ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

Συγκρότημα κατοικιών στη Σούδα/ Χανιά

10 Ιούλιος, 2014

Συγκρότημα κατοικιών στη Σούδα/ Χανιά

Σχεδιασμός κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Σούδας, ανατολικά της πόλης των Χανιών.

Φοιτήτρια : Kωνσταντίνα Σμπόνια
Επιβλέποντες καθηγητές : Ν.Σκουτέλη, Μ.Μανδαλάκη
Σχεδιαστική άσκηση στα μαθήματα Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 6 και Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική
Αρχιτεκτονική σχολή. Πολυτεχνείο Κρήτης

 

Α. Αντικείμενο μελετής: Σχεδιασμός κοινωνικών κατοικιών στην περιοχή της Σούδας, ανατολικά της πόλης των Χανιών συνολικής έκτασης 16.350 m2. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει: α. βιοκλιματικές κατοικίες 4235 m2 (26 κατοικίες των 70 m2, 15 κατοικίες των 75 m2, 10 κατοικίες των 45 m2, 14 κατοικίες των 60 m2). β. Εμπόριο 600 m2, (8 εμπορικά καταστήματα των 30 m2, 4 εμπορικά καταστήματα των 60 m2, 1 φούρνος-mini market των 60 1 ιστιοπλοικό εργαστήριο των 60 m2). γ. Parking 2250 m2 (80 θέσεων) και δ. χώρους εκτόνωσης 1200 m2 .

Βασική παράμετρος της μελέτης αυτής αποτελεί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κατοικιών με δεδομένο το κλίμα και τον προσανατολισμό της περιοχής μελέτης. Οι θέσεις των κτηρίων προσδιορίστηκαν από το στενό πλαίσιο των οικοδομικών γραμμών. Το συγκρότημα δημιουργείται από μια επαλληλία όγκων, χώρων εκτόνωσης και πρασίνου. Είναι ενταγμένο στο οικόπεδο αξιοποιώντας την ήδη ύπαρχουσα δεντροστοιχεία των ευκαλύπτων που ολοκληρώνουν τη σύνθεση των όψεων.

Β. Η περιοχή μελέτης βρίσκεται μπρόστα στον κύριο οδικό άξονα του λιμανιού και συνορεύει ανατολικά με τη βιομήχανια των Μυλών Κρήτης. Αρχική σκέψη του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί ένας τοίχος από άχυρο σαν συνέχεια της χρήσης της βιομηχανίας που θα λειτουργούσε σαν φιλτρο προστασίας ανάμεσα στη βούη του δρόμου και στην περιοχή των κατοικιών.

Στη συνέχεια ο τοίχος αυτός κατακερματίστηκε και κάθε τμήμα του αποτέλεσε τη βάση της κάθε κατοικίας καθώς και το βασικό στοιχείο για το βιοκλιματικό τους σχεδισμό. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία ζωνών. Με την υγρή ζώνη να διαρθρώνεται και πολλές φορές να ενσωματώνεται μέσα στον αχυρένιο τοίχο. Η υπόλοιπη κατοικία αποτελείται από τη ζώνη διημέρευσης και τις δύο ζώνες κίνησης που την πλαισιώνουν (μία για την εσωτερική κίνηση των κατοικιών και μία για την εξωτερική).

Γ. Το δομημένο τμήμα οργανώνεται σε κάνναβο 8x6m και υψώνεται σε δύο, τρία ή τέσσερα επίπεδα. Σε κάθε ένα από αυτά οργανώνονται ένας τύπος ή συνδυασμός των 5 τύπων κατοικίων. Στη χαμηλότερη στάθμη βρίσκεται o χώρος στάθμευσης των οχημάτων.

Στη βόρεια όψη των κατοικιών δημιουργείται τοίχος από αχυρόμπαλες και μεταλλικό σκελετό. Επιλέχθηκε η χρήση του μεταλλικού σκελετού για να μπορέσουν να κατασκευαστούν τετραόροφα κτίρια καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες των τετραγωνικών στην υπάρχουσα περιοχή μελέτης. Ο συνδυάσμός  βιοκλιματικών υλικών με το συμβατικό φέρων οργανισμό έδωσε το βέλτιστο αποτέλσμα.

Για την προστασία των αχυρόμπαλων τοποθετούνται εσωτερικά και εξωτερικά φύλλα πολυκαρβονικού. Επιπλεόν δημιουργείται σύστημα φυσικού αερισμού που φιλοξενείται μέσα στον τοίχο αυτόν. Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία του φυσικού αερισμού τοποθετείται στο δώμα κάθε κατοικίας σύστημα υδροπονίας. Έτσι αυξάνεται η θερμή μάζα που βοηθάει την κίνηση του θερμού-ψυχρού αέρα. Στην πλευρά αυτή τα ανοίγματα παραμένουν μικρά δημιουργώντας ένα "τείχος" προστασίας από τη θάλασσα και το βορρά.

Τα υπόλοιπα τμήματα των κατοικιών φέρουν μεγάλα ανοίγματα προς το νότο. Το δάπεδο αποτελείται από πατημένο χωμα που σε συνδυσμό με τα διαμπερή ανοίγματα εξασφαλίζει τη φυσική αποθήκευση θερμότητας.

Δ. Από τη σύγκριση της βιοκλιματικής κατοικίας και μιας κατοικίας με συμβατικά υλικά προκύπτει ότι η κατασκευή της πρώτης παρέχει συνολικά καλύτερα επίπεδα θερμικής άνεσης και εκμετάλευσης ενέργειας που σε βάθος χρόνου δημιουργούν ακόμα καλύτερα επίπεδα οικονομίας.

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital