ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(204) Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς

13 Μάρτιος, 2011

(204) Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον σχεδιασμό του Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη του Κιλκίς και είναι βασισμένη σε πραγματικό κτιριολογικό πρόγραμμα.

English version


Φοιτήτρια : Παχιαδάκη Γλυκερία  
Επιβλέποντες καθηγητές: Κ.Ε. Οικονόμου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης:  ΙΟΥΝΙΟΣ 2010

diplomatiki.192.2011.01.jpg 

Το οικόπεδο βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Κιλκίς, η οποία αποτελεί και την είσοδο της πόλης ερχόμενοι από την Θεσσαλονίκη, και περιβάλλεται από δρόμους πλάτους  16 μ. και  8 μ. εκ των οποίων ο πρώτος αποτελεί και τον κυριότερο άξονα της πόλης (21η Ιουνίου)  που οδηγεί στο κέντρο της.  Η θέση του είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς δεν βρίσκεται μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό της πόλης του Κιλκίς, αλλά είναι στα όρια του εγκεκριμένου σχεδίου. Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 9.425 τ.μ. με ποσοστό κάλυψης 70% και συντελεστή δόμησης 0,8. Σήμερα, εντός του οικοπέδου υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που ανήκει στον στρατό (Παλιά Μεραρχία Κιλκίς) και πρόκειται να κατεδαφιστεί εξ ολοκλήρου για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ γειτνιάζει άμεσα με το Στάδιο της πόλης.

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει εκπονηθεί με βασικό γνώμονα τα ρεαλιστικά στοιχεία της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς προβλέπεται να κατασκευασθεί στο συγκεκριμένο οικόπεδο με  τις αντίστοιχες δεσμεύσεις και τις παρούσες λειτουργικές ανάγκες.  Οι εργαζόμενοι καθώς και οι επιμέρους  χώροι (γραφεία, αίθουσες ακροατηρίου κλπ.) έχουν βασιστεί όλα σε πραγματικό κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο προμηθεύτηκα από την μελλοντική κατασκευαστική εταιρεία.

Η προτεινόμενη λύση έχει συνολικό εμβαδόν (χωρίς το υπόγειο)  3.943,3 τ.μ., με εμβαδόν ισογείου  2.182,4 τ.μ., εμβαδόν Α' Ορόφου   1.048,1 τ.μ.,  εμβαδόν Β' Ορόφου   712,8 τ.μ. και εμβαδόν υπογείου   2.111,1 τ.μ.

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, γίνεται με κριτήριο, την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσβαση στο κτίριο από τον κεντρικό άξονα της πόλης(21η Ιουνίου), και  την ορθότερη χωροθέτησή του σε σχέση με τον προσανατολισμό.  Η οργάνωση του κτιρίου συνθετικά γίνεται με δύο άξονες που είναι παράλληλοι με τους κύριους άξονες του οικοπέδου. Διακρίνεται γενικά μια αυστηρότητα στους άξονες και στην οργάνωση των χώρων, μια απόφαση η οποία έχει άμεση συνάφεια με τη λειτουργία του κτιρίου στην οποία απευθυνόμαστε.

Οι λειτουργικές σχέσεις ήταν καθοριστικές στην διαμόρφωση του όγκου και της μορφής του κτιρίου. Αυτό συνέβη καθώς σε ένα δικαστικό μέγαριτ φιλεο πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά διαφορετικών ειδών λειτουργίες. Για παράδειγμα, διακρίνουμε κάποιες βασικές λειτουργίες όπως είναι : 

-Κοινό - ακροατήριο
-Κοινό - μάρτυρες (υπεράσπισης - κατηγορίας)
-Δικηγόροι σε δίκη
-Δικηγόροι σε καθημερινή βάση
-Εργαζόμενοι στα γραφεία
-Αστυνομικοί
-Δικαστές
-Κατηγορούμενοι (κρατούμενοι)

Έτσι λοιπόν, βασικό στοιχείο της σύνθεσης αποτέλεσε η λειτουργική αναγνωσιμότητα του χώρου καθώς οι διαφορετικές ενότητες που περικλείονται στο κτιριολογικό πρόγραμμα μπορούν εύκολα να διακριθούν και να εντοπιστούν στον κτιριακό όγκο. Έμφαση δόθηκε στις δικαστικές αίθουσες, οι οποίες είναι 5 σε αριθμό και με μεταβλητή χωρητικότητα, και αποσαφηνίζονται εύκολα από το εξωτερικό, ακόμα, του κτιρίου με τη ιδιόμορφη και διαφορετική  στέγασή τους από χαλκό. Η κατασκευή αυτή ενισχύθηκε με επιμέρους αίθρια στον χώρο του κτιρίου έτσι ώστε να επιτευχθεί επαρκής αερισμός και φωτισμός στις αίθουσες.

Ο εξωτερικός χώρος διαμορφώνεται σύμφωνα με τις κινήσεις από και προς το κέντρο της πόλης αλλά και από τις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, ενώ δημιουργείται μια πιο ελεύθερη οργάνωση που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον 'αυστηρό'  κάναβο του κτιρίου.  Το στοιχείο του νερού βοηθά στο μικροκλίμα της περιοχής ενώ δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας, ευχαρίστησης και δροσισμού. Η κλίση του οικοπέδου δεν είναι πολύ μεγάλη (1,5%) κι έτσι δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κτιρίου.

Γενική επιδίωξη ήταν να δημιουργηθεί ένας κτιριακός όγκος ο οποίος, αν και δεν αποτελείται από μια κτιριολογική μονάδα, να δημιουργεί την εντύπωση του κτιριακού συγκροτήματος. Δηλαδή, όλες μαζί οι επιμέρους μονάδες  αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο τόσο λειτουργικό όσο και μορφολογικό. Η επανάληψη και οι καθαρές μορφές ήταν αυτές που βοήθησαν στην επίτευξη ενός ενιαίου αρχιτεκτονικού ύφους.

 

diplomatiki.192.2011.02.jpg

diplomatiki.192.2011.03.jpg

diplomatiki.192.2011.04.jpg

diplomatiki.192.2011.05.jpg

diplomatiki.192.2011.06.jpg

diplomatiki.192.2011.07.jpg

diplomatiki.192.2011.08.jpg

diplomatiki.192.2011.09.jpg

diplomatiki.192.2011.10.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital