About us

Συντελεστές

Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου

Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου (Arti-physis)

Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και αποφοίτησε ως Αρχιτέκτονας Μηχανικός από το ΕΜΠ το 1998. Σπούδασε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Yale University (M. Arch), ως υπότροφος (Yale Scholarships 1998-99, 1999-00), καθώς και σκηνογραφία στη Δραματική σχολή Yale School of Drama (1999-2000).

Εργάστηκε σto αρχιτεκτονικό γραφείo Robert A.M. Stern Architects στη Νέα Υόρκη (2000-2001) με κύριο έργο το σχεδιασμό του αστικού συμπλέγματος ουρανοξυστών Comcast Tower στη Philadelphia και στο γραφείο Bernard Tschumi Architects (2002) κατά το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη. Το 2002 συνέστησε το αρχιτεκτονικό και ερευνητικό γραφείο Αριστοθήκη με βάση την Αθήνα, προωθώντας τη σχεδιαστική έρευνα στην κτηριακή και την αστική κλίμακα παράλληλα με την πρακτική. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε 18 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις διεθνώς καθώς και σε αρχιτεκτονικές εκδόσεις.

Έχει διδάξει Αρχιτεκτονική σύνθεση και Οικοδομική Τεχνολογία ως εντεταλμένος λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών (2003-04, 2008), Θεωρία, Αρχιτεκτονικό και Αστικό Σχεδιασμό ως Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Savannah College of Art and Design (2004-6) στη Σαβάννα της Γεωργίας και ως Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία της Κύπρου (2006-8). Έχει διατελέσει ως Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Οικονομίας για αρχιτεκτονικά θέματα (2008-2010).

Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος αρθρογραφεί για ζητήματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού και έχει συμβάλλει ως μέλος της σύνταξης σε μια σειρά από περιοδικά αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού [Αρχιτέκτονες, Δομές, Ελληνικές Κατασκευές, κ.α.]. Στο greekarchitects.gr διατηρεί την ανεξάρτητη στήλη Αrti-physis «Μετα-φύσεις: Αστικές Υπερβάσεις» εισάγοντας μια αστική προσέγγιση που δίνει βαρύτητα στο μεταφυσικό πλαίσιο.

Τηλέφωνο: 210 7249828
Διεύθυνση: Δημοχάρους 1, Κολωνάκι, 11521, Αθήνα

Arti-physis > Meta-physis: Transcendent Urbanities - Αρτι-φύσεις > Μετα-φύσεις: Αστικές Υπερβάσεις
H στήλη εισάγει μια αστική προσέγγιση που δίνει βαρύτητα στο μεταφυσικό πλαίσιο.

Ο αρχιτεκτονικός κόσμος χαρακτηρίζεται από την τάση να κατηγοριοποιεί, συχνά με αυστηρώς στυλιστικά ή μορφολογικά κριτήρια, τα είδη και τους «τύπους» της αστικής ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα αυτές οι κατηγορίες σπάνια υπάρχουν ως διακεκριμένα αστικά σώματα, πρόκειται απλώς για υπεραπλουστευμένες και ακραίες παρατηρήσεις που ανήκουν ουσιαστικά στην περασμένη εποχή των «πολεοδόμων».

H σειρά από κείμενα arti-physis αγγίζει το συχνά υποσυνείδητο πεδίο προθέσεων και δυναμικής το οποίο δρά κατά την περίοδο σύλληψης της αστικής «φύσεως», καθώς και τις συλλογικές ή απλά κυρίαρχες δυνάμεις που ζυμώνουν την πραγματικότητα σε συνάρτηση με την έννοια του χρόνου.

 

 

ΑΡΤΙΜΕΛΛΩΝ (±75) / ARTIPROSPECTS
Προσπαθώντας να ενεργήσει στο κενό άλλων οδών προβολής της νεώτερης γεννιάς αρχιτεκτόνων και να αναστρέψει το εντεινόμενο κλίμα εσωστρέφειας και μηρυκασμού, τα φαινόμενα ψυχολογικής άρνησης του νέου και του επερχόμενου, έως και γεροντολαγνείας - πάγιων πλέον χαρακτηριστικών της νεοελληνικής κοινωνίας και ενός επαγγελματικού κατεστημένου που άμεσα και απροκάλυπτα πορεύεται μέσα από προθέσεις ευνουχισμού των γόνων του - μια σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις αρχιτεκτόνων εκκινεί το διάλογο και προβάλλει το λόγο της γεννιάς της μεταπολίτευσης, όσων γεννήθηκαν λίγα χρόνια πρίν ή μετά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 (1971- 1979) και μεγάλωσαν βιώνοντας το νεοελληνικό "θαύμα της απομυθοποίησης".

Με κοινό χαρακτηριστικό τις έντονες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αναζητήσεις στο εξωτερικό - περισσότερο από ποτέ πριν - η δημιουργική πορεία μιας χαρακτηριστικής υπο-ομάδας τη γεννιάς αυτής φαντάζει να κινείται αντίστροφα: από μεγαλειώδη έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα του σχεδιασμού προς το μοναχικό και μικρότερο κόσμο του "ελεύθερου" επιτηδευματία. Ταυτόχρονα μια δεύτερη ομάδα διαγράφει εντελώς διαφορετική πορεία, την αυτόνομη - κατά το δυνατό - δραστηριοποίηση στην εγχώρια επαγγελματική πραγματικότητα αμέσως μετά τη λήψη του πρώτου επαγγελματικού διπλώματος/πτυχίου. Κρίνεται σημαντικό να καταγραφεί το εύρος των επιλογών, των προθέσεων και των προσεγγίσεων στο αρχιτεκτονικό όνειρο ζωής και δημιουργίας.

Οι ελπίδες, τα επιτεύγματα, οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί αποτυπώνονται στις συζητήσεις αυτές μεταξύ νέων και στις καταθέσεις τους για το αρχιτεκτονικό μέλλον - για το οποίο δικαιούνται, αναμφίβολα, τουλάχιστον να εκφέρουν επιτέλους γνώμη, χωρίς φόρους υποτέλειας.

Ο τίτλος της σειράς εισάγει το νεολογισμό Άρτιμέλλων (ουσιαστικοποιημένη μετοχή) από τις λέξεις άρτιος και τη μετοχή μέλλων, παραπέμποντας έμμεσα στους προβληματισμούς της στήλης Αrtiphysis, το συσχετισμό του τεχνητού (artificial) και της φύσεως, του φυσικού και ζητήματων ιδιαίτερης "φύσεως".

 

E-mail: info@aristotheke.net
Url: http://www.aristotheke.org/

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2022. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital