ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λίμνη Κορώνεια – Έγκλημα και τιμωρία (επιτέλους…) (Δ’ Μέρος)

11 Δεκέμβριος, 2009

Λίμνη Κορώνεια – Έγκλημα και τιμωρία (επιτέλους…) (Δ’ Μέρος)

Ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις για τη ρύπανση της λίμνης Κορώνειας.

Του Δημήτριου Μαλαματάρη

Πριν από επτά μήνες περίπου, είχαμε συνεχίσει μέσα από το site αυτό, τη προσπάθεια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τεχνικού και όχι μόνο κόσμου, σχετικά με το έγκλημα που διαπράττεται εδώ και αρκετά χρόνια στη λίμνη Κορώνεια. Το πρώτο μου άρθρο στη στήλη Περιβάλλον, συνέπεσε χρονικά με την αποστολή των πρώτων διώξεων σε βαθμό πλημμελήματος στους νομικούς εκπροσώπους βιομηχανικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μυγδονίας. Οι μονάδες αυτές διώκονται για τη συμμετοχή τους στη μόλυνση της λίμνης Κορώνειας με λύματα που διοχέτευαν ανεπεξέργαστα σε αυτή. Όπως προέκυψε από τον έλεγχο του εισαγγελέα, οι περισσότερες από αυτές σήμερα έχουν πάψει να λειτουργούν, ενώ σε άλλες μπορεί να έχουν ληφθεί μέτρα λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών.

Δυο χρόνια μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης  και συγκεκριμένα από τον πρώην προϊστάμενο της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Φλωρίδη, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Στέφανος Ζαρκαντζιάς άσκησε στις 20 Οκτωβρίου ποινική δίωξη σε βάρος είκοσι βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της λεκάνης της Μυγδονίας. Οι βιομηχανίες αυτές διώκονται για παράβαση του νόμου 1650/86 σύμφωνα με τον οποίο «…ο άνθρωπος, ως άτομο και ως μέλος του κοινωνικού συνόλου πρέπει να  ζει σε ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον, μέσα στο οποίο να προστατεύεται η υγεία του και να ευνοείται η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Η προστασία του περιβάλλοντος, θεμελιώδες και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διαδικασίας και πολιτικής, υλοποιείται κύρια μέσα από το δημοκρατικό προγραμματισμό.»


Εικόνα από asset.tovima.gr

Οι εν λόγω βιομηχανίες φέρεται να διοχέτευαν τα λύματα από την παραγωγική τους διαδικασία ανεπεξέργαστα στη λίμνη Κορώνεια.  “Εναπόθεταν τόνους τοξικών και άλλων επικίνδυνων λυμάτων απευθείας στη λίμνη, χωρίς να έχουν θέσει σε λειτουργία μονάδες βιολογικού καθαρισμού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα, η αύξηση της συγκέντρωσης των κυανοβακτηριδίων, με συμμετοχή για πρώτη φορά στα νερά της λίμνης του είδους Arthrospira fusiformis, οδηγώντας  στον μαζικό θάνατο χιλιάδων ψαριών και πτηνών. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως με την οδηγία 96/61/EC θεσπίζεται το γενικό πλαίσιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης, υποχρεώνοντας όλες τις βιομηχανικές μονάδες στην πρώτερη επεξεργασία των λυμάτων τους πριν διοχετευθούν για κατάλληλη περαιτέρω επεξεργασία κάτι που φαίνεται να αγνόησαν οι υπόψη βιομηχανίες.

Οι παραβάσεις αυτές διαπιστώθηκαν από την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των ρυπογόνων αυτών βιομηχανιών. Το προσεχές διάστημα, οι κατηγορούμενοι θα λάβουν κλήσεις για να απολογηθούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης.

Είναι όμως οι μόνοι που φέρουν ευθύνες;

Που πήγαν τα κονδύλια αποκατάστασης της λίμνης ή γιατί δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο;

Γιατί δεν έγινε σωστή μελέτη και προγραμματισμός στο αρχικό master plan και θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο;

Είναι ευνόητο συνεπώς, πως ευθύνες φέρει και η δημόσια διοίκηση για την εκούσια ή ακούσια εθελοτυφλία της.. Μέχρι σήμερα όμως, δυο χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας από το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχει προκύψει κάποιο πόρισμα κατανομής ευθυνών.


Του Δημήτριου Μαλαματάρη

Πηγές αναφοράς:
1.  www.enet.gr
2. www.makthes.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital