ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ

MEDIATING SPACE

24 Οκτώβριος, 2009

MEDIATING SPACE

Μια ματιά στο συνολικό έργο της Γερμανίδας designer / αρχιτέκτονα Gabi Schillig.  

Του Αστέριου Αγκαθίδη

Το έργο της  Gabi Schillig εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα. Οι κατασκευές - ενδύματα της μεσολαβούν μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου, εξερευνώντας νέες σχέσεις μεταξύ σώματος, ενδύματος και κτιρίου, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση ενδύματος και αρχιτεκτονικής.

 Η  Gabi Schillig εξερευνά τις δυνατότητες που παρέχουν οι “μαλακές” γεωμετρίες των υφασμάτων.  Συνήθως τις συναντούμε στη κλίμακα του ανθρώπινου σώματος. Στόχος της η δημιουργία εναλλακτικών οργανωτικών δομών του κοινωνικού χώρου και της αλληλεπίδρασής του με τον χρήστη. Χρήστες, επιθυμίες και πόλη αποτελούν απαραίτητα συστατικά του έργου της. Εισάγει την έννοια της “δεύτερης επιδερμίδας” σχεδιασμένη ως συνδετικός κρίκος μεταξύ δομημένης αρχιτεκτονικής επιφάνειας και  ανθρώπινης χορογραφίας.

 


 
Έχοντας αποκτήσει κλασική αρχιτεκτονική παιδεία και επαγγελματική εμπειρία, το έργο της εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα σύνολο υφαντικών εγκαταστάσεων, που σχετίζονται άμεσα με συγκεκριμένες χωρικές ποιότητες. Φορέματα φτιαγμένα από τσόχα και λάτεξ, εξοπλισμένα με ποικίλα εξαρτήματα σύνδεσης και προσάρτησης,  αντικείμενά ικανά να προσαρμοστούν σε ανθρώπινο σώμα και  επιφάνειες κτιρίων ή αστικού χώρου. Σχηματίζουν αυτοσχέδια ενδύματα, αστικά αντικείμενα ή οικιστικές ενότητες. Μόλις έρθουν σε επαφή με τον χρήστη, μεταλλάσσουν τη γεωμετρία, την υφή και το χρώμα τους, καμουφλάροντας έτσι δισδιάστατες επιφάνειες σε τρισδιάστατο λογισμικό, ικανό να τροποποιήσει το αστικό περιβάλλο σε διαφορετικά επίπεδα και κλίμακες.

 

Παράλληλα, το έργο της  Gabi Schillig αποτελεί μια αντιπρόταση στην ψηφιακή αρχιτεκτονική προσέγγιση, καθώς εστιάζει στο φυσικό, ενσωματώνοντας πολλές από τις τεχνικές της, δίχως όμως να στερεί την αρχιτεκτονική μορφή από την γνωστή ψηφιακή πολυπλοκότητα. Χρησιμοποιώντας χειροτεχνικές μεθόδους μορφοπλασίας και  κινηματογράφησης, ενορχηστρώνει τον άνθρωπο ως ζωντανό μηχανισμό  παραγωγής χώρου. 

 Το έργο που παρήγαγε σε Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Βερολίνο και Νέα Υόρκη συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της MEDIATING SPACE, SOFT GEOMETRIES TEXTILE STRUCTURES BODY ARCHITECTURE. ΙSBN 978-3-937158-48-8 / 20  που μόλις κυκλοφόρησε.

Παράλληλα περιλαμβάνει :

Κείμενα των  διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και καλλιτεχνών Johan Bettum, Peter Cook, Jessica Blaustein, Susanne Hauser, Jean-Baptiste Joly, Sarah Scatturo and Adi Shamir καθώς και αναφορές στο έργο της Βραζιλιάνας καλλιτέχνη  Lygia Clark.

 

Ακούστε συνέντευξη της  Gabi Schillig στο link: www.ar2com.de/radiofavela-blog/gabi-schillig

Πληροφορίες για το βιβλίο: info@gabischillig.de, www.gabischillig.de

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2022. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital