ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

Η ιστορία της μέτρησης του ύψους των ψηλών κτιρίων / NEA κριτήρια μέτρησης του ύψους των ουρανοξυστών

20 Ιανουάριος, 2010

Η ιστορία της μέτρησης του ύψους των ψηλών κτιρίων / NEA κριτήρια μέτρησης του ύψους των ουρανοξυστών

Τα τελευταία 40 χρόνια ο οργανισμός CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat – Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και το αστικό περιβάλλον) είναι ο αναγνωρισμένος φορέας για τη μέτρηση των ψηλών κτιρίων και τον καθορισμό του τίτλου για το ‘ψηλότερο κτίριο στον κόσμο (ή σε κάποια χώρα ή πόλη).

Του Αλέξιου Βανδώρου

 


Διατηρεί 3 ορισμούς (μέχρι το Νοέμβριο του 2009 διατηρούσε 4) για τη μέτρηση του ύψους των ψηλών κτιρίων μαζί με πολυάριθμες διευκρινίσεις αναφορικά  με τη λειτουργία, τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων κ.α.
Η επίσημη ‘Επιτροπή Ύψους’ δημιουργήθηκε το 1993, αλλά η λειτουργία του καθορισμού του ύψους και των παραπάνω διαδικασιών προϋπήρχε, με τη δημιουργία της πρώτης επίσημης λίστας με τίτλο: ‘CTBUH 100 Tallest Buildings in the World’ που εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 και η οποία είναι πλέον δημοσιευμένη σε πολυάριθμα βιβλία και περιοδικά κάθε χρόνο.

Φυσικά οι ουρανοξύστες υπήρχαν σχεδόν για 80 χρόνια πριν τη δημιουργία της ‘Joint Committee on Tall Buildings’ (όπως είχε αρχικά ονομαστεί ο οργανισμός) το 1969. Ως πρώτος ουρανοξύστης (αναγνωρισμένος χάρη στη χρήση της κατασκευής ‘curtain wall’ πάνω σε μεταλλικό σκελετό) είναι γενικά αποδεκτός ο ‘Home Insurance Building’ (1985) του αρχιτέκτονα William Le Baron Jenney στο Σικάγο. Όντας ο πρώτος ουρανοξύστης, ήταν  ο πρώτος που κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο (ύψος 55μέτρα). Ο επόμενος που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο ήταν ο ‘World Building’ στη Νέα Υόρκη το 1890, ακολουθούμενος από τον ‘Manhattan Life Insurance Building’ στη Νέα Υόρκη το 1894. Τα σχέδια των περισσότερων από τους πρώτους ουρανοξύστες είχαν επίπεδες στέγες ή δώματα στην κορυφή τους, και η μέτρηση τους ύψους τους γινόταν από το πεζοδρόμιο μέχρι την κορυφή του κτιρίου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα κοντάρια από τις σημαίες. Επομένως δεν δημιουργούνταν αντιπαραθέσεις για τον καθορισμό του ψηλότερου κτιρίου. Ακόμα και το 1905 όταν ο ουρανοξύστης ‘New York Times Building’ στη Νέα Υόρκη ύψους 111 μέτρα μέχρι την οροφή, και 128 μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της σημαίας δε θεωρήθηκε ότι είναι ψηλότερος από τον ‘Park Row Building’ στη Νέα Υόρκη ύψους 119 μέτρων , ο οποίος κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου από το 1899.

Το επόμενο ψηλότερο κτίριο ήταν το ‘Singer Building’ στη Νέα Υόρκη το 1908. Ξεπεράστηκε τον επόμενο χρόνο από το ‘Metropolitan Life Insurance Company Tower’ στη Νέα Υόρκη. Μέσα στο 1913 το ‘Woolworth Building’ ολοκληρώθηκε και κατείχε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου για τα επόμενα 17 χρόνια.

Τα πράγματα έγιναν πιο ενδιαφέροντα το 1929 όταν δύο κτίρια, το ’Bank of Manhattan’ και το ‘Chrysler Building’ ανταγωνίζονταν να το ξεπεράσουν. Το ’Bank of Manhattan’ κορυφωνόταν στα 282,5 μέτρα, ενώ το ‘Chrysler Building’ τελικά έφτασε τα 281,9 μέτρα. Όμως μερικούς μήνες αργότερα, αφού ο ’Bank of Manhattan’ ολοκληρώθηκε, μια σπείρα προστέθηκε μυστικά στον τρούλο του ‘Chrysler Building’ ψηλώνοντας το και ανεβάζοντας το συνολικό ύψος στα 319 μέτρα. Η σπείρα θεωρήθηκε αρχιτεκτονικό στοιχείο του κτιρίου, δίνοντας του έτσι τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, κρατώντας όμως για λιγότερο από ένα χρόνο καθώς ολοκληρώθηκε το ‘Empire State Building’ ύψους 381 μέτρα.

Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι ουρανοξύστες χρησιμοποιούσαν το ‘Διεθνές Στυλ’, το οποίο τυπικά είχε ορθογωνική φόρμα με επίπεδες στέγες, χωρίς σπείρες. Πολλά από τα καινούρια κτίρια προσέθεσαν αργότερα ραδιοτηλεοπτικές κεραίες στην κορυφή, οι οποίες δε συμπεριλήφθηκαν στα επίσημα ύψη των κτιρίων.

Το ‘Empire State Building’ κράτησε τον τίτλο για τα επόμενα 41 χρόνια, μέχρι την κατασκευή του ‘World Trade Center 1’ (1972) ύψους 417 μέτρα που στη συνέχεια ξεπεράστηκε από το ‘Sears Tower’ με ύψος 442 μέτρα στο Σικάγο το 1974. Εκείνη την περίοδο υπήρχαν κάποιες διαφωνίες ότι οι πύργοι ‘Ostakino Tower’ στη Μόσχα (1967) με ύψος 540 μέτρα και ‘CN Tower’ στο Τορόντο (1976) με ύψος 553 μέτρα έπρεπε να θεωρηθούν τα ψηλότερα κτίρια. Δεδομένου όμως ότι ήταν πύργοι τηλεπικοινωνιών με πλατφόρμες παρατήρησης και όχι κτίρια με την παραδοσιακή έννοια ο CTBUH δεν τα θεώρησε ανταγωνιστές για τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Αντί αυτού αναγνωρίστηκε ο καθένας ως ‘the world’s tallest self supporting tower’ (ψηλότερος αυτοφερόμενος πύργος στον κόσμο).


Ορίζοντας τα κριτήρια

Ποια είναι τελικά τα πραγματικά κριτήρια για το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μάλλον δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται στην αρχή. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα από τι αποτελείται ένα κτίριο και πώς αυτό μετριέται. Από τις πρόωρες συζητήσεις μεταξύ των ιδρυτών του CTBUH, όπως ο Lynn Beedle, Fazlur Kahn και Leslie Robertson, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 μετά την ολοκλήρωση του ‘Sears Tower’ στο Σικάγο, προέκυψαν μερικά βασικά κριτήρια ύψους. Παρακάτω παρατίθεται ένα απόσπασμα από μια δημοσίευση του CTBUH το 1986 με τίτλο ‘Tall Buildings of the World’, βασισμένη σε αυτές τις συζητήσεις:

Ένα ‘κτήριο’ θεωρείται ότι είναι μια κατασκευή, η οποία έχει σχεδιαστεί για κατοικία, επιχειρήσεις ή βιομηχανικούς σκοπούς. Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός κτηρίου είναι ότι έχει ορόφους. Το ύψος μετράται από το πεζοδρόμιο της κεντρικής εισόδου μέχρι την κατασκευαστική οροφή του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της σοφίτας και του πύργου. Πύργοι τηλεόρασης, κεραίες ραδιοφώνου και κοντάρια σημαίας δε συμπεριλαμβάνονται. Από την άλλη μεριά, ένας πύργος συμπεριλαμβάνεται εφόσον εσωκλείεται σαν αναπόσπαστο κομμάτι της κατασκευής – για παράδειγμα, το ‘Chrysler Building’. Ο αριθμός των ορόφων ξεκινάει στην κεντρική είσοδο, στο επίπεδο του δρόμου.

Το περιστατικό που έφερε το όλο ζήτημα του ύψους σε εξέχουσα θέση – μεταξύ των οποίων  και την επιτροπή ύψους (Height Committee) του CTBUH – ήταν η διαμάχη μεταξύ του ‘Petronas Towers’ στη Μαλαισία και του ‘Sears Tower’ στο Σικάγο το 1996. Με τις διακοσμητικές σπείρες τους να θεωρούνται μέρος του αρχιτεκτονικού ύψους (παρόμοια με το ‘Chrysler Building’ περίπου 70 χρόνια πριν), το κτίριο ‘Petronas Towers’ με ύψος 452 μέτρα πήρε τον τίτλο του ψηλότερου κτηρίου από το ‘Sears Tower’ με 9,7 μέτρα διαφορά, καθώς οι αντένες του ‘Sears’ ύψους 519 μέτρα δε συμπεριλήφθηκαν στη μέτρηση του ύψους.

Ωστόσο, οι δίδυμοι ‘Petronas Towers’ ήταν μόλις 379 μέτρα χωρίς τις σπείρες, το οποίο ήταν σαφώς κοντύτερο και από τον ψηλότερα κατοικήσιμο όροφο και από την επίπεδη οροφή του ‘Sears Tower’. Εντούτοις παρατηρώντας τα δύο κτήρια δίπλα δίπλα σε αντιπαράθεση, φαινόταν ότι το ‘Sears Tower’ ήταν αρκετά ψηλότερο, καθώς οι δύο αντένες ύψους 77 μέτρων δημιουργούσαν ένα συνολικό ύψος των 519 μέτρων. Τον Απρίλιο του 1996 στη συνάντηση της Επιτροπής Ύψους του CTBUH αποφασίστηκε ότι οι σπείρες έπρεπε να μετρηθούν στο επίσημο ύψος του κτιρίου ‘Petronas Towers’, δίνοντας του έτσι τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου, αλλά ήταν μια απόφαση με την οποία πολλοί (ειδικά οι κάτοικοι του Σικάγο) διαφώνησαν.

Εν μέρει σε απάντηση αυτής της κατάστασης, το Συμβούλιο δημιούργησε τρεις νέες κατηγορίες: ψηλότερος χρησιμοποιούμενος όροφος, ψηλότερη οροφή και ψηλότερη ακμή κεραίας, χωρίς αυτό να ηρεμήσει απαραίτητα την κατάσταση, καθώς το αρχιτεκτονικό ύψος (συμπεριλαμβάνοντας τις σπείρες και όχι τις αντένες) ήταν αυτό που καθόριζε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Η απόφαση υπέρ του ‘Petronas Towers’ έφερε διεθνή προσοχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς για πρώτη φορά μια χώρα εκτός Αμερικής κατείχε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Τα πράγματα άλλαξαν ξανά το 2004 με την ολοκλήρωση του ‘Taipei 101’ στην Ταιβάν, το οποίο έγινε το ψηλότερο κτίριο με ύψος 509 μέτρα, 57 μέτρα ψηλότερο από το ‘Petronas Towers’. Μια συνάντηση της Επιτροπής Ύψους τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου αναγνώρισε το ‘Taipei 101’ ως το ψηλότερο κτίριο, μαζί με τον ψηλότερο χρησιμοποιούμενο όροφο (438 μέτρα) και την ψηλότερη οροφή (448 μέτρα). Υπήρχε ακόμα δυσαρέσκεια από τους Αμερικάνους, καθώς οι αντένες του ‘Sears Tower’ ήταν ακόμα ψηλότερες και από το ‘Petronas Towers’ και από το ‘Taipei 101’ στα 527 μέτρα. Το κτήριο ‘Sears Tower’ κατείχε τον τίτλο του ‘ψηλότερου κτιρίου μέχρι την ακμή’ μετά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων ‘World Trade Center’ στη Νέα Υόρκη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 9/11.

Στις 24 Μαΐου του 2007 συνεδρίασε η Επιτροπή Ύψους του CTBUH στο Illinois Institute of Technology στο Σικάγο με διεθνή συμμετοχή 27 εκπροσώπων για να συζητήσουν περεταίρω την ορθότητα των κριτηρίων καθορισμού του ύψους, ειδικά για την περίπτωση κτηρίων όπως το ‘New York Times’ στη Νέα Υόρκη, το οποίο κόντευε να ολοκληρωθεί έχοντας μια αρχιτεκτονική σπείρα η οποία έμοιαζε σε όλους τους σκοπούς και την κατασκευή με αντένα. Η πολυπλοκότητα και η συναισθηματική υποκειμενικότητα των ζητημάτων ήταν φαινομενικά οι αιτίες, ώστε μετά από μια πλήρη μέρα συζητήσεων, να μην προκύψουν αλλαγές στα κριτήρια. Τα ακόλουθα σημεία κυριάρχησαν στη συνάντηση:

• Το υπάρχον κριτήριο μέτρησης μέχρι το μέγιστο αρχιτεκτονικό ύψος πρέπει να παραμείνει
• Ο ψηλότερος χρησιμοποιούμενος όροφος πρέπει να είναι ένας κατασκευασμένος όροφος όπου οι άνθρωποι μπορούν να δουλέψουν ή να ζήσουν, συμπεριλαμβανομένων των παρατηρητηρίων, αποκλείοντας τους μηχανικούς ορόφους
• Τα ‘παραπέτα’ και τα ‘screenwalls’ πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο μέγιστο ύψος
• Το 50% και παραπάνω του ύψους των κτιρίων πρέπει να αποτελείται από χρησιμοποιούμενους χώρους για να υπολογίζεται ως κτίριο, γι’ αυτό κατασκευές όπως το ‘CN Tower’ δε πρέπει να θεωρούνται κτίρια
• Ένα κτίριο πρέπει να προστίθεται στην επίσημη λίστα των ψηλότερων κτιρίων όταν i) είναι ολοκληρωμένο καθ’ ύψος αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά
ii) είναι ολοκληρωμένο εξωτερικά ως προς τις επενδύσεις
iii) είναι ανοικτό για εργασία, ή ανοικτό κατά μέρος.
Αυτός είναι πλέον ο επίσημος ορισμός του CTBUH για να κριθεί ένα κτίριο ‘ολοκληρωμένο’.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Ύψους συνεδρίασε στο Σικάγο για να συζητήσει τις ελλείψεις των υπαρχόντων κριτηρίων σε σχέση με τον ορισμό της βάσης των κτιρίων τόσο στο ‘Trump International Hotel and Tower’ στο Σικάγο, όσο και στο ‘Burj Dubai’ στο Ντουμπάι. Και τα 4 κριτήρια του CTBUH για το ύψος ήταν μέχρι τότε: ‘’….το ύψος μετράται από το πεζοδρόμιο της κεντρικής εισόδου μέχρι…..’’ αλλά αυτή είναι μια προβληματική καθώς ο κόσμος των ψηλών κτηρίων συναντάει με αυξανόμενους ρυθμούς κτίρια (όπως τα δύο προαναφερθέντα) με πολλαπλές εξίσου σημαντικές εισόδους για τους πεζούς σε διαφορετικά επίπεδα.



η επίσκεψη της Επιτροπής Ύψους στο  ‘Trump International Hotel and Tower’


Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να προταθεί η ακόλουθη αλλαγή στο λεκτικό των κριτηρίων: ‘’το ύψος μετράται από το επίπεδο της χαμηλότερης, υπαίθριας εισόδου για τους πεζούς έως…..’’. Με τον ορισμό αυτό θεωρείται ότι θα υπάρξει προστασία από κτίρια που θα συμπεριλαμβάνουν υπόγειο κάτω από τη στάθμη της γης, πάρκινγκ αυτοκινήτων κ.α. στο συνολικό ύψος τους, επιτρέποντας παράλληλα σε κτίρια όπως το ‘Burj Dubai’ να μην τιμωρούνται επειδή έχουν μια χαμηλότερη, άλλα πάνω από το επίπεδο του δρόμου, είσοδο που μπορεί να μη θεωρείται κύρια άλλα επιτρέπει παρόλαυτα στους ανθρώπους να εισέρχονται και να εξέρχονται από το κτίριο.

Το κριτήριο αυτό μελετάται αυτή την περίοδο για να οριστικοποιηθεί από την ευρύτερη  ‘Επιτροπή Ύψους’. Αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα το ‘Burj Dubai’ να μετρηθεί από την είσοδο των γραφείων, η οποία είναι η χαμηλότερη από τις 3 εισόδους (κατοικία, γραφεία, ξενοδοχείο) καθώς επίσης και το ‘Trump Tower Hotel’ να μετρηθεί από το δημόσιο επίπεδο του παραποτάμιου πεζόδρομου από τον οποίο μπορεί να υπάρχει πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στον πύργο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον καθώς θα μετακινήσει το κτίριο ‘Trump Tower’ με τα 423 πλέον μέτρα, από την 7η στην 6η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ξεπερνώντας το ‘Jin Mao Tower’ που έχει ύψος 421 μέτρα.

Κάθε διαφωνία για το ποιο είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο θα αποκατασταθεί όταν το κτίριο ‘Burj Dubai’ ολοκληρωθεί στις αρχές του 2010. Με ύψος μεγαλύτερο των 800 μέτρων (περίπου 60% ψηλότερο από το σημερινό ψηλότερο κτίριο στον κόσμο) θα είναι η ψηλότερη ανθρώπινη κατασκευή που δημιουργήθηκε ποτέ και θα κατέχει την πρώτη θέση και στις 4 κατηγορίες ύψους του CTBUH.
(http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=1516)

Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε κείμενο του Marshall Gerometta (CTBUH Database Editor) στην επετειακή έκδοση για τα 40 χρόνια του CTBUH.

Ο οργανισμός CTBUH αλλάζει τα κριτήρια μέτρησης του ύψους των ουρανοξυστών

Σικάγο - 17 Νοεμβρίου 2009

Σε συνέχεια των παραπάνω ο οργανισμός CTBUH ανακοίνωσε την αλλαγή των κριτηρίων μέτρησης του ύψους των ψηλών κτιρίων.

Το νέο κριτήριο επομένως είναι: ‘’το ύψος μετράται από το επίπεδο της χαμηλότερης, υπαίθριας εισόδου για τους πεζούς έως…’’.

Επίσης ανταποκρινόμενοι στις εναλλασσόμενες φόρμες και σχεδιασμούς των ψηλών κτιρίων, η Επιτροπή Ύψους αποφάσισε να καταργήσει την προηγούμενη κατηγορία ‘Ύψος μέχρι την κορυφή της οροφής’. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του CTBUH Antony Wood, ‘’η κατηγορία αυτή δεν έχει πλέον νόημα. Την εποχή των μοντερνιστικών κτιρίων με τις επίπεδες οροφές μπορούσε να προσδιοριστεί καθαρά η οροφή του κτιρίου. Αλλά στο σημερινό κόσμο των ψηλών – όπου εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερο περίπλοκες φόρμες, σπείρες και μια σειρά άλλων εφαρμογών – είναι πλέον σχεδόν αδύνατο να καθοριστεί η ‘οροφή’ του κτιρίου, πόσο μάλλον να μετρηθεί.’’

Οι ανανεωμένες λίστες του CTBUH με τα 10 ψηλότερα κτίρια ανά κατηγορία με βάση τα νέα κριτήρια έως το Νοέμβριο του 2009 βρίσκονται στο σύνδεσμο criteria.ctbuh.org με βάση τις 3 πλέον κατηγορίες.
Αυτές είναι: (σε διόρθωση του παλαιότερου άρθρου http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=2087&curpage=2)

(i) Ύψος μέχρι την αρχιτεκτονική κορυφή, μετρημένο έως την υψηλότερη αρχιτεκτονική προεξοχή συμπεριλαμβανομένων των κεραιών, όχι όμως των αντενών, σημαιών ή άλλων χρηστικών τεχνικών εξαρτημάτων,

(ii) Ύψος μέχρι τον ψηλότερο χρησιμοποιούμενο όροφο, μετρημένο έως το επίπεδο του ψηλότερου μόνιμα χρησιμοποιούμενου ορόφου του κτιρίου (μη συμπεριλαμβανόμενων όμως των μηχανικών ορόφων ή των ορόφων εξυπηρέτησης που δεν έχουν μόνιμη και συχνή πρόσβαση),

(iii) Ύψος μέχρι την κορυφή, μετρημένο μέχρι το ψηλότερο σημείο του κτιρίου, ανεξαρτήτων υλικού ή χρήσης του ψηλότερου αντικειμένου.

Τα νέα επομένως κριτήρια του CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) για τον καθορισμό και την μέτρηση των ψηλών κτιρίων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και είναι:

1. Ύψος μέχρι την αρχιτεκτονική κορυφή
το ύψος μετράται από το επίπεδο(1) της χαμηλότερης, σημαντικής(2) υπαίθριας(3) εισόδου για τους πεζούς(4) έως την υψηλότερη αρχιτεκτονική προεξοχή συμπεριλαμβανομένων των κεραιών, όχι όμως των αντενών, σημαιών ή άλλου χρηστικού τεχνικού εξοπλισμού(5).
Αυτή η μέτρηση είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη και η οποία καθορίζει την κατάταξη του CTBUH για τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου.


2. Ύψος μέχρι τον ψηλότερο χρησιμοποιούμενο όροφο
το ύψος μετράται από το επίπεδο(1) της χαμηλότερης, σημαντικής(2), υπαίθριας(3) εισόδου για τους πεζούς(4) έως το επίπεδο του ψηλότερου μόνιμα χρησιμοποιούμενου ορόφου(6) του κτιρίου.


3. Ύψος μέχρι την κορυφή
το ύψος μετράται από το επίπεδο(1) της χαμηλότερης, σημαντικής(2), υπαίθριας(3) εισόδου για τους πεζούς(4) έως το ψηλότερο σημείο του κτιρίου, ανεξαρτήτων υλικού ή χρήσης του ψηλότερου αντικειμένου (συμπεριλαμβανομένων των αντενών, σημαιών ή άλλου χρηστικού τεχνικού εξοπλισμού(5)) .

 

Αλέξιος Βανδώρος,
CTBUH Country Leader for Greece
(www.ctbuh.org/People/AlexVandoros/tabid/523/Default.aspx)
Αρχισυντάκτης GreekArchitects.gr

Σημειώσεις:

1.επίπεδο: ολοκληρωμένος όροφος σε συνέχεια της χαμηλότερης δημόσιας εισόδου

2.σημαντικός: η είσοδος πρέπει να είναι εμφανώς πάνω από το επίπεδο του υπάρχοντος ή προϋπάρχοντος εδάφους και να επιτρέπει την είσοδο σε μια ή περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες του κτιρίου διαμέσου των ανελκυστήρων, σε αντίθεση με χρήσεις αναψυχής ή άλλες χρήσεις σε ισόγειο χώρο που επικοινωνούν μεμονωμένα με το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον.

3.υπαίθριος: η είσοδος πρέπει να είναι τοποθετημένη σε άμεση επαφή με ένα εξωτερικό χώρο στο επίπεδο που είναι ανοικτό στον εξωτερικό φυσικό αέρα.

4.πεζός: αναφέρεται στους καθημερινούς χρήστες ή ενοικιαστές και έχει ως σκοπό να αποκλείσει τις περιοχές ανεφοδιασμού, και γενικότερα τροφοδοσίας του κτιρίου.

5.χρηστικός – τεχνικός εξοπλισμός: προσπαθεί να προσδιορίσει ότι ο χρηστικός τεχνικός εξοπλισμός είναι υποκείμενος σε μετακίνηση, προσθήκη ή αλλαγή σε σχέση με τις τρέχουσες τεχνολογίες.

6.ψηλότερος χρησιμοποιούμενος όροφος: προσπαθεί να προσδιορίσει τον ολοκληρωμένο χώρο που είναι σχεδιασμένος ώστε να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και νομιμότητα από τους κατοίκους, εργάτες ή άλλους χρήστες του κτιρίου σε μια σταθερή βάση. Δεν περιλαμβάνει τους μηχανικούς ορόφους ή τους ορόφους εξυπηρέτησης που δεν έχουν μόνιμη και συχνή πρόσβαση.

Φωτογραφίες
ευγενική παραχώρηση του CTBUH


Σχετικά άρθρα:

Τα κριτήρια του CTBUH (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) για τον καθορισμό και την μέτρηση των ψηλών κτιρίων.
http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=2087

Burj Dubai: Σχεδιάζοντας το ψηλότερο κτίριο του κόσμου
http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=1516

CTBUH - 8th World Congress, Dubai
http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=1470

CTBUH 2009 Chicago Conference
http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=22&newid=2583

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital