ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(237) «Πορείες στον αρχαιολογικό χώρο και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του Φρουρίου Msaylha στο Λίβανο»

09 Απρίλιος, 2011

(237) «Πορείες στον αρχαιολογικό χώρο και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον του Φρουρίου Msaylha στο Λίβανο»

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο Λίβανο κατά μήκος της κύριας οδικής αρτηρίας που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Βηρυτό και την Τρίπολη.

English version


Φοιτητική Ομάδα : Jihad Atieh, Δέσποινα Μακρή, Βασίλης Περπυράκης
Επιβλέπων Καθηγητής : Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία Υποστήριξης : 6 Απριλίου 2009  

 

diplomatiki.225.2011.01.jpg

 

Πρόκειται για έναν προ-ρωμαϊκό αρχαιολογικό χώρο στον οποίο δεσπόζει το φρούριο Msaylha του 16ου αιώνα. Ο χώρος υπέστη μεγάλη καταστροφή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1975-1990) λόγω της παράνομης λατόμησης που έγινε στην περιοχή, εκείνη την περίοδο.

 

diplomatiki.225.2011.02.jpg

 

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και η δημιουργία ενός δικτύου παρατηρητηρίων με στόχο την ανάδειξη του φρουρίου και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του ανθρώπου με τη φύση. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο του βουνού, ο ποταμός Al Jawze ,ο αρχαίος δρόμος καθώς και το αυστηρό  όριο της Εθνικής Οδού αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του τόπου και έχουν πρωταρχική σημασία στη χωροθέτηση των κινήσεων και των λειτουργιών.

Έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο πεζοπορικής διαδρομής με μονοπάτια κίνησης και πλατώματα στάσης και θέασης το οποίο εκτείνεται από τη γειτονική πόλη Batrun έως το φρούριο σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο τμήμα της παρέμβασης γύρω από το φρούριο υπάρχει μια πύκνωση λειτουργιών και δυνατοτήτων κίνησης με ράμπες και κλίμακες, η οποία οδηγεί σε πολυεπίπεδες «μορφώσεις» που αναπτύσσονται σπειροειδώς και με κέντρο το φρούριο.

 

 diplomatiki.225.2011.03.jpg

 

Η διερεύνηση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του τόπου οδήγησε στην επιλογή δύο βασικών αξόνων κίνησης. Ο ένας άξονας αποτελεί το όριο διαχωρισμού από την όχληση του δρόμου ενώ ο δεύτερος στοχεύει στην δημιουργία μικροκινήσεων και στάσεων ανηρτημένων από το βράχο του λατομείου ή ακόμα και πάνω σε αυτόν.

 

diplomatiki.225.2011.04.jpg

 

diplomatiki.225.2011.05.jpg

diplomatiki.225.2011.06.jpg

diplomatiki.225.2011.07.jpg

 

Η επιλογή των υλικών, ξύλο, μέταλλο, στοχεύει στην μικρότερη δυνατή αλλοίωση του περιβάλλοντος, στην αντιστρεψιμότητα της παρέμβασης και στην αφομοίωση των κατασκευών με τη φύση.

 

diplomatiki.225.2011.08.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital