ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(107.11) Χωροταξική Προσέγγιση και Ανάλυση του Νοτιοδυτικού Τμήματος του Δήμου Πύλου-Νέστορος

08 Οκτώβριος, 2011

(107.11) Χωροταξική Προσέγγιση και Ανάλυση του Νοτιοδυτικού Τμήματος του Δήμου Πύλου-Νέστορος

Η εργασία αυτή αποτελεί μια χωροταξική προσέγγιση για το Νοτιοδυτικό Τμήμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μεθώνη, Πύλου και Νέστορος.


Φοιτήτρια : Ξένια Σαρατσιώτη
Επιβλέπων : Παππάς Βασίλης, Αν. Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 30 Ιουνίου 2011

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το παρόν τεύχος παραδίδεται στο πλαίσιο εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η εργασία αυτή αποτελεί μια χωροταξική προσέγγιση για το Νοτιοδυτικό Τμήμα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, που περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μεθώνη, Πύλου και Νέστορος. Σκοπός της είναι σε πρώτη φάση να παρουσιάσει την περιοχή μελέτης και το ευρύτερο προς αυτή περιβάλλον και να αναλύσει τα βασικά χαρακτηριστικά της καθώς και να εντοπίσει τα προβλήματα της περιοχής και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ο υιοθετημένος τρόπος εργασίας που περιλαμβάνει αρχικά τη συλλογή χωρικών και λοιπών δεδομένων τεκμηρίωσης καθώς και στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το Διαδίκτυο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην περιοχή και επιτόπια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης.

Κατά την ολοκλήρωση της εργασίας διαφαίνεται ότι η εξεταζόμενη περιοχή έχει διαμορφωθεί χωρίς να αξιοποιηθούν πλήρως τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Το οδικό δίκτυο και το παραλιακό μέτωπο αντικατοπτρίζουν την έλλειψη σχεδιασμού. Η περιοχή ξεκίνησε ως παραδοσιακές κατοικίες των ντόπιων γεωργών, κτηνοτρόφων και αναπτύχθηκε προσανατολιζόμενη τα τελευταία χρόνια κυρίως στον τουρισμό.
Η περιοχή αυτή κινδυνεύει να χάσει την ιδιαίτερη ταυτότητά της κάτω από την επίδραση της μεγάλης και πλήρως οργανωμένης ξενοδοχειακής μονάδας της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας, αν δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα ώστε να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος και να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που τόσο απλόχερα της έχουν δοθεί από τη φύση και την ιστορία. Το έλλειμμα αυτό αντιμετωπίζεται μέσα από τις προτάσεις, οι οποίες έχουν ως στρατηγικούς άξονες:

- την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος,
- την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,
- την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και
- την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Δείτε το σύνολο της διπλωματικής σε .pdf ΕΔΩ (123 σελ.)


Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital