ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

20 Αύγουστος, 2010

(120) Πρόταση Αστικής Ανάπλασης στην περιοχή Καραγάτς του Βόλου

... εκεί όπου ο Άναυρος συναντά τον περιφερειακό.

English version

Ομάδα εργασίας:   Περλεπέ Ελένη, Χατζηδάκη Μαρία
Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παράδοσης: Σεπτέμβριος 2009


Σύντομη περιγραφή
Η εν λόγω σχεδιαστική πρόταση αποσκοπεί στην μετατροπή της περιοχής μελέτης σε ενεργό αστικό τοπίο αποτελούμενο από κατοικία, χώρους δημόσιας αρχιτεκτονικής, χώρους πρασίνου και αναψυχής επιδιώκοντας την αποφόρτιση του ήδη υπάρχοντος κέντρου πόλης με τη δημιουργία ενός νέου.

Βασική σχεδιαστική ενέργεια ήταν η ανάπλαση του χείμαρρου Αναύρου και η δημιουργία διαδρομής περιπάτου - πάρκου που σε συνδυασμό με τη δημιουργία κτιρίων δημόσιας χρήσης θα αποδώσουν στην περιοχή έναν τόσο τοπικό όσο και υπερτοπικό χαρακτήρα.

 

diplomatiki.87.2010.06.jpg 

 

Ανάλυση πρότασης
Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στην συνοικία Καραγάτς της πόλης του Βόλου και οριοθετείται από τον χείμαρρο Άναυρο - την οδό Γ. Δήμου - την οδό Νικοτσάρα και τον μείζονος σημασίας Περιφερειακό δρόμο. Το εν λόγω σημείο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  ως κομβικό για την πόλη.  Αυτό γιατί, από τη μια ο  Άναυρος συνδέει τον ορεινό όγκο του Πηλίου με την πόλη του Βόλου και από την άλλη η Γ. Δήμου είναι δρόμος υπερτοπικής σημασίας, καθώς οριοθετεί στο βορρά το ευρύτερο κέντρο της πόλης. Η Γ. Δήμου επίσης συνδέει τους δύο χείμαρρους  Άναυρο και Κραυσίδονα, δηλαδή το δυτικό με το Ανατολικό άκρο του κέντρου του Βόλου.

Εκ πρώτης, παρατηρήσαμε ότι η περιοχή μελέτης χαρακτηρίζεται ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Εξαίρεση αποτελεί η Γ. Δήμου η οποία λόγω των εμπορικών και δημόσιων χρήσεων που φιλοξενεί είναι ένα εν δυνάμει τοπικό κέντρο.  Επίσης, οι κεντρικές λειτουργίες της πόλης του Βόλου είναι συγκεντρωμένες στο Νότο και η διανομή των χρήσεων γης είναι ανισοβαρής επιβαρύνοντας με πολλαπλές λειτουργίες την παραλιακή ζώνη και τους παράλληλους σε αυτήν δρόμους.

Λόγω των παραπάνω, η πρόταση μας αποσκοπεί στην μετατροπή της περιοχής μελέτης σε ενεργό αστικό τοπίο αποτελούμενο από κατοικία, χώρους δημόσιας αρχιτεκτονικής, χώρους πρασίνου και αναψυχής επιδιώκοντας την αποφόρτιση του ήδη υπάρχοντος κέντρου πόλης με τη δημιουργία ενός νέου.

 

diplomatiki.87.2010.01.jpg 

 

 

Ο χαρακτήρας και η μορφή κάθε ενέργειας σχεδιασμού, προέκυψαν από την ανάλυση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης. Αρχική επιδίωξη ήταν η σύνδεση των εκατέρωθεν όχθων του Αναύρου και συγχρόνως η συρραφή της νέας περιοχής με τον ήδη υπάρχοντα αστικό ιστό. Βασικός άξονας της σύνθεσης υπήρξε το γραμμικό όριο του χειμάρρου.  Ο ήδη υπάρχων «διάδρομος κυκλοφορίας», παράλληλος του χειμάρρου καταργείται, η χρήση του αυτοκινήτου αποκλείεται και η κίνηση μεταφέρεται στην παράλληλη οδό, οδό ιδιαίτερης σημασίας και κυκλοφοριακής έντασης καθώς συνδέει την περιφερειακή οδό με τη Γ. Δήμου. Η ενέργεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας βασικής διαδρομής περιπάτου (εσπλανάδα) - πάρκου, πλάι στην οποία ακουμπά το δομημένο περιβάλλον, το οποίο ενισχύει τη λειτουργία του γραμμικού αυτού πάρκου.

 

 diplomatiki.87.2010.02.jpg

 

Θέλοντας να διαμορφώσουμε ένα οικιστικό περιβάλλον με αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής τόσο για τους κατοίκους της ίδια της περιοχής όσο και για εκείνους των γειτονικών συνοικιών, πέραν της κατοικίας εισάγουμε χώρους δημόσιας αρχιτεκτονικής, χώρους πρασίνου και αναψυχής. Όσον αφορά στο δομημένο περιβάλλον προτείνεται η κάθετη μείξη χρήσεων και απαρτίζεται από κατοικίες - κτίρια γραφείων - δημοτικό σχολείο (σε αντικατάσταση του ήδη υπάρχοντος) -  καταστήματα, χώρους αναψυχής (καφετέριες, εστιατόρια, χώροι προβολών) και αθλητικές εγκαταστάσεις (υπαίθρια γήπεδα και γυμναστήριο). Η ανάμειξη των διαφόρων αυτών λειτουργιών και χρήσεων αποσκοπεί πέρα από την ευημερία των κατοίκων και σε εκείνη των επιχειρήσεων καθώς και στην προσέλκυση επισκεπτών.

 

 diplomatiki.87.2010.03.jpg

 

Δεδομένης της τοπικής αλλά και υπερτοπικής σημασίας που θέλουμε να αποδώσουμε στην περιοχή κρίθηκε απαραίτητος ο σχεδιασμός θέσεων στάθμευσης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο γραμμικών χώρων στάθμευσης παραπλεύρως των οικοδομικών τετραγώνων καθώς, τέσσερις ακόμη χώροι ποικίλης χωρητικότητας τοποθετημένοι όπου κρίθηκε απαραίτητο καθώς και ένα μεγάλο υπόγειο παρκινγκ κάτω από το δημόσιο κτίριο, κτίριο - τοπόσημο.

 

diplomatiki.87.2010.04.jpg 

 

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνολικής σύνθεσης αποτελούν, επίσης, οι διαμπερότητες. Αυτές επιτεύχθηκαν μέσω της διάταξης των κτιρίων με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η ανεμπόδιστη μετάβαση προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς εκείνη του άξονα περιπάτου.

Βασική σχεδιαστική ενέργεια ήταν, επίσης, η ανάπλαση του χείμαρρου Αναύρου ο οποίος αν και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή, έχει χάσει εξολοκλήρου το φυσικό του χαρακτήρα. Για το λόγω αυτό προστέθηκε και διαμορφώθηκε φυσικό πρανές και κατασκευάστηκαν πισίνες έτσι ώστε η παρουσία του υγρού στοιχείου να γίνεται αισθητή.

 

 diplomatiki.87.2010.05.jpg

 

Καθ' όλη την πορεία εξέλιξης της συνθετικής διαδικασίας, υπήρχε η επιθυμία παράγωγης ενός βελτιωμένου μοντέλου κέντρου πόλης που αποποιείται το «προαστιακό ύφος και ήθος» και η δημιουργία ενός νέου πόλου έλξης με εμβέλεια τοπικής αλλά και υπερτοπικής κλίμακας.

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ: Θέλοντας να αναδείξουμε τις πιο φρέσκιες και ζωντανές ιδέες στην αρχιτεκτονική , καλούμε όλους τους νέους αρχιτέκτονες να μας στείλουν προς δημοσίευση την διπλωματική τους εργασία.
Συμμετοχή & Βραβεία 2009 - 2010
>>>

 

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital