ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(106.11) Επέμβαση στη μορφή και τη δυναμική κεντρικού κτιρίου στα Τρίκαλα.

21 Σεπτέμβριος, 2011

(106.11) Επέμβαση στη μορφή και τη δυναμική κεντρικού κτιρίου στα Τρίκαλα.

H εργασία αφορά στην ανάγνωση και ερμηνεία κεντρικού κτιρίου στα Τρίκαλα, και στη συνέχεια μορφολογική επέμβαση σε αυτό, με σκοπό την επανένταξη του στην πόλη, και στην καθημερινότητα των κατοίκων.

 


Φοιτήτρια : Καρατζούνη Ουρανία
Επιβλέποντες καθηγητές : Σταυρίδης Σταύρος, Καραδήμας Κων/νος
Σχολή Ε.Μ.Π.
Περίοδος Παρουσίασης : Φεβρουάριος 2011

 

106.11.2011.00.jpg

 

Στόχος ήταν μια προσπάθεια οργάνωσης της καθημερινής τριβής του τοπικού πληθυσμού με το εν λόγω κτίριο,  που μέσω μιας επιτυχούς επιλογής νέων χρήσεων, λειτουργειών και σχεδιασμού, θα αποτελούσε και πάλι πόλο έλξης και πεδίο δημόσιων δράσεων.

Το κτίριο στεγάζει σήμερα τα γραφεία της περιφέρειας στους τρεις ορόφους (πρώην Νομαρχία), ενώ στο ισόγειο βρίσκεται  αγορά, και συγκεκριμένα κρεαταγορά, δύο διαφορετικές  χρήσεις, που τελικά δεν μπόρεσαν να συνυπάρξουν αρμονικά. Χτίστηκε το 1969, στη θέση που μέχρι τότε λειτουργούσε η παλιά Αγορά της πόλης,  (τα Χασάπικα), με τελείως διαφορετική μορφή και σημασία για τον τότε πληθυσμό.

 

106.11.2011.01.jpg

106.11.2011.02.jpg

 

Μέλετη υπάρχοντος κτιρίου
Οι λόγοι που συνετέλεσαν στην επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου είναι  κυρίως η θέση του, το μέγεθός του, και η χρήση του. Αποτελεί κτίριο τοπόσημο για την πόλη, βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, που αποτελεί συνδετήριο κόμβο μεταξύ του νέου και του παλιού εμπορικού κέντρου. Επίσης καταλαμβάνει έκταση ενός οικοδομικού τετραγώνου, (2.240 τ.μ.), σε αντίθεση με τη γενική μικροκλίμακα της περιοχής, και τέλος οι υπηρεσίες και αγορά που φιλοξενούνται σε αυτό είναι χρήσεις συνδεδεμένες με την καθημερινότητα ενός πληθυσμού. Καταλήγωντας, είναι προφανές ότι το κτίριο λειτουργεί βιοματικά για τους κατοίκους, είναι ενταγμένο στην πόλη, τόσο μορφολογικά όσο και λειτουργικά, χωρίς ωστόσο σήμερα να εκμεταλλεύεται σωστά τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Γεγονός είναι η πολύπλευρη ανεπάρκεια του κτιρίου, τόσο από σύγχρονες μηχανολογικές εγκαταστάσεις, εξαερισμού και δικτύων, οι  έντονες φθορές στο εσωτερικό του, αλλά ο κυρίως προβληματισμός αφορούσε  τον  περιορισμό των κινήσεων στο χώρο, τον εσωστρεφή χαρακτήρα του κτιρίου, τη γραμμικότητα και επαναληψιμότητα των όψεων, και το γεγονός ότι η γραμμική ανάπτυξη σε δύο πτέρυγες δεν ενθάρρυνε καμία άλλη δραστηριότητα, εκτός από την αγορά, την πώληση και την άμεση εξυπηρέτηση.

 

106.11.2011.03.jpg

106.11.2011.04.jpg

Προτεινόμενες χρήσεις
Σύμφωνα με την πρόταση, προσθέτονται εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών, συνεταιρισμός παραγωγής παραδοσιακών εδεσμάτων, με χώρο προώθησης και πώλησης των προϊόντων, εκθεσιακοί χώροι, μια δημοτική βιβλιοθήκη, μία αίθουσα προβολών, τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας,  ραδιοφωνικός σταθμός με μικρή αίθουσα ηχογραφήσεων,  ελεύθερος κοινωνικός χώρος με δυνατότητα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ στο ισόγειο διατηρείται ο εμπορικός χαρακτήρας, με την προσθήκη ανθοπωλείων, καφενείων και χώρο φύλαξης και ενοικίασης ποδηλάτων. Στον τρίτο όροφο δημιουργείται ένα φυτεμένο δώμα, ένα μικρό αναξυκτήριο, και ενημερωτικό περίπτερο Υδροπονίας, με υπαίθριο χώρο πρακτικής έρευνας και πειραματισμού.

 

106.11.2011.05.jpg

106.11.2011.06.jpg

Συνθετική αφετηρία
Η κεντρική ιδέα βασίστηκε σε τρία στοιχεία που θεωρήθηκαν σημαντικά από την αρχή της σύνθεσης. Τη σχέση του κτιρίου με την πόλη, τη δημιουργία ενοτήτων μέσα σε αυτό αναγνώσιμες από το επίπεδο του δρόμου, κατ'επέκταση την αναίρεση της γραμμικότητας των όψεων, και την ένωσή τους μέσω ενός συστήματος κινήσεων οριζότνιων, όσο και κάθετων μεταξύ τους. Διαφορετικές ενότητες όχι τόσο λόγω διαφορετικής συνθετικής αντιμετώπισης, αλλά κυρίως λόγω διαφορετικής αναγκαιότητας όσο αναφορά στην κλίμακα διαμόρφωσης των επιμέρους.

 

106.11.2011.07.jpg

106.11.2011.08.jpg

 

Μελέτη κινήσεων, διαδρομών
Το αίθριο διασφαλίζει τη μόνιμη οπτική επαφή, τη συνεχή και αδιάκοπη βόλτα, που ενισχύεται με την τοποθέτηση μεταλλικής εξωτερικής σκάλας στη μία πλευρά, οπότε ενσωματώνει το κατακόρυφο στοιχείο, οριοθετεί το αίθριο, και διαχέει την κίνηση προς τις στοές. Τοποθετείται εξωτερικό μεταλλικό κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρες στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου, σε κομβικό σημείο, δίπλα από το άνοιγμα που δημιουργείται, και αφήνει τον πεζόδρομο που ενώνει το κτίριο με την κεντρική πλατεία της πόλης να ειχωρήσει στο αίθριο. Τέλος προσθέτεται εξωτερική μεταλλική σκάλα στην ανατολική μεριά, αποτελώντας μια αυτόνομη και δευτερεύουσα διαδρομή, που διοχετεύει την κίνηση στους εκθεσιακόυς χώρους, και ενισχύει την ενότητα αυτή.

 

106.11.2011.09.jpg

106.11.2011.10.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital