ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

27 Οκτώβριος, 2015

Έρευνα ΕΜΠ

Ένας στους τρεις απόφοιτους μηχανικούς αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ένα τρίτο (32%) των αποφοίτων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αναπτύσσει κάποιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα ως επιχειρηματίες εργοδότες ή ως ελεύθεροι επαγγγελματίες/αυτοαπασχολούμενοι, σύμφωνα με την «Έρευνα για την επιχειρηματικότητα των νέων αποφοίτων του ΕΜΠ», την οποία πραγματοποίησε και παρουσίασε σήμερα σε σχετική ημερίδα η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του ΕΜΠ.

Οι υπόλοιποι απόφοιτοι μηχανικοί (ποσοστό 68%) εργάζονται ως μισθωτοί ή οιονεί μισθωτοί (με δελτίο παροχής υπηρεσιών) του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, έχουν διπλή απασχόληση ή είναι άνεργοι. Μαζί με όσους έχουν διπλή απασχόληση, το συνολικό ποσοστό των νέων μηχανικών που έχουν ιδρύσει ατομική ή άλλη επιχείρηση, φθάνει το 41%.

"Αλλα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, η οποία έγινε μεταξύ μηχανικών που πήραν άδεια άσκησης επαγγέλματος μεταξύ 2000-2010, είναι τα εξής:

- Την μεγαλύτερη επιχειρηματικότητα αναπτύσσουν οι κατασκευαστικές ειδικότητες (αρχιτέκτονες 66% και πολιτικοί μηυχανικοί 50%), ενώ την μικρότερη οι χημικοί μηχανικοί (9%)

- Ένας στους πέντε μηχανικούς-επιχειρηματίες συνεχίζει την παράδοση της οικογενειακής επιχείρησης.

- Οι περισσότερες επιχειρήσεις νέων μηχανικών (το 72%) είναι ατομικές με έδρα την Αττική (67%). Σχεδόν οι μισές (49%) αφορούν διάφορες υπηρεσίες μηχανικού προς τρίτους, το ένα τέταρτο (26%) τον τομέα των κατασκευών και ακολουθούν οι τεχνολογίες πληροφορικής-επικοινωνιών (7%) και ο τομέας ενέργεια-περιβάλλον (6%).

- Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις μηχανικών δεν έχουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης και το 11% έχουν προσωπικό μερικής απασχόλησης.

- Οι περισσότερες επιχειρήσεις μηχανικών έχουν ιδρυθεί από ομάδα δύο ατόμων (53%) ή τριών ατόμων (21%). Το 68% των επιχειρήσεων ιδρύθηκαν πριν το 2010.

- Το 32% των επιχειρηματιών-μηχανικών έχουν κάνει μεταπτυχιακά και το 6% έχουν διδακτορικό (οι περισσότεροι είναι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί). Το 70% είναι άνδρες και το 30% γυναίκες.

- Το 40% των μηχανικών-επιχειρηματιών δήλωσαν ότι θα έκλειναν την επιχείρησή τους, αν έβρισκαν εναλλακτική λύση, ενώ αντίθετα το 70% όσων μηχανικών δεν έχουν γίνει επιχειρηματίες, δήλωσαν ότι σκέπτονται να ανοίξουν επιχείρηση.

- Το 76% των κεφαλαίων χρηματοδότησης της επιχείρησης ενός μηχανικού προέρχεται από ίδίους και οικογενειακούς πόρους.

- Ως βασικά εμπόδια για τη δημιουργία και για την μεγέθυνση μιας επιχείρησης, οι νέοι μηχανικοί ανέφεραν το μη ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, την έλλειψη μηχανισμών υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, καθώς επίσης την μεταβλητότητα και το μεγάλο ύψος της φορολογίας.

- Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (40%) καινοτομούν με την εισαγωγή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά πολύ λίγες φροντίζουν να προστατεύσουν την καινοτομία τους με την κατοχύρωση των σχετικών δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

- Μόνο το 3% των επιχειρήσεων μηχανικών είναι μεγάλες (με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ), ενώ το 20% έχουν κάποια εξαγωγική δραστηριότητα, συνήθως μικρή. Οι επιχειρήσεις των μηχανικών με διδακτορικό, εμφανίζουν καλύτερες καινοτομικές και εξαγωγικές επιδόσεις.

 

Πρύτανης Ι.Γκόλιας
Ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, μιλώντας στην ημερίδα, δήλωσε ότι για το ΕΜΠ, λόγω της κρίσης, αποτελεί προτεραιότητα η συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας και η προώθηση της καινοτομίας, χωρίς εμπορευματοποίηση της γνώσης, αλλά με γνώμονα τη συνεισφορά στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές του 2016 το ΕΜΠ αναμένεται να υπογράψει προγραμματική συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία της πρώτης θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων πολιτισμού και τουρισμού με έδρα στο Λαύριο. Το Πολυτεχνείο σχεδιάζει στη συνέχεια να δημιουργήσει και άλλες θερμοκοιτίδες για τη στήριξη και άλλων νεοφυών επιχειρήσεων.

Επίσης, το ΕΜΠ σκοπεύει να διοργανώσει το πρώτο θερινό σχολείο επιχειρηματικότητας το 2016 και να αξιοποιήσει το δίκτυο των αποφοίτων του στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δεσμών με τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ακόμη, θα αρχίσει να εκδίδει ανά διετία έναν απολογισμό κοινωνικής υπευθυνότητας.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης τόνισε «τη σημασία που δίνει το ΕΜΠ στην κοινωνική συμβολή του σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα», καθώς και «τη σύνδεσή του με τον παραγωγικό ιστό της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της αγοράς». Όπως είπε όμως, πρόκειται για ένα «τανγκό για δύο», καθώς υπάρχουν ευθύνες και από τις δύο πλευρές -του Πολυτεχνείου και των εταιρειών- για να προχωρήσει αυτή η διασύνδεση. Γι" αυτό, κάλεσε τους «παραγωγικούς φορείς να περιγράψουν καλύτερα τις ανάγκες τους, για να δει το Πολυτεχνείο πώς θα ανταποκριθεί». Τόνισε όμως ότι, από την άλλη, το ΕΜΠ, πέρα από την εφαρμοσμένη έρευνα που δυνητικά φέρνει χρήματα, δίνει εξίσου έμφαση και στη βασική έρευνα, επιδιώκοντας μια ισορροπία.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ καθηγητής Γιάννης Καλογήρου τόνισε ότι, σύμφωνα με αξιολογήσεις τρίτων, στο ΕΜΠ γίνεται πολλή έρευνα (συγκατελέγεται από το 1984 έως σήμερα στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη), αλλά λίγη καινοτομία και σχεδόν καθόλου επιχειρηματικότητα.

«Να μη μένουν οι έρευνες στο ράφι και οι ιδέες στο συρτάρι», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Καλογήρου και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα όλοι μιλάνε για παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά στην πράξη λίγα γίνονται για να ενισχυθεί η λεγόμενη «επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης». Τόνισε την ανάγκη για στρατηγικές συνεργασίες με το εξωτερικό, ώστε το ΕΜΠ να γίνει πραγματικό φυτώριο ανάπτυξης καινοτομιών, που θα οδηγήσουν στην ίδρυση νέων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας, καθώς στην Ελλάδα, αντίθετα π.χ. με τη «Σίλικον Βάλεϊ|» των ΗΠΑ, υπάρχει υπερβολικός φόβος για μια επιχειρηματική αποτυχία.

Η καθηγήτρια Τόνια Μωροπούλου, υπεύθυνη της Δομής Απασχόλησης και ΣΤΑδιοδρομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΔΑΣΤΑ), ανέφερε ότι, εν μέσω της κρίσης, σχεδόν το 50% των αποφοίτων του ΕΜΠ απευθύνονται σε αγορες του εξωτερικού για να βρουν δουλειά. Όπως είπε, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν το «κλειδί» για να δημιουργηθεί απασχόληση για τους μηχανικούς στην Ελλάδα και κάλεσε τις τράπεζες να στηρίξουν με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τους νέους μηχανικούς-υποψήφιους επιχειρηματίες.

Ο καθηγητής Νίκος Μαρμαράς, μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΜΠ, κάλεσε το Ίδρυμα να γίνει πιο εξωστρεφές και να έλθει πιο κοντά στην κοινωνία και στην παραγωγή, ενώ επεσήμανε ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι υπερβολικά φορτωμένο και δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο στους φοιτητές να αναπτύξουν καινοτομικές ιδέες για νέα προϊόντα.

Πηγή : michanikos-online.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital