ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

21 Οκτώβριος, 2007

ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Οι μη «κατάλληλοι» μελετητές είτε και εργολάβοι οδηγούν σε σειρά ελαττωμάτων σε ένα κτίριο. Εν τούτοις έντονη ανησυχία εκτείνεται διότι οι αστοχίες στα κτίρια δείχνουν να αυξάνονται παρόλο την πρόοδο και ανάπτυξη στην μόρφωση, στην εξειδίκευση, στον ποιοτικό έλεγχο των υλικών και γενικότερη στην τεχνολογία.

Κατά την διάρκεια της κατασκευαστικής φάσης τα περισσότερα σφάλματα και ατέλειες γίνονται εμφανή, είτε προέρχονται από την μελέτη, είτε από τον σχεδιασμό είτε από την κατασκευή. Αναφέρεται πως πλειοψηφικά η αδυναμία κατά την διάρκεια της μελέτης είναι αισθητά μεγαλύτερη από εκείνη κατά την διάρκεια της κατασκευής.

Η επαγγελματική εμπειρία των μηχανικών αποδεικνύει πως πληθώρα προβλημάτων δημιουργούνται στο εργοτάξιο, επομένως αυξημένη προσοχή απαιτείται . Παρατηρούνται περισσότερες αστοχίες και τραυματισμοί στο χώρο του εργοταξίου από όσες θα μπορούσαν ποτέ να δημιουργηθούν, οφειλόμενα σε σχεδιαστικά-μελετητικά θέματα.
Βέβαια κατά την διάρκεια όλων των φάσεων μίας κατασκευής δημιουργούνται κοινότυπα ή τακτικά ή απλά λάθη. Και θα συνεχίσουν να δημιουργούνται παρόλο τα πρακτικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν.

Γενικά τα σφάλματα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις τύπους:

Τύπος Ι –Μελετητικά σφάλματα και ανακρίβεια πληροφοριών
Τύπος ΙΙ – Παρεκκλίσεις από τις προθέσεις του μελετητή
Τύπος ΙΙΙ – Μη ικανοποιητικά υλικά ή ελλιπής τεχνική αρτιότητα

Αναλυτικότερα, στον τύπο Ι ανήκουν εμφανής καταστάσεις οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν άμεσα όπως για παράδειγμα η ανυπαρξία οπλισμών στο οπλισμένο σκυρόδεμα, οι μη προσπελάσιμοι χώροι κτλ. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η εργασία έχει μερικώς ολοκληρωθεί πριν ανιχνευτεί η αστοχία. 
Στον τύπο ΙΙ ανήκουν παραδείγματα κατά τα οποία ο χτίστης παίρνει  μια πρωτοβουλία χωρίς να ενημερώσει τον μελετητή και με την άγνοια για τον αν επηρεάζει αυτή του η απόφαση την σταθερότητα της κατασκευής.

Τα συμπτώματα μίας τέτοιας πρωτοβουλίας οδηγούν σε
-Λαθεμένη κατασκευή
-Παραλείψεις
-Αστάθεια
-Καταπονήσεις

Και τέλος στον τύπο ΙΙΙ ανήκουν τα ακατάλληλα υλικά.
Βέβαια το σημαντικότερο είναι να προσεγγίσουμε τα αίτια των παραπάνω σφαλμάτων.
Έτσι αναφέρεται πως οι αστοχίες τύπου Ι προκύπτουν από:

-Σφάλματα κατά την διάρκεια της μελέτης
-Ανακριβή είτε παραπλανητική τεκμηρίωση εγγράφων από τον σχεδιαστή
Αναλόγως αναφέρεται πως οι αστοχίες τύπου ΙΙ και ΙΙΙ προκύπτουν από
-Ελλιπής συνεννόηση
-Έλλειψη ικανοτήτων και κρίσεως
-Ανεπαρκή οργάνωση και διοίκηση
-Συχνά λάθη
-Απροσεξία και αμέλεια
-Ανεπιτυχής συγχρονισμός

Παρόλο το γεγονός πως οι αστοχίες των κτιρίων αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα σφαλμάτων κατά την κατασκευή, έρευνες δείχνουν και αποδεικνύουν πως κατά την φάση της κατασκευής δημιουργούνται τα λιγότερα λάθη συγκριτικά με τα άλλα στάδια της εξέλιξης ενός έργου.

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital