ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2015

149.15 Λαξεύοντας την Μεσόγειο

23 Μάρτιος, 2016

149.15 Λαξεύοντας την Μεσόγειο

Μεσόγειος είναι μία πολυσήμαντη έννοια. Μέσα από πολλαπλούς δεσμούς ιστορικής εμπειρίας, πολιτισμού και ανταλλαγών, η Μεσόγειος κατορθώνει να ενώνει το πολύμορφο μωσαϊκό των παράλιων και νησιωτικών λαών της.

Φοιτητές : Γιάπα Μαλβίνα,Σάββα Κλείτος,Χατζησωτηρίου Στέλιος 693
Επιβλέποντες: Γιώργος Παπακώστας, Ιωάννης Τσουκαλάς
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος, 2015

 


ΑΝΑΛΥΣΗ

 

Μεσόγειος είναι μία πολυσήμαντη έννοια. Μέσα από πολλαπλούς δεσμούς ιστορικής εμπειρίας, πολιτισμού και ανταλλαγών, η Μεσόγειος κατορθώνει να ενώνει το πολύμορφο μωσαϊκό των παράλιων και νησιωτικών λαών της. Είναι χιλιάδες πράγματα μαζί - κατά τον Μπροντέλ -. Δεν είναι ένα μόνο τοπίο αλλά αμέτρητα τοπία. Δεν είναι μία θάλασσα αλλά διαδοχή θαλασσών. Δεν είναι ένας πολιτισμός, αλλά μια κοινότητα πολιτισμών που συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Στην παρούσα διπλωματική,  επιχειρούμε να σχεδιάσουμε ένα Κέντρο Μεσογείου στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στην πόλη της Πάφου, όπου θα προάγεται ο Μεσογειακός Πολιτισμός μέσα από το βίωμα και την εμπειρία του χώρου.  Αυτό επιτυγχάνεται με την ιδιαίτερη γεωμετρία των χώρων που προκύπτει με την τεχνική της λάξευσης του βράχου αλλά και με την επανάχρηση του Ναυαγίου που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Αρχικά, προτείνουμε μια θαλάσσια συγκοινωνία που να ενώνει τα ιστορικά σημεία της πόλης που εκτείνονται παραλιακά, με το Κέντρο Μεσογείου. Το μικρό ψαρολίμανο με το Κάστρο, το αρχαιολογικό πάρκο της οικίας Διονύσου, ο αρχαιολογικός χώρος Τάφοι των Βασιλέων, το Μεσογειακό Κέντρο και το ναυάγιο, είναι όλα αυτά που επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει από την θάλασσα για να συγκροτήσει μια συνολική εικόνα για την πόλη.

Κεντρική μας ιδέα είναι μια γραμμική ημι-υπαίθρια στοά που ανοίγεται πίσω σε σπηλιές.  Η στοά αυτή εντάσσει τον παραλιακό πεζόδρομο της Πάφου μέσα στο Κέντρο, προκαλώντας τον επισκέπτη να βιώσει μια σειρά από ιδιόμορφους χώρους. Την εγκόλπωση, τα μικρά δωμάτια, τα μεγάλα δωμάτια και ένα χώρο αναψυχής.  Το αποτύπωμα των χώρων αυτών, εμφανίζεται σαν ίχνος στο επάνω μέρος του τοπίου διακριτικά,  σηματοδοτώντας την ύπαρξη του Κέντρου.

Η εγκόλπωση που σπάει το όριο στεριάς - θάλασσας δημιουργεί ένα μεγάλο κόλπο με χρήση αγοράς - παζαριού. Τα μικρά δωμάτια στο σύνολό τους προσπαθούν μέσα από την ιδιαίτερη γεωμετρία τους και τον μυσταγωγικό φυσικό φωτισμό τους να μεταφέρουν στον επισκέπτη ιδιαίτερες ατμόσφαιρες και βιώματα. Τα μεγάλα δωμάτια με έναν πιο λειτουργικό χαρακτήρα  εξυπηρετούν συμβατικές χρήσεις του Κέντρου.  Τέλος ο χώρος αναψυχής λειτουργεί  ως χώρος γλεντιού και φαγητού.

Το Ναυάγιο ως προσομοίωση του ταξιδιού είναι το αποκορύφωμα όλης της εμπειρίας του Κέντρου και λειτουργεί ως η Σύνοψης - ο επίλογος της Μεσογείου.

f1

ΠΡΩΤΕΣ ΙΔΕΕΣ-ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ

f2

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΚΑΤΟΨΗ

f3

ΑΓΟΡΑ

f4

ΧΩΡΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ

f5

ΗΧΩ-ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

f6

ΚΑΤΑΚΟΜΒΗ/ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

f7

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ/ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

f8

ΡΕΜΑ

f9

ΝΑΥΑΓΙΟ

f10

ΜΑΚΕΤΑ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital