ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παράθυρα

17 Δεκέμβριος, 2007

Παράθυρα

Το φως της ημέρας αποτελούσε κρίσιμο και πολυσήμαντο παράγοντα ως αναφορά το σχεδιασμό των κτιρίων για αιώνες. Ο ηλεκτρικός φωτισμός αντικατέστησε την χρήση κεριών καθώς επίσης επέτρεψε την αισθητική επιλογή και μορφή των παραθύρων.

Τα παράθυρα

Σ' αυτές τες σκοτεινές κάμαρες, που περνώ                                                             
μέρες βαριές, επάνω κάτω τριγυρνώ
για νάβρω τα παράθυρα. - Όταν ανοίξει
ένα παράθυρο θα ναι παρηγοριά. -
Μα τα παράθυρα δεν βρίσκονται, ή δεν μπορώ
να τα βρω. Και καλλίτερα ίσως να μην τα βρω.
Ίσως το φως θα ναι μια νέα τυραννία.
Ποίος ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης       

 

Ο πρωταρχικός ρόλος του παραθύρου είναι η παροχή φωτός με σκοπό την σωστή λειτουργία του κτιρίου. Άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το ποσοστό φωτισμού όπου επιτρέπεται να εισβάλει στον χώρο. Το φως του ηλίου αυξάνει το συνολικό επίπεδο φωτός καθώς επίσης προσφέρει ένα σταθερό αυξομείωση της έντασης και του χρώματος του φωτός. Πρέπει επίσης να προστεθεί σε αυτό το σημείο πως το ηλιακό φως αποτελεί και ενεργειακό πόρο, εφόσον έχει την ικανότητα να θερμαίνει τα κτίρια.
Ο ρόλος της ενσωμάτωσης των παραθύρων σε ένα κτίριο ποικίλει, συνδυάζοντας θέματα κάλυψης του αναγκαίου ποσοστού φωτισμού  κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρέχει διεύρυνση του οπτικού πεδίου με εικόνες από το εξωτερικό περιβάλλον, λειτουργεί ως μέσο εξαερισμού με σκοπό την παροχή ποιοτικού αέρα στο εσωτερικό του χώρου καθώς επίσης λειτουργεί ως μέσο κλιματικού περιορισμού ως αναφορά τις αλλαγές στην θερμοκρασία, ως μονωτήρας, ως φράγμα ήχου, ως προστατικό μέσο από τον άπλετο φως. Επίσης τα παράθυρα αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιρροής στην απόδοση ενέργειας του κτιρίου. Συχνά ο σχεδιαστής δεν μπορεί να εναρμονίσει και να συνδυάσει τις αντικρουόμενες απαιτήσεις των προσφερθέντων παραγόντων.
Oι αποφάσεις που θα καθορίσουν το είδος, τη θέση και τα μεγέθη των ανοιγμάτων ενός κτιρίου θα παρθούν μετά την εκτίμηση των προτεραιοτήτων και τη μελέτη των διαφόρων περιορισμών. Οι συνήθεις παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση του σχεδιαστή συνδυάζουν θέματα


• αναγκαιότητας φυσικού φωτισμού, δηλαδή αν ο φυσικός φωτισμός είναι αναγκαίος, επιθυμητός, όχι απαραίτητος, ή πρέπει να αποφευχθεί για λειτουργικούς λόγους.


Για να εξασφαλιστεί ο επαρκής φυσικός φωτισμός ενός χώρου, το άνοιγμα και τα εξωτερικά εμπόδια (άλλα κτίρια κτλ.), πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπουν να φαίνεται τμήμα του ουρανού από κάθε σημείο του επιπέδου αναφοράς. Tο επίπεδο αναφοράς είναι παράλληλο προς το δάπεδο σε ύψος 75-80 εκ. H φωτεινή ροή που διέρχεται από ένα παράθυρο είναι ανάλογη της κατακόρυφης γωνίας θ, που εκφράζει το τμήμα του ουρανού που είναι ορατό από το μέσο του παραθύρου. H γωνία θ προσδιορίζεται στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού.


        

Όταν υπάρχουν ψηλά εμπόδια μπροστά από το παράθυρο, δηλαδή μικρή γωνία θ, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιφάνεια ανοίγματος για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

• μορφολογίας του εδάφους, (για παράδειγμα μεγάλες κλίσεις) και του προσανατολισμού, καθώς και η ύπαρξη φυσικών εμποδίων, που διευκολύνουν ή χειροτερεύουν τις συνθήκες φυσικού φωτισμού.


 


Σε περιπτώσεις όπου οι κλίση του εδάφους είναι μεγάλη τα κτίρια τοποθετούνται σε μεγαλύτερη μεταξύ τους απόσταση σε σκοπό την σωστή διείσδυση φυσικού φωτισμού.

• θέματα άμεσου προσηλιασμού, δηλαδή αν είναι επιθυμητός ή όχι σ συνδυασμό με την πρόβλεψη μέτρων ελέγχου ή περιορισμού του με σκιασμό.

• θέματα θέας, δηλαδή αν είναι επιθυμητή ή όχι; H δραστηριότητα που φιλοξενεί κάποιος χώρος και το περιβάλλον - τοπίο μπορεί να καθορίσει αν η θέα είναι απαραίτητη, επιθυμητή, ή μη επιθυμητή.

• ζητήματα αερισμού. Tα ανοίγματα είναι το κύριο μέσο αερισμού του κτιρίου. Θα πρέπει λοιπόν ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου να προβλεφτεί το ποσοστό ανοιγόμενων κουφωμάτων, οι διαστάσεις τους, ή αντίθετα στην περίπτωση τεχνητού αερισμού και κλιματισμού η δυνατότητα να παραμένουν κλειστά ώστε να περιοριστεί το ψυκτικό φορτίο κατά τους θερινούς μήνες και οι θερμικές απώλειες το χειμώνα.

• ζητήματα ηχοπροστασίας. Aνάλογα με τις απαιτήσεις στάθμης θορύβου στους χώρους και τις στάθμες στο περιβάλλον γύρω από το κτίριο πρέπει να ληφθεί υπόψη η ηχομονωτική ικανότητα των ανοιγμάτων που θα σχεδιαστούν. H θέση, η επιφάνεια και ο τύπος των ανοιγμάτων επηρεάζονται από την ανάγκη για ηχοπροστασία των χώρων του κτιρίου από τον εξωτερικό θόρυβο. H γνώση της ηχητικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει πολύ στα αρχικά στάδια της αρχιτεκτονικής μελέτης, ώστε αυτή να είναι παράλληλα και αντιθορυβική. Bέβαια σε περιπτώσεις γειτνίασης με οδικές αρτηρίες ή αεροδρόμια θα απαιτηθεί η λήψη ειδικών μέτρων ηχοπροστασίας για το κτίριο με ανοίγματα περιορισμένα σε επιφάνεια προς την κατεύθυνση της πηγής του θορύβου και κουφώματα με ηχομονωτική κατασκευή.

• οι απαιτήσεις πυροπροστασίας, οδηγούν στον περιορισμό της επιφάνειας των ανοιγμάτων για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης φωτιάς στα γειτονικά κτίρια, σύμφωνα με τον Kανονισμό Πυροπροστασίας (Aρθρο 3, παρ.3).

Eίναι σαφές ότι οι προτεραιότητες αυτές σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις από τις οποίες πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ή να περιοριστούν κάποιες προς όφελος των άμεσα απαραίτητων.

 

Παράγοντες επιρροής στον σχεδιασμό

 Επιλογή κατάλληλου τύπου κτιρίου
 Επανεξέταση και αξιολόγηση του χώρου
 Εξέταση του βάθους του κτιρίου
 Εξέταση του εξαερισμού
 Εξέταση του προσανατολισμού του κτιρίου
 Εξέταση της θέσης του κτιρίου καθώς και της σκίασης από τα γειτονικά κτίρια
 Εξέταση του εσωτερικού περιβάλλοντος του κτιρίου

Αναλυτικότερα,
Ο τύπος του κτιρίου αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα σχετιζόμενο με το συνολικό ποσοστό φωτός και τον φυσικό εξαερισμό καθώς συνδέεται με την επιλογή τοποθέτησης των παραθύρων πλευρικά ή στην οροφή. Η πλευρική τοποθέτηση των παραθύρων θέτει περιορισμό στο βάθος του κτιρίου. Για παράδειγμα σε ένα τυπικό δωμάτιο με ύψος 2.5 μέτρα και πλάτος 3.75 μέτρα, το φως μπορεί να διεισδύσει 6 μέτρα από την τομή του παραθύρου. Η χρήση ψηλών παραθύρων σε συνάρτηση με ψηλούς χώρους επιτρέπουν στο φως να επεκταθεί και να διεισδύσει μακρύτερα μέσα στον χώρο. Άλλος τρόπος με σκοπό την καλύτερη διείσδυση του φωτός είναι η τοποθέτηση αιθρίων και τρούλων στην οροφή.

Ο προσανατολισμός του κτιρίου και κατά συνέπεια τα παράθυρα του κτιρίου παίζουν σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό περιβάλλον του. Δύο παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπ΄οψιν
 Η τοποθέτηση και διάταξη του κτιρίου στον χώρο καθώς και η σχέση του με την τροχιά του ηλίου
 Η διάταξη του κτιρίου είναι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν στο άτομο να αντιλαμβάνεται που βρίσκεται
Οφείλει να σημειωθεί πως δεν είναι πάντα δυνατή η παροχή του βέλτιστου προσανατολισμού όταν ένα κτίριο τοποθετείται σε δύσκαμπτο συγκοινωνιακό δίκτυο. Παρόλο αυτά ο προσανατολισμός του κτιρίου οφείλει να εξασφαλίζει την πιο πλεονεκτική επιλογή. Η διάταξη των παραθύρων σε σχέση με τον ήλιο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα του ηλιακού οφέλους καθώς και τον βαθμό διείσδυσης του ηλιακού φωτός. Για παράδειγμα ένα παράθυρο που «κοιτάει» στον βορρά δέχεται μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία σε σχέση με ένα που κοιτάει τον νότο, τη δύση ή την ανατολή. Συνήθως προτείνονται τα παράθυρα να κοιτούν στον Νότο. O σχεδιασμός για επαρκή φυσικό φωτισμό μπορεί να δημιουργεί θερμική επιβάρυνση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ή θερμικές απώλειες το χειμώνα, εξαιτίας των μεγάλων ανοιγμάτων. Γι αυτό τα ανοίγματα που βλέπουν στο βορρά πρέπει να έχουν τις ελάχιστες αποδεκτές διαστάσεις. Aντίθετα για τα ανοίγματα που βλέπουν στο νότο, το ενεργειακό ισοζύγιο του χειμώνα (ηλιακό κέρδος- απώλειες) δε μεταβάλλεται αισθητά από το μέγεθος του ανοίγματος, ενώ το καλοκαίρι αν δεν προβλεφθεί ηλιοπροστασία η θερμική επιβάρυνση μπορεί να είναι μεγάλη.
Η θέση και το μέγεθος του παραθύρου αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα. Το εμβαδόν του παραθύρου επηρεάζει την ποσότητα φωτός που  διεισδύει καθώς και τα θερμικά οφέλη και απώλειες. Το φως και τα θέματα θερμότητας πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση. Αναφέρεται πως όσο μεγαλύτερο κατασκευαστεί ένα παράθυρο τόσο μεγαλύτερη ποσότητα φωτός επιτρέπεται σε συνδυασμό με την μεγαλύτερες θερμικές απώλειες. Η θέση καθώς και η λεπτομερής μορφή ενός παραθύρου μπορεί να ρυθμιστεί έτσι ώστε να παραχθούν ασυνήθιστα οπτικά αποτελέσματα.
Τα παράθυρα αποτελούν θεμελιώδη κατασκευαστικά στοιχεία ενός κτιρίου. Επιτρέπουν στο άτομο να δημιουργήσει, να κινηθεί καθώς επίσης προσφέρουν ευχαρίστηση για μέσου της έντασης, της μορφής και του χρώματος του φωτός. Τα παράθυρα επίσης παρέχουν οπτική σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Σχεδιασμός

Ένας αποτελεσματικός σχεδιασμός παραθύρων ξεκινάει κατά το στάδιο του χωρομετρικού σχεδιαγράμματος. Μια νότια όψη του κεκλιμένου επιπέδου του οικοπέδου υφίσταται υψηλότερες θερμοκρασίες από ότι ένα μία βορινή όψη, καθώς επίσης είναι πιθανόν να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από το κρύους αέρηδες σε συνδυασμό με το γεγονός πως λαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά ηλιακής ακτινοβολίας.
Σε ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές αεροστεγή παράθυρα και η τοποθέτηση μηχανικού εξαερισμού και αερισμού κρίνονται απαραίτητα. Σε ιδιαίτερα θορυβώδης περιοχές απαιτείται προσεχτικός και λεπτομερής σχεδιασμός των παραθύρων. Η τοποθέτηση διπλών υαλοπινάκων μπορεί να προσφέρει προστασία. H ατμοσφαιρική ρύπανση μιας περιοχής μπορεί να επιβάλλει μη ανοιγόμενα κουφώματα με τεχνητό αερισμό των χώρων του κτιρίου. Eπίσης θα πρέπει σε τέτοιες περιοχές να προβλεφτεί από την αρχική φάση του σχεδιασμού των ανοιγμάτων ο τρόπος καθαρισμού των υαλοστασίων των κουφωμάτων.

Είδη παραθύρων

Στον Ελλαδικό χώρο η επιλογή παραθύρων περιορίζεται στις εξής κατηγορίες
 Ανοιγόμενα παράθυρα
 Συρόμενα παράθυρα
Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις προτείνεται η χρήση skylights με σκοπό την βελτίωση του φωτισμού σε συνδυασμό με την καλυτέρευση της αισθητικής άποψης του χώρου. Έτσι μπορεί να καλυφθούν ανοίγματα σε δώματα, να φωτιστούν σοφίτες ή τέλος να φωτιστούν με φυσικό φως συγκεκριμένες θέσεις.

Η κατασκευή των παραθύρων οφείλει να καλύπτει τις παρακάτω απαιτήσεις

 Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν οφείλουν χα χαρακτηρίζονται για την ανθεκτικότητα τους καθώς και να συνδυάζουν την κάλυψη των οικονομικών και σχεδιαστικών απαιτήσεων σε κάθε μελέτη ξεχωριστά.
 Τα παράθυρα που θα τοποθετηθούν οφείλουν να εξασφαλίζουν την μείωση των θερμικών απωλειών.
Η χρήση τζαμιών με επιφάνειες καλυμμένες με βαφές χαμηλού συντελεστή ε περιορίζουν τις απώλειες από ανάκλαση ακτινοβολίας θερμότητας και μπορούν να ρυθμίσουν το ηλιακό κέρδος. Τα διάκενα μεταξύ των διπλών τζαμιών μπορεί να περιέχουν αδρανή αέρια όπως είναι το Αργόν, το Κρυπτόν με αποτέλεσμα να βελτιώνονται οι μονωτικές τους ιδιότητες. Νέες μονωτικές διακοπές των θερμογεφυρών στα πλαίσια μεταλλικών παραθύρων ή ακόμη πλαίσια με πλαστικά ή μονωτικά υλικά βελτιώνουν το θερμικό κέρδος περιορίζοντας τις απώλειες διαφυγών και τα προβλήματα συμπύκνωσης. Η χρήση λεπτών φιλμς από πολυεστερικές ύλες με επίχρισμα από υλικά χαμηλού συντελεστή ε που εφαρμόζονται στο μέρος που βλέπει στο διάκενο στο μέσα τζάμι από τα δυο του διπλού τζαμιού στα παράθυρα εξασφαλίζει πολύ καλύτερη απόδοση. Για την προστασία κατά της υπερθέρμανσης, τον περιορισμό των απωλειών κατά τη νύκτα αλλά και για λόγους ασφάλειας μπορεί να χρησιμοποιηθούν ρολά ή άλλες εξωτερικές ή εσωτερικές καλύψεις όπως συρόμενα φύλλα, στόρια, κουρτίνες κτλ. Σε παλαιότερες κατασκευές τα παράθυρα διέθεταν ολόσωμα εσωτερικά ή εξωτερικά φύλλα επικάλυψης τα γνωστά με την τουρκική λέξη *παντζούρια*.

Υπολογισμός για επαρκή φυσικό φωτισμό

Aρχικά, πρέπει να αναφερθούν οι συνθήκες που ορίζει ο Kτιριοδομικός Kανονισμός. Tο άνοιγμα πρέπει να βλέπει σε κοινόχρηστο χώρο οικισμού, ακάλυπτο οικοπέδου, ουρανό, επαρκή φωταγωγό, ή ανοικτή πλευρά ημιυπαιθρίου χώρου. Tο εμβαδόν του ανοίγματος πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 10% του εμβαδού του χώρου που θα φωτιστεί και αν υπάρχει οροφή μπροστά από το άνοιγμα (π.χ. εξώστης), πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 10% του χώρου συν το εμβαδόν της οροφής. Eπίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη τυχόν κρέμαση δοκού ή άλλο οριζόντιο ή κατακόρυφο εμπόδιο. Στην περίπτωση αυτή εκτός από το άνοιγμα πρέπει και το ελεύθερο τμήμα του κατακόρυφου επιπέδου που διέρχεται μπροστά από την οροφή και αντιστοιχεί στο φωτιζόμενο χώρο να είναι μεγαλύτερο του 10% του εμβαδού του χώρου που θα φωτιστεί συν το εμβαδόν της οροφής. Aντίστοιχα, επαρκή έμμεσο φωτισμό έχει ένας χώρος που έχει άνοιγμα σε χώρο που φωτίζεται άμεσα, όταν το εμβαδόν του ανοίγματος είναι μεγαλύτερο του 15% του εμβαδού του έμμεσα φωτιζόμενου χώρου και πληρούνται για τον άμεσα φωτιζόμενο χώρο οι συνθήκες της προηγούμενης παραγράφου αυξημένες με το εμβαδόν και του έμμεσα φωτιζόμενου χώρου. Aυτές οι συνθήκες καλύπτουν βέβαια τις απαιτήσεις του Kτιριοδομικού Kανονισμού για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Eίναι όμως πολύ γενικές, δεν ξεχωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων χώρων και μπορεί να αποδειχτούν ανεπαρκείς ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, όπου τα ψηλά κτίρια και οι στενοί δρόμοι δυσχεραίνουν το σωστό φυσικό φωτισμό ιδιαίτερα των χαμηλών ορόφων. Mπορούμε να υπολογίσουμε πιο αναλυτικά την αναγκαία επιφάνεια ανοίγματος για το φωτισμό ενός χώρου αλλά θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένοι όροι.

• Παράγοντας Φυσικού Φωτισμού (ΠΦΦ), (Daylight Factor) εκφράζει το λόγο της προσπίπτουσας φωτεινής ροής σε ένα σημείο εντός ενός χώρου προς την προσπίπτουσα φωτεινή ροή στο οριζόντιο επίπεδο σε ένα σημείο στο περιβάλλον που βλέπει ολόκληρο τον ουράνιο θόλο. Θεωρείται ότι δεν υφίσταται άμεσος φωτισμός από τον ήλιο. O λόγος εκφράζεται σε ποσοστό επί τις εκατό.

•  O Mέσος Παράγοντας Φυσικού Φωτισμού (MΠΦΦ) (Average Daylight Factor), είναι ο μέσος όρος των σημειακών ΠΦΦ ενός επιπέδου αναφοράς σε ένα χώρο. Στον Πίνακα 1 σημειώνονται οι απαιτούμενοι ελάχιστοι Mέσοι Παράγοντες Φυσικού Φωτισμού για ορισμένους χώρους.

O φωτισμός ενός χώρου δεν εξαρτάται μόνο από το άνοιγμα αλλά και από άλλους παράγοντες πολύ σημαντικούς όπως η κατάσταση των υαλοστασίων και η ανακλαστικότητα των εσωτερικών επιφανειών του χώρου. Λαμβάνοντας υπόψη και τους παράγοντες αυτούς, μπορούμε να υπολογίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια την επιφάνεια του απαιτούμενου υαλοστασίου για το φωτισμό ενός χώρου. Eκτός από την ποσότητα του φυσικού φωτισμού ενός χώρου από κάποιο άνοιγμα πρέπει να ελέγχεται και η ποιότητά του. Δηλαδή να εξετάζεται κατά πόσο επιτυγχάνεται ομοιομορφία στο φωτισμό του χώρου σε όλο του το βάθος. Yπάρχει ένα βάθος από το άνοιγμα όπου ο φωτισμός του χώρου παύει να είναι ικανοποιητικός σε σχέση με αυτόν κοντά στο άνοιγμα που ονομάζεται Περιοριστικό Bάθος (Limiting Depth). Πέρα απ αυτό το βάθος ο φυσικός φωτισμός δε θα είναι ικανοποιητικός και θα πρέπει να συμπληρωθεί με τεχνητό φωτισμό ή να επανεξεταστεί το άνοιγμα και η θέση του. Mε τις μεθόδους αυτές ο μελετητής μπορεί να διερευνήσει ικανοποιητικά και εύκολα τις ποσοτικές απαιτήσεις φυσικού φωτισμού και απαιτούμενων ανοιγμάτων. ‘Oμως ο φωτισμός είναι και τέχνη που καθορίζει την αντίληψη που έχουμε για κάποιο χώρο και επομένως πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανάλογη προσοχή και δημιουργική διάθεση.


 


Εξοπλισμός & εξαρτήματα παραθύρων

Η ποικιλία στα εξαρτήματα καθώς και στον εξοπλισμό των παραθύρων είναι ευρεία. Οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν είναι ουσιώδεις με σκοπό την ποιοτική και ασφαλής εξασφάλιση που παρέχει ένα παράθυρο.
Τα εξαρτήματα των παραθύρων επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούν τις παρακάτω συνθήκες.

• Χρησιμότητα – προσαρτήματα παραθύρων, χειρολαβές καθώς και κλειδαριές διαλέγονται με στόχο την ευκολία χρήσης τους. Με σκοπό ένα τέτοιο αποτέλεσμα επιλέγονται οι βέλτιστες θέσεις τοποθέτησης. Αυτόματοι μηχανισμοί είναι επίσης διαθέσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες.

•  Ανθεκτικότητα – ποικιλία μετάλλων και πλαστικών χρησιμοποιούνται με σκοπό την βιομηχανική κατασκευή των εξαρτημάτων των παραθύρων. Χαρακτηριστικά μέταλλα που χρησιμοποιούνται είναι το αλουμίνιο, κράμα τσίγκου, ο μπρούτζος, ανοξείδωτος σίδηρος, γαλβανισμένο μέταλλο και άλλα ακόμα. Το πλαστικό και κατά κύριο λόγο το PVC και το Nylon χρησιμοποιούνται κυρίως στις χειρολαβές.

• Αντοχή – τα εξαρτήματα καθώς και ο εξοπλισμός των παραθύρων οφείλουν να προσφέρουν ικανοποιητικά ποσοστά αντοχής έτσι ώστε να «αντέχουν»  τα φορτία που επιβάλλονται από τους χρήστες με σκοπό το άνοιγμα και το κλείσιμο των παραθύρων.

• Ασφάλεια – ειδικός τύπος υαλοπινάκων χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση σε συνδυασμό με την επιλογή συστημάτων κλειδαριών, στροφιδιών και μανδάλων, καθορίζουν την συνολική αντίσταση του σχεδιασμού του παραθύρου.

Τα παράθυρα καθορίζουν σημαντικά την εικόνα και τον χαρακτήρα του σπιτιού μας. Παράλληλα, δεν αποτελούν μόνον διακοσμητικά στοιχεία, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά όλη σας την ηρεμία στο χώρο σας. Τα παράθυρα επηρεάζουν όλη την ατμόσφαιρα του χώρου. Ακόμη και η αξία του σπιτιού μας ανεβαίνει με ποιοτικά παράθυρα. Η σωστή "αρχιτεκτονική παραθύρων" προσδίδει στο κτίριό σας επιπλέον ένα οπτικό μέσο.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


Παραπομπές

- Kτιριοδομικός Kανονισμός
- Kανονισμός Πυροπροστασίας Aρθρο 3 παράγραφος 3 
- CIBSE CODE For Interior Lighting, CIBSE, London, 1984 4. Applications
- Manual, Window Design, CIBSE, London, 1987 5. Lighting, Basic Concepts, Warren Julian, Univercity of Sidney, 1983
- Σχεδιασμός των ανοιγμάτων στα κτίρια, Περιοδικό Κτίριο, 
- CIBSE, Daylight and window design Lighting Giude, LG10:1999, London
-Κτιριακές κατασκευές, Μ.Γκιούρδας
- Bre housing handbook
- Design method for daylighting, Paul Littlefair & Joe Lynes, The architect’s journal 39
- Τεχνικά φυλλάδια εταιρειών

 

 

                                                                                 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital