ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

Συμμετοχή στον 10ο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Arquine

23 Μάιος, 2008

Συμμετοχή στον 10ο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Arquine

30 χρόνια μετά την έκδοση του ‘Delirious New York’ από τον Rem Koolhaas, στην αιχμή της κατασκευής ψηλών κτιρίων παγκοσμίως και ξεπερνώντας τον πανικό της 9-11, το περιοδικό Arquine ανακοίνωσε τον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό του, ζητώντας το σχεδιασμό δύο ουρανοξυστών ύψους 100 ορόφων ο καθένας, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων ανεξαρτησίας του Μεξικού το 2010.

Του Αλέξιου Βανδώρου

Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός δύο πύργων, ύψους 100 ορόφων ο καθένας. Το project προβλέπει τη χωροθέτηση κάθε πύργου σε στρατηγικής σημασίας σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στο Τεχνολογικό πάρκο Azcapotzalco και στο Οικολογικό πάρκο Xochimilco, δρομολογώντας έτσι έναν διάλογο μεταξύ κενού και πλήρους, χτισμένου και αστικού τοπίου.

Ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν ο σχεδιασμός των κτιρίων βάσει δύο παραμέτρων: την οικολογία και την τεχνολογία, βασικών στοιχείων της κατασκευαστική κουλτούρας του 21ου αιώνα. Οι ζητούμενες χρήσεις ήταν μικτές (μόνιμη ή προσωρινή κατοικία, γραφειακοί χώροι, χώροι εργασίας, ξενοδοχείο, αμφιθέατρο κ.α.) με συγκεκριμένη ποσόστωση της κάθε χρήσης επί της συνολικής κτισμένης επιφάνειας των 150.000m2 (χωρίς τους υπόγειους χώρους) ανά πύργο.


Τρισδιάστατη απεικόνιση αιθρίων οικολογικού πύργου

Όταν κανείς σκέφτεται το Μεξικό έχει στο μυαλό του έναν από τους παλιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, του οποίου η αυτοκρατορική πόλη εντοπίζεται στο ίδιο σημείο, στην επονομαζόμενη Tenochtitlan.
Κεντρική ιδέα της πρότασης είναι να προσομοιώσει το πιο σημαντικό στοιχείο αυτού του πολιτισμού, την φωτιά.
Η οπτικοποίηση της φωτιάς μπορεί να επιτευχθεί αναπαράγοντας το σχήμα της φλόγας. Έτσι και οι δύο κατασκευές προσδοκούν να αναπαραστήσουν το εν λόγω σχήμα, με τη μία να «συμπληρώνει» την άλλη. Παρότι τα δύο κτίρια είναι τοποθετημένα σε μεγάλη απόσταση, έχουν σχηματοποιηθεί με τρόπο ώστε τα «πλήρη» μέρη του κελύφους του ενός να αποτελούν τα «κενά» μέρη του κελύφους του άλλου.


Τομή οικολογικού και τεχνολογικού πύργου

Κάθε κτίριο αποτελείται από τέσσερα “blocks” διαφορετικού πλήθους ορόφων το καθένα, ενώ το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 400 μέτρα. Ο τελευταίος όροφος σε κάθε “block” εσωκλείει τις απαιτούμενες μηχανολογικές εγκαταστάσεις και το καθαρό ύψος ορόφου υπολογίζεται στα 3,80 μέτρα. Τα “blocks” απέχουν μεταξύ τους καθ’ ύψος 10 μέτρα, ούτως ώστε ο φυσικός αερισμός και φωτισμός καθώς και η βιοκλιματική προσέγγιση του κτιρίου, η οποία ενισχύεται με τη φύτευση των οροφών και της επίγειας πλατείας, να είναι εφικτά.


Τρισδιάστατη απεικόνιση αιθρίων τεχνολογικού πύργου

Ο οικολογικός πύργος χωροθετείται στο Οικολογικό πάρκο Xochimilco,  επωφελούμενος από τις ευμενείς φυσικές συνθήκες του σημείου. Ο προσανατολισμός του κτιρίου στρέφει την επιμήκη πλευρά του σε γωνία 450 προς τον άξονα Βορρά-Νότου, ούτως ώστε το διάτρητο διπλό κέλυφος σε σχήμα φλόγας να μπορεί να προστατεύει το κτίριο από τον ήλιο ενώ ταυτοχρόνως να βελτιστοποιεί τον φυσικό αερισμό. Η επιμήκης πλευρά της κατασκευής - η οποία σχηματίζει και την «φλόγα» - αποτελείται από ειδικής κατασκευής διπλό κέλυφος σχηματιζόμενο από ένα σύστημα διπλού γυαλιού το οποίο διατρέχεται από νερό. Σε μικρή απόσταση από το εξωτερικό γυαλί τοποθετείται και το διάτρητο μεταλλικό πλέγμα.


Κατόψεις τυπικών ορόφων οικολογικού πύργου

Η απαιτούμενη ποσότητα νερού μεταφέρεται με κυκλοφορητές, οι οποίοι τοποθετούνται στα shaft του κεντρικού πυρήνα, στο ψηλότερο σημείο του πύργου. Το ίδιο νερό κατά την κατακόρυφη μετακίνησή του διατρέχει τους περισσότερους ορόφους του κτιρίου και στο εσωτερικό τους, «τρυπώντας» τις πλάκες και δημιουργώντας ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον σε κάθε όροφο, δροσίζοντας εσωτερικά τον ουρανοξύστη και δημιουργώντας ένα «υδάτινο φράγμα» σε κάθε αίθριο καταλήγοντας στο επίπεδο του εδάφους στη μεγάλη λίμνη, η οποία περιβάλει την κύρια είσοδο. Όλα τα αίθρια είναι φυτεμένα εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος στα πλαίσια μιας βιώσιμης και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.    Συμπληρώνοντας την αίτηση του LEED, ο οικολογικός πύργος μπορεί να πετύχει ένα σκορ των 34 πόντων, γεγονός που τον εντάσσει σε έναν από τους ενεργειακά αποδοτικότερους ουρανοξύστες του κόσμου.


Τρισδιάστατη απεικόνιση οικολογικού πύργου

Ο τεχνολογικός πύργος τοποθετείται στο τεχνολογικό πάρκο Azcapotzalco, καλύπτοντας έκταση 1500m² και συμπληρώνοντας μορφολογικά τον οικολογικό πύργο. Και τα δύο κτίρια αποτελούνται από έναν κεντρικό τσιμεντένιο πυρήνα, ο οποίος εσωκλείει τις κατακόρυφες μετακινήσεις, ενισχυμένο από 6 μεγάλα υποστυλώματα που δέχονται τα περισσότερα φορτία του κτιρίου και σταθεροποιούν την κατασκευή.
Όσον αφορά στη στατική μελέτη τονίζεται επίσης ότι ο τελευταίος όροφος κάθε “block” είναι δομημένος με πυκνά μεταλλικά δικτυώματα τα οποία συγκρατούν τα κατώτερα πατώματα που ουσιαστικά «κρέμονται» λόγω της μεγάλης απόστασης τους από τον πυρήνα.


Κατόψεις τυπικών ορόφων οικολογικού πύργου

Ο προσανατολισμός είναι αντίστοιχος με αυτόν του οικολογικού πύργου προσδίδοντας τα πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν. Οι επιμήκεις πλευρές καλύπτονται με φωτοβολταϊκά πανέλα τα οποία καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών απαιτήσεων. Τα παράθυρα που διακρίνονται στα ακάλυπτα σημεία του κτιρίου ανήκουν στης νέας γενιάς προστατευτικά τζάμια τα οποία όχι μόνο αντανακλούν το φως του ήλιου αλλά ταυτόχρονα συγκρατούν μέρος της ηλιακής ενέργειας μετατρέποντας την σε ηλεκτρική. Με τη χρήση δύο τεράστιων τουρμπίνων στον τελευταίο όροφο, ο ουρανοξύστης γίνεται σχεδόν ενεργειακά αυτόνομος.


Τρισδιάστατη απεικόνιση τεχνολογικού πύργου


Κατασκευαστικές λεπτομέρειες φωτοβολταϊκών πανέλων-δικτυωμάτων

Ομάδα μελέτης:

Βανδώρος Αλέξιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Βλαχοδήμος Γιώργος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Καλλιάγρα Σάντρα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.
Σύμβουλος: Γερασιμίδης Σίμος, Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MIT MEng

Το σύνολο των κειμένων και των φωτογραφιών αποτελούν προσωπική εργασία και πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων τόσο προς το περιεχόμενο όσο και προς την εικαστική παρουσίαση.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital