ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

Κέντρο Design

01 Οκτώβριος, 2012

Κέντρο Design

To Κέντρο Design που ζητήθηκε να σχεδιαστεί χωροθετείται στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. (προπτυχιακή εργασία των Ιωαννίδη Αναστασία και Μάτσακα Ανθή)

 


Φοιτητική Ομάδα : Ιωαννίδη Αναστασία, Μάτσακα Ανθή
Διδάσκων : Γιώργος Παπακώστας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.
Πτυχιακό εργαστήριο : Αρχιτεκτονική καθ' υπερβολήν/ Τόποι πληροφόρησης, αναψυχής και ψυχαγωγίας
Ημερομηνία : Σεπτέμβριος 2012

 


Πρόκειται για ένα χώρο αναψυχής  που θα φιλοξενεί εκθέσεις μόνιμες και ημιμόνιμες, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, workshops, μονάδες εστίασης, βοηθητικούς χώρους και στοχεύει να αποτελέσει ένα τοπόσημο για την περιοχή χάρη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του και την αρχιτεκτονική "καθ' υπερβολήν" την οποία θα υπηρετεί. Το νέο κέντρο φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πόλο έλξης για την ανθρώπινη αναψυχή, απασχόληση και δημιουργία.

 

 

Έμπνευση της κεντρικής ιδέας και στη συνέχεια εφαλτήριο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης αποτελεί το linear barcode stripes (ευθύγραμμος γραμμωτός κώδικας) η αλλιώς οne-dimensional (1D) barcode. Η σχεδίαση ξεκινά λοιπόν με το σχεδιασμό μίας προβλήτας εγκάρσια τοποθετημένης στη σημερινή παραλία, με πολλαπλές λωρίδες διαφορετικού πλάτους προσομοιώνοντας το barcode. Οι λωρίδες αυτές είτε φιλοξενούν χρήσεις (προβλήτα για ιστιοπλοϊκά σκάφη, χώρους πρασίνου, υπαίθριος κινηματογράφος) είτε παραμένουν ελεύθερες για τους πολίτες. Στη συνέχεια, η προβλήτα αποκτά εσοχές και εξοχές κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα τη μορφολογία της και συναντά την προέκτασή της σε μεγάλη απόσταση από το παραλιακό μέτωπο, αυτή τη φορά με τη μορφή ενός τρισδιάστατου στοιχείου. Οι λωρίδες πλέον δεν τοποθετούνται εγκάρσια στην παραλία αλλά παράλληλα η μία πάνω στην άλλη δίνοντας έτσι όγκο και υπόσταση στο κτίριό μας. Και πάλι συναντάμε εσοχές και εξοχές στα επίπεδα του κτίσματος δημιουργώντας έτσι εσωτερικά αίθρια και εξώστες. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η συνέχεια αλλά ταυτόχρονα και ασυνέχεια των χώρων και του κτιρίου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διχοτόμηση των stripes ενός επιπέδου, αποκτώντας έτσι ο κάθε χώρος αποκλειστικότητα και ανεξαρτησία, αλλά και με τις τακτικές κάθετες επικοινωνίες (κλιμακοστάσια) οι οποίες εξασφαλίζουν την κάθετη επικοινωνία μέχρι και το υψηλότερο επίπεδο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μία συναρπαστική θέα ολόκληρου του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης αλλά και της φυσικής ομορφιάς του Ολύμπου.

 

 

Η όψη του κτιρίου αποτελείται από υφές διαφανείς και ημιδιαφανείς επιτρέποντας έτσι κανείς να δει μέσα από το κτίριο. Η υλικότητα του κτιρίου δημιουργεί μία έντονη αντίθεση μεταξύ του εμφανούς σκυροδέματος των επιπέδων και της γυάλινης όψης του όγκου, η οποία ουσιαστικά εξαϋλώνει τα όρια του μέσα και του έξω. Μοιάζει σαν η κτιριακή σύνθεση να μετατρέπεται σε ένα διαφανές φίλτρο ανάμεσα στην κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη. Επίσης, το κτίριο προσθέτει την κατακόρυφη διάσταση στην οριζοντιότητα του τοπίου της παραλίας, γεγονός που αντανακλά την πολύπλευρη και ποικιλόμορφη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της πολιτιστικής ζωή της.

 

 

Η λειτουργικότητα του κτιρίου, η σχεδιαστική φιλοσοφία του και οι άπλετες ελεύθερες επιφάνειες δίνουν μεγάλη ελαστικότητα και ευμεταβλητότητα στο χώρο. Μετακινούμενα panels δίνουν τη δυνατότητα της ενοποίησης και διαχωρισμού χώρων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε λειτουργίας, ευκαιριακού γεγονότος ή έκτακτου προγράμματος. Η δομή του κτίσματος είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει να ελίσσεται και να μπορεί να φιλοξενεί πολυποίκιλες λειτουργίες τόσο πολιτιστικές όσο και εμπορικές. Για παράδειγμα οι χώροι ημιμόνιμων εκθέσεων στο δεύτερο επίπεδο μπορούν πολύ εύκολα να υποδιαιρεθούν σε μικρότερες μονάδες εξυπηρετώντας άριστα τον εκάστοτε διαφορετικό σκοπό και λειτουργία. Επίσης οι επικλινείς επιφάνειες, όπως αυτή δίπλα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά αμφιθέατρα και να προσαρμοστούν ανάλογα για μουσικές, θεατρικές παραστάσεις ή προβολές.

 

 

Εν κατακλείδι, το κέντρο Design έχει σχεδιαστεί ως ένας κατακόρυφος πολυεπίπεδος δημόσιος χώρος ο οποίος:

- Ενθαρρύνει την πολιτιστική δημιουργία
- Αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους, τουρίστες και επισκέπτες
- Προσφέρει διέξοδο διασκέδασης στους πολίτες
- Αναβαθμίζει/εμπλουτίζει το αρχιτεκτονικό/καλλιτεχνικό τοπίο της Θεσσαλονίκης

 






 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital