ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

120.15 Ανέγερση νέου κολυμβητηρίου στην Λευκωσία

22 Οκτώβριος, 2015

120.15 Ανέγερση νέου κολυμβητηρίου στην Λευκωσία

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο την δημιουργία νέου κολυμβητηρίου στην Λευκωσία.

English version

Φοιτητής : Πόλυς Πολυκάρπου
Επιβλέποντες καθηγητές: Π. Τουλιάτος - Μ. Πελεκάνος - Ν. Γεωργίου - Ν. Χρυσοχού
Σχολή Αρχιτεκτονικής - F.U.C. Κύπρος
Ημερομηνία παρουσίασης: 12-6-2015

Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει στόχο την δημιουργία νέου κολυμβητηρίου στην Λευκωσία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω του ότι δεν υπάρχει κλειστό κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων για την διεξαγωγή αγώνων. Το υφιστάμενο ολυμπιακό κολυμβητήριο Λευκωσίας δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Προδιαγραφές (που λήφθηκαν για να μορφωθεί η αρχική ιδέα σύλληψης):

1. Τη σήμερα αποδεκτή λειτουργία ενός πλήρους κολυμβητηρίου.
1.1 Ανεξαρτησία προσέλευσης και κυκλοφορίας:

Α) Αθλητών
Β) Θεατών
Γ) Υπηρεσιών υποστήριξης
Δ) Συνοδών - Γονέων

2. Εξασφάλιση οδών διαφυγής: α) Θεατών, β) αθλητών.
3. Εξασφάλιση υγιεινής: α) αθλητών, β) θεατών, γ) προσωπικού.
4. Εξασφάλιση Βιοκλιματικής Λειτουργίας (κακή ατμόσφαιρα με όξινο χλωριούχο περιβάλλον υδρατμών) και να είναι ενεργειακά αυτόνομο.
5. Εξασφάλιση ασφαλούς και οικονομικού τρόπου ανέγερσης χωρίς ικριώματα.
6. Χάραξη ορατότητος θεατών.
7. Διαχείριση ομβρίων σε μία τόσο εκτεταμένη στέγαση.

Ανάλυση περιοχής: Η προτεινόμενη περιοχή για την ανέγερση του νέου κολυμβητηρίου υπάγεται στον Δήμο Λακατάμιας. Βρίσκεται δυτικά της Λευκωσίας, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου και απέχει από την πόλη περίπου εννέα χιλιόμετρα. Η περιοχή είναι βιομηχανικής ζώνης και οικοδομικών δραστηριοτήτων για μεγάλες εγκαταστάσεις. Στην επιλογή για την περιοχή αυτή, βοήθησε το γεγονός ότι βρίσκεται περίπου στο κέντρο της επαρχίας Λευκωσίας. Επίσης, σημαντικό κριτήριο επιλογής της περιοχής αποτελεί το ότι είναι απομακρυσμένη από κατοικημένες περιοχές, διότι τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι ανθυγιεινές για τους ανθρώπους λόγο των χλωριούχων υδρατμών που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Το οικόπεδο με βορειοανατολικό προσανατολισμό έχει πλήρη επιπεδότητα με πρόσβαση από τον κυκλικό κόμβο της Λακατάμιας και από την οδό Κυκλάδων.

Πορεία κεντρικής ιδέας: Σε ένα κολυμβητήριο, πολύ σημαντική είναι η βιοκλιματική συμπεριφορά του και αυτό το στοιχείο έχει καθορίσει τον προσανατολισμό του κτιρίου. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν ανατολικό ανατολικοί άνεμοι, έτσι η στενή πλευρά του κτιρίου έχει τοποθετηθεί παράλληλα με τον άξονα της πορείας του αέρα, με σκοπό την μέγιστη εκμετάλλευσή του για την καλύτερη απορροή του ακάθαρτου αέρα.

Κεντρική ιδέα: Η βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα παραλαμβάνει τα φορτία μίας ελαφριάς ξύλινης ανοιγόμενης στέγης, πάνω στην οποία τα ανοίγματα την καταστούν βιοκλιματική και στην οποία στηρίζονται κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία από τα οποία αναρτάται η στέγη και ενισχύονται τα κρίσιμα σημεία του ανοίγματος της οροφής. Τα ανοίγματα, στα χαμηλά σημεία στήριξης του τόξου, δημιουργούνται με τον κυματισμό των τμημάτων κάλυψης της οροφής, τα οποία και παραπέμπουν σε κύματα. Παράλληλα, επιτρέπουν την ροή του κρύου αέρα, ο οποίος εξέρχεται από το κεντρικό άνοιγμα.

 

 

Επιλογή δομικού συστήματος: Όσον αφορά το δομικό σύστημα του κολυμβητηρίου, έχει χρησιμοποιηθεί το οπλισμένο σκυρόδεμα για την κατασκευή των θεμελιώσεων, υπόγειων και ισόγειων χώρων, καθώς και των κερκίδων των θεατών. Για την στέγαση χρησιμοποιήθηκαν ξύλινοι τοξωτοί φορείς καθώς και δευτερεύοντες δοκοί. Ως κύριο δομικό σύστημα κάλυψης της στέγασης, ανοίγματος 59,50 μέτρων, επιλέχθηκε το τριαρθρωτό τόξο.

Αιτιολόγηση δομικού συστήματος: Η επιλογή του τριαρθρωτού τόξου έγινε με βάση την ικανότητά του να επιδέχεται τυχόν μετατοπίσεις των βάσεων στήριξης του. Ο τοξωτός φορέας με τα ανοίγματά του, έχει το πλεονέκτημα να προσφέρει μεγαλύτερη ροή και ανακύκλωση αέρος, πράγμα πολύ σημαντικό για την αποφυγή κορεσμού του αέρα από τους υδρατμούς. Επιπλέον, το ξύλο επιλέγεται ως κύριο δομικό υλικό των φορέων της στέγασης διότι, αντίθετα με τα υπόλοιπα υλικά, παρουσιάζει αντοχή στους χλωριούχους υδρατμούς. Είναι, επίσης, θερμομονωτικό υλικό και γι' αυτό μειώνει στο ελάχιστο τις άμεσες επιφανειακές υγροποιήσεις των υδρατμών. Τέλος, επιτυγχάνει τον υψηλότερο βαθμό ακουστικής του εσωτερικού χώρου, εφόσον το ξύλο έχει μεγαλύτερο βαθμό ηχοαπορρόφησης σε σχέση με άλλα δομικά υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση. Πρέπει ν' αναφερθεί ότι το τριαρθωτό τόξο ενισχύεται με ανάρτηση στα δύο κρίσιμα σημεία όπου κινείται η ανοιγόμενη οροφή. Ο μεταλλικός στύλος, ο οποίος είναι σε πρόβολο λόγο των μεγάλων αξονικών φορτίων που επιδέχεται, είναι μεγαλύτερης διατομής στο κέντρο γιατί κινδυνεύει από λυγισμό. Εν κατακλείδι, τέσσερα συρματόσχοινα διατηρούν το μεταλλικό στύλο σε πλήρη ισορροπία.

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα:
Χώροι αθλητών:
Λογιστήριο 20 τ.μ
Χώρος αναμονής με αναψυκτήριο 55 τ.μ
Γραμματεία υποδοχής 35 τ.μ
Συγκρότημα φυσιοθεραπείας 140 τ.μ
Αίθουσα γυμναστικής 320 τ.μ
Ιατρείο 43 τ.μ
Αίθουσα Συγκεντρώσεων 62 τ.μ
Χώρος ελέγχου ντόπινγκ 40 τ.μ
Αποδυτήρια γυναικών 75 τ.μ
Αποδυτήρια ανδρών 61 τ.μ
Αποδυτήρια ΑμεΑ 58 τ.μ
Αποδυτήρια κριτών 40 τ.μ
Αποδυτήρια προπονητών 45 τ.μ
Χώρος δημοσιογράφων 60 τ.μ
Αποθήκες 15 τ.μ
Χλωρίωση 15 τ.μ
Χώρος κολυμβητικών δεξαμενών
-δεξαμενή κολύμβησης διαστάσεων 25×50 μέτρων, δέκα διαδρομών
-δεξαμενή καταδύσεων 25×33 μέτρων
3974 τ.μ

Υποστηρικτικές λειτουργίες:
Χώρος αναμονής με αναψυκτήριο 50 τ.μ
Γραμματεία υποδοχής 38 τ.μ
Αίθουσα συνεδριάσεων 29 τ.μ
Γραφείο διευθυντή 60 τ.μ
Γραφείο αστυνομίας και
πυροσβεστικής 47 τ.μ
Χώρος πληροφορικών
συστημάτων 19 τ.μ
Γραφεία και αποδυτήριο
συντηρητών κτιρίου 30 τ.μ
Εργαστήριο 44 τ.μ

Χώροι θεατών:
Κλιμακοστάσια 620 τ.μ
Αποθήκες 224 τ.μ
Τουαλέτες 152 τ.μ
Ιατρεία 112 τ.μ
Αναψυκτήρια 310 τ.μ
Κερκίδες (1700 θέσεις) 1200 τ.μ

Χώροι επισκεπτών:
Γυμναστήριο 317 τ.μ
Αίθουσες πολεμικών τεχνών 317 τ.μ
Φυσιοθεραπευτήριο 155 τ.μ
Καφετέριες 496 τ.μ

ΣΥΝΟΛΟ 9280 τ.μ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital