και άνθηση της

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital