ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(261) Διατηρώντας την αρχιτεκτονική κλίμακα στην περίπτωση επανάχρησης των «Στάβλων Παπάφη»

04 Μάιος, 2011

(261) Διατηρώντας την αρχιτεκτονική κλίμακα στην περίπτωση επανάχρησης των «Στάβλων Παπάφη»

Ανάπλαση του κτιριακού συγκροτήματος των "Στάβλων Παπάφη" με σκοπό την εγκατάσταση ενός πολυχώρου αναψυχής, εκπαίδευσης και περίθαλψης για την εξυπηρέτηση της "γειτονιάς", και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της περιβαλλοντικής ταυτότητας της περιοχής.


Φοιτητική ομάδα : Λαζαρίδης Χριστόφορος, Μουταφίδης Αριστείδης
Επιβλέποντες : Ζωίδης Γιώργος, Παναγιωτόπουλος Νίκος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία παρουσίασης  9/10/2009

 

diplomatiki.252.2011.02.jpg

 

Μετρικά Δεδομένα
Εμβαδόν οικοπέδου : 4784 τ.μ.
Περίμετρος οικόπεδου : 297 μ.
Οικοδομήσιμα μέτρα : 3398 τ.μ.
Υποχρεωτική πρασιά : 5 μ.
Συντελεστής δόμησης : 2,4
Ποσοστό κάλυψης : 60%
Όριο ύψους : 24 μ.
Υψόμετρο : 34 μ.

Αφορμή για τη διπλωματική εργασία υπήρξε η επιθυμία του δήμου Θεσσαλονίκης για μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του οι οποίες σήμερα στεγάζονται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Άνδρου, Μυκόνου, Αλοννήσου και Σιδηροκάστρου σε υπάρχον κτιριακό σύνολο το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως στάβλοι. Το τετράγωνο αυτό βρίσκεται σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας, με έντονο ανάγλυφο λόγω της ποικιλίας στα ύψη κτιρίων, δόμηση περιμετρικά των τετραγώνων με δυνατότητα ενοποίησης των ακάλυπτων χώρων και σημαντικές ελλείψεις πρασίνου. Η ύπαρξη δύο ζωνών πρώην ρεμάτων καθώς και το προαναφερθέν οικοδομικό τετράγωνο (οικόπεδο επέμβασης) αποτελούν "σημεία - κλειδιά" για την ανάδειξη της περιοχής καθώς και τη βελτίωση της.

Έπειτα από αξιολόγηση των προτάσεων που έγιναν από την πλευρά του φορέα για το συγκεκριμένο οικόπεδο προτείνεται η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού, αναψυχής και περίθαλψης για τη γειτονιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Το βασικό ερώτημα για την επίλυση του θέματος ήταν η στάση που επρόκειτο να κρατηθεί σε σχέση με το αρχιτεκτονικό σύνολο που προϋπάρχει στην περιοχή επέμβασης και την επιρροή του στο περιβάλλοντα αστικό ιστό. Αυτό που θεωρήθηκε αξιόλογο ήταν η κλίμακα του συνόλου, καθώς και η αισθητική του με τις συνέπειες που επέφερε στη συναισθηματική σφαίρα της ψυχής του περιπατητή, του γείτονα, του χρήστη. Αυτά τα στοιχεία είναι που έδωσαν και τους βασικούς κατευθυντήριους άξονες της επέμβασης:

α. διατήρηση και ανάδειξη της υφιστάμενης κατάστασης και όχι του αρχιτεκτονικού εγωϊσμού
β. διακριτικότητα στις επεμβάσεις ώστε η περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής να μην αλλοιωθεί και πιο συγκεκριμένα:
γ. διατήρηση της α' φάσης του συνόλου (πρώην στάβλοι)
δ. διατήρηση μέρους της β' φάσης του συνόλου ώστε να είναι εμφανής η ιστορική του πορεία
ε. ενδυνάμωση των βασικών χαρακτηριστικών του συνόλου (περίκλειστο, χαμηλό, πράσινο).

Δουλεύοντας παράλληλα το λειτουργικό, το αισθητικό, το περιβαλλοντικό κομμάτι της επέμβασης σε σχέση και με τους παραπάνω στόχους, αποφασίστηκε η προσθήκη υπογείου κάτω από τα υπάρχοντα κτίσματα σε εσοχή, καθώς και η προσθήκη ορόφου στη βόρεια παρειά του οικοπέδου η οποία ήταν και το κυριότερο σημείο προβληματισμού της σχεδιαστικής έρευνας.

Τέλος, έμφαση δόθηκε στην περιβαλλοντική συμπεριφορά του νέου συνόλου και στην εξασφάλιση της ενεργειακής του αυτονομίας. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκε μια πλήρης στρατηγική για τη διαχείριση της ενέργειας, του νερού και του υπαίθριου χώρου.

 

diplomatiki.252.2011.03.jpg

diplomatiki.252.2011.04.jpg

diplomatiki.252.2011.05.jpg

diplomatiki.252.2011.06.jpg

diplomatiki.252.2011.07.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital