ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

111.15 ΑμεΑ-Άνθρωποι με Αθλήματα

06 Σεπτέμβριος, 2015

111.15 ΑμεΑ-Άνθρωποι με Αθλήματα

Στη διπλωματική μας αναφερόμαστε στα άτομα με αναπηρίες και στη σχέση τους με τα αθλήματα, σχεδιάζοντας ένα Παραολυμπιακό Προπονητικό Κέντρο

Φοιτήτριες: Ασημένια Άνθη, Παναγιώτα Παπαμιχαήλ
Επιβλέπων: Κωνσταντίνος Μανωλίδης
Φεβρουάριος 2015

Στην παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο ΑμεΑ-Άνθρωποι με Αθλήματα παρουσιάζεται ο σχεδιασμός ενός Παραολυμπιακού Προπονητικού Κέντρου στην Λεμεσό της Κύπρου. Στο οικόπεδό μας, υπάρχουν κυρίως χώροι ιππασίας, ξιφασκίας, τοξοβολίας, σκοποβολής, ποδηλασίας, φιλοξενίας, παροχής πρώτων βοηθειών και εστίασης. Επίσης, υπάρχει χώρος εκθέσεων, γυμναστηρίου και σεμιναρίων.

 

 

Στη διπλωματική μας με τίτλο «ΑμεΑ-Άνθρωποι με Αθλήματα», αναφερόμαστε στα άτομα με αναπηρίες και στη σχέση τους με τα αθλήματα, σχεδιάζοντας ένα Παραολυμπιακό Προπονητικό Κέντρο.

 

Βρισκόμαστε στην Κύπρο, κύριο τουριστικό προορισμό καθ' όλους τους μήνες του χρόνου, χάρη στο θερμό και ήπιο κλίμα του νησιού. Για τον ίδιο λόγο, η Κύπρος αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό για αθλητές με σκοπό την άθληση, την προπόνηση και την προετοιμασία για οποιαδήποτε αθλητική διοργάνωση. Παράλληλα, το ενδιαφέρον μας προς τα άτομα με αναπηρίες, ο θαυμασμός και η δύναμη που μπορεί να αντλήσει κάποιος βλέποντας τον τρόπο και το πάθος με τον οποίο αγωνίζονται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μας ώθησαν στο συνδυασμό αυτών των δύο. Έτσι, προέκυψε η δημιουργία ενός Παραολυμπιακού Προπονητικού Κέντρου στο νησί της Κύπρου.
Το έργο μας αναπτύσσεται στην πόλη της Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζακακίου.
Παρατηρώντας τώρα το χάρτη με τα κύρια οδικά δίκτυα της πόλης αντιλαμβανόμαστε την εύκολη πρόσβαση από το οικόπεδό μας προς το κέντρο της πόλης αλλά και προς όλα τα σημαντικά και ιστορικά σημεία αυτής.

 

 

Κάτι που θέλαμε να επιτύχουμε εξ αρχής, ήταν η δημιουργία ενός χώρου με κίνηση. Θέλαμε το οικόπεδό μας να δέχεται κόσμο, να υποδέχεται κόσμο, να τον φιλοξενεί, να τον «διαμοιράζει-διανέμει» στην υπόλοιπη πόλη και να τον υποδέχεται και πάλι πίσω. Τοιουτοτρόπως, από τα 21 παραολυμπιακά αθλήματα τα 5 φιλοξενούνται στο οικόπεδό μας ενώ για τα υπόλοιπα συνεργαζόμαστε με τους ήδη υπάρχοντες αθλητικούς χώρους της πόλης,
Συνεπώς, στο οικόπεδό μας, υπάρχουν χώροι για ιππασία, τοξοβολία, ξιφασκία, σκοποβολή και ποδηλασία. Επίσης, υπάρχουν χώροι φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων, ιατρικό κέντρο, χώροι στάθμευσης και υπαίθρια καφέ. Ακόμη, δημιουργήσαμε ένα χώρο πολιτισμού και συνάντησης, ο οποίος θέλαμε να παίξει και το ρόλο του τοπόσημου. Το μεγαλύτερο, φυσικά, ποσοστό «καλύπτουν» οι χώροι περιπάτου και πρασίνου.
Το οικόπεδό μας λειτουργεί ως διαχωριστική γραμμή μεταξύ φυσικού και δομημένου σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί μια γέφυρα μεταξύ αυτών των δύο. Αυτή τη διαχωριστική γραμμή την εισάγουμε στο οικόπεδό μας επεκτείνοντας ταυτόχρονα τη μορφή του δομημένου αστικού καννάβου στο ανατολικό μέρος του οικοπέδου και το φυσικό στο δυτικό μέρος του οικοπέδου. Θέλοντας, όμως, να ενώσουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της περιοχής, δομημένο και φυσικό, αντί απλά να μεταφέρουμε τα όριά τους στο οικόπεδό μας, εισάγουμε στοιχεία του ενός στο άλλο και αντίστροφα.
Για το σχεδιασμό της δυτικής πλευράς του οικοπέδου, στέψαμε το ενδιαφέρον μας στην ιστορία της πόλης της Λεμεσού, η ανάπτυξη της οποίας, οφείλεται αποκλειστικά στο κρασί και τους αμπελώνες της. Έτσι, για τη διαγράμμιση του δυτικού φυσικού χώρου του οικοπέδου, αποτυπώσαμε από αεροφωτογραφίες διάφορα σημεία αμπελώνων της γύρω περιοχής.

 

 

Κυρίαρχο ρόλο στον όλο σχεδιασμό του οικοπέδου, έπαιξαν δύο στοιχεία. Το ποδηλατοδρόμιο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά κυρίως λόγω της μορφής του και το γεγονός ότι το οικόπεδο φαρδαίνει στο κάτω μέρος δίνοντάς του μια βαρύνουσα σημασία. Τοποθετώντας το ποδηλατοδρόμιο, σε κεντρικό σημείο το οικόπεδο διαιρέθηκε σε τέσσερεις ενότητες, καθεμιά από τις οποίες είχε το δικό της ρόλο.
Στο κάτω μέρος, ως το κύριο θέμα της σύνθεσής μας, τοποθετούμε το τοπόσημο και τους αθλητικούς χώρους, και στο πάνω μέρος τοποθετούμε ένα καθαρά φυσικό χώρο και τους χώρους φιλοξενίας.
Όσον αφορά τα αθλήματα, θελήσαμε να ομαδοποιήσουμε τους χώρους κάτι που προφανώς κατά την τοποθέτησή τους στο οικόπεδο μεταβλήθηκε ανάλογα. Στη συνέχεια, επηρεασμένες από τη μορφή του καννάβου καταλήξαμε στον επιμέρους διαχωρισμό των αθλητικών χώρων, ελαφραίνοντας έτσι, τη μορφή τους.
Όσον αφορά τους χώρους φιλοξενίας θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια επαναλαμβανόμενη μονάδα προκειμένου και αυτό το κομμάτι του οικοπέδου να αποκτήσει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκολία κατά τον προσανατολισμό και την ανάγνωση του οικοπέδου.
Για τη δημιουργία του τοπόσημου θέλαμε κάτι ψηλό και διακριτό. Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε καθ' ύψος τους χώρους που περιλαμβάνει. Η χωροθέτησή του απομακρύνεται από την ανατολική ορθοκανονική λογική του εδάφους μας. Έτσι, καθώς το έχουμε εισάγει στην πιο οργανικά διαμορφωμένη πλευρά, η μορφή του επηρεάζεται αναλόγως.

Χρησιμοποιώντας τη ροηκότητα του ποδηλατοδρομίου, δημιουργήσαμε το κύριο οδικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα σημεία εισόδου και εξόδου, του οικοπέδου, από την βόρεια και την ανατολική πλευρά.
Ακολούθως, για την ενοποίηση των κτηρίων μας δημιουργήσαμε ένα κύριο δίκτυο πεζών πλάτους 5 μέτρων. Ωστόσο, για τη μετάβαση στους επιμέρους χώρους έγιναν δευτερεύοντα δίκτυα κίνησης πλάτους 2.5m και 1.5m.
Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία των εδαφών κίνησης, όπως είναι φυσικό, έπαιξαν τα τροχοκαθίσματα και ο βαθμός πρόσβασης αυτών στα επιμέρους εδάφη. Με τον τρόπο αυτό υπάρχουν σημεία με ολική πρόσβαση με πλακόστρωση από γρανίτη, πλάκες μπετόν και σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο. Σημεία με μερική πρόσβαση με διάτρητο κυβόλιθο και γρασίδι και σημεία με μηδενική πρόσβαση με κυπαρίσσια, πορτοκαλιές και χώμα.
Για την προστασία από την έντονη ηλιοφάνεια, ο κάνναβος κίνησης σηκώθηκε στα 3.5m περίπου, δημιουργώντας μια προστατευμένη στοά κίνησης. Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν κυπαρίσσια, πορτοκαλιές και μεταλλικές κατασκευές σε μορφή ομπρέλας διαφόρων διαμέτρων.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital