ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

04 Μάιος, 2011

Chocolate alchemy

Ανακαίνιση και επανάχρηση τμήματος της Στοάς Μοδιάνου στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση.

Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας: Καλίγκος Χρήστος
Επιβλέποντες καθηγητές: Άννα Ευσταθίου-Γίώργος Σκόδρας-Βάϊος Πολυχρονίδης-Γιάννης Τσάρας
Εκπαιδευτικό ίδρυμα: ΑΑS college partner of University of Central Lancashire in Thessaloniki.
Έτος εκπόνησης: 2009-2010

 

diplomatiki.2010.81.01.jpg

Ανάλυση αρχιτεκτονικών σχεδίων

Χωροθέτηση
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και η θέση της την καθιστά κομβικό σημείο στον εμπορικό χάρτη των Βαλκανίων αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Η δυτική πλευρά της πόλης χαρακτηρίζεται από τον ιδιαίτερα βιομηχανικό χαρακτήρα της. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης η οποία έχει πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα και αγορές τροφίμων. Απο πολύ παλιά ήταν το κέντρο του εμπορίου και γίνονταν όλες οι ανταλλαγές προιόντων. Οι τρόποι προσέγγισης της συγκεκριμένης περιοχής έιναι οι αστικές συγκοινωνίες, ο λιμενικός σταθμός καθώς επίσης και ο σταθμός του μετρό που θα γίνει μελλοντικά.

 

diplomatiki.2010.81.06.jpg

diplomatiki.2010.81.09.jpg

Επανάχρηση του υπάρχοντος κελύφους και περιγραφή του βασικού συνθετικού προβλήματος
Πρόκειται για ένα ιστορικό διατηρητέο κτήριο της οικογένειας Μοδιάνο το οποίο στεγάζει αγορά τροφίμων και δύο εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους και εκτείνεται σε δύο παράλληλες οδούς, την Ερμού και την Βασ. Ηρακλείου. Από  το κτήριο επιλέχθηκε αυτό επί της οδού Ερμού, να ανακατασκευαστεί ώστε να γίνει ένα εργαστήριο σοκολάτας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση της υπάρχουσας θέσης και κατάστασης  του κτηρίου σε σχέση με τον περιβάλλοντα  χώρο του ξεχωρίζουν η εξαιρετική θέση του και οι τρεις στοές που το διασχίζουν. Άλλα στοιχεία χρήσιμα για την επανασχεδίαση του χώρου, είναι το μεγάλο ύψος του ορόφου, 7 μέτρα, συγκριτικά με το επαρκές ύψος των 4.5 μέτρων στα καταστήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρόποι πρόσβασης απο το ισόγειο στον όροφο που είναι εξωτερικά του κτηρίου, όπως και η όψη του κτηρίου η οποία είναι πολύ επιβλητική.

Αποφασίσθηκε να γίνει ο επανασχεδιασμός και η χωρική μετατροπή της αγοράς και του εστιατορίου σε ένα εργαστήριο σοκολάτας. Συγκεκριμένα, χώροι πώλησης, εργαστήριο σοκολάτας, καφέ/σοκολατερί και χώροι για επιδείξεις και μαθήματα. Επίσης μια ακόμα απόφαση ήταν να διατηρηθεί ο στατικός φορέας και η πρόσοψη του κτηρίου, καθώς είναι διατηρητέο.

 

diplomatiki.2010.81.07.jpgdiplomatiki.2010.81.08.jpg

diplomatiki.2010.81.10.jpg

Κριτική περιγραφή σχεδίων

Βασική ιδέα,  Concept και υποστήριξη με χωρικές αποφάσεις
Προτείνεται ένα εμπορικό κατάστημα, εργαστήριο σοκολάτας που θα έχει όλα τα είδη σοκολάτας και κακάο και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να φτιάξει το δικό του ρόφημα, όπως επίσης και τη δική του ποικιλία κακάο ή σοκολάτας και να παιρνει ένα barcode με το όνομα του με αποτέλεσμα να φτιάχνει μία λίστα με τα είδη που του αρέσουν και όποτε θέλει να ανακαλεί σε αυτή.

 

diplomatiki.2010.81.02.jpg

 

Ο χώρος θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ηλικίες. Σκοπός ήταν η δημιουργία των χώρων πώλησης στο ισόγειο και του εργαστηρίου μαζί με το καφέ στον επάνω όροφο. Όμως επειδή τα δύο μαγαζιά που βρίσκονται στον ισόγειο χώρο τα διασχίζουν τρεις στοές ,αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια τέταρτη διαδρομή η οποία είναι μέσω του μαγαζιού και θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη που θέλει να διασχίσει τη στοά να περάσει μέσα απο το κατάστημα και μετά να συνεχίσει την πορεία του προς τη στοά. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον επάνω όροφο το εργαστήριο και στους δύο χώρους που είναι δίπλα απο αυτό καφέ/σοκολατερί με τουαλέτες και στο άλλο αίθουσα για μαθήματα και αποδυτήρια για το προσωπικό. Για τη σχεδίαση του χώρου ακολουθήθηκαν λιτές γραμμές, γραμμικότητα και συμμετρία και η τοποθέτηση υλικών με διαφορετικές υφές όπως είναι και η σοκολάτα. Η έμπνευση ήταν απο τις στιβαγμένες πλάκες σοκολάτας που δημιουργούν σε όψη λωρίδες. Αυτό πέρασε στο χώρο με τη δημιουργία περσίδων οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των τοίχων αλλά και της οροφής και στη συνέχεια μεταφέρθηκε όλη αυτή η ιδέα και στη σχεδίαση συρταριών για την αποθήκευση των πλακών σοκολάτας. Στο μέσο του καταστήματος τοποθετήθηκαν πάγκοι κατά μήκος για να εκθέτονται επάνω στο μάρμαρο διάφορα προιόντα σοκολάτας. Στις περσίδες τοποθετούνται αρθρωτά ράφια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την έκθεση των προιόντων. Τα κυρίαρχα υλικά στο χώρο είναι το μάρμαρο γιατί είναι ένα υλικό πάνω στο οποίο γίνεται η επεξεργασία της σοκολάτας, το ξύλο στις περσίδες και στα ράφια γιατί μας δίνει το χρώμα της σοκολάτας, το βιομηχανικό δάπεδο γιατί είναι σαν να έχουμε ανακατέψει σοκολάτα και ο χαλκός ο οποίος εφαρμόστηκε στα φωτιστικά και στις μπάζες των πάγκων για να διατηρήσει το παλιό αλλά ταυτόχρονα και το διαχρονικό που κατέχει αυτός ο χώρος.

 

diplomatiki.2010.81.03.jpg

diplomatiki.2010.81.05.jpg

 

Επίσης για τη ονομασία του καταστήματος επιλέχθηκε το όνομα chocolate alchemy, γιατί θα είναι ένας πολυχώρος για τη συνεύρεση πολλών ηλικιών και διάφορων ανθρώπων, λόγω της ποικιλίας που θα μπορεί να φτιάξει ο καθένας και να δημιουργήσει μία ταυτότητα πάνω στο όνομα του και γιατί είναι μια αλχημεία που  θα σε βάζει στη διαδικασία να φτιάξεις μόνος σου το ρόφημα της σοκολάτας ή του κακάο που θέλεις και να παίρνεις διάφορα προϊόντα για το σπίτι σου ή για δώρα.

 

diplomatiki.2010.81.04.jpg

 

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ: Θέλοντας να αναδείξουμε τις πιο φρέσκιες και ζωντανές ιδέες στην αρχιτεκτονική , καλούμε όλους τους νέους αρχιτέκτονες να μας στείλουν προς δημοσίευση την διπλωματική τους εργασία.
Συμμετοχή & Βραβεία 2009 - 2010
>>>

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital