ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έρχεται νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από 1/1/2011

07 Ιούλιος, 2010

Έρχεται νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από 1/1/2011

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2011 όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει σε δύο δόσεις. Η πρώτη το 2011 και η δεύτερη το 2012, με στόχο αυτές να αγγίξουν τις τιμές της αγοράς.

Το μέτρο αυτό εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ από τις 6 Μαΐου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα για να μην υπάρξουν αποκλίσεις από το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, θα συσταθούν επιτροπές εκτίμησης εμπορικών αξιών οι οποίες κάθε έτος θα εκτιμούν και θα δημοσιεύουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε αυτές να προσεγγίζουν τις πραγματικές αξίες. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συνοδευτεί με αναπροσαρμογή των συντελεστών στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Προκειμένου να μην προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις εξετάζεται η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 8%- 9%. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης ανέρχεται σε 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αξίας του ακίνητου και 11% για την υπόλοιπη αξία του ακινήτου.

Σήμερα, οι αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών προσεγγίζουν ακόμα και το 200% σε σχετικά φθηνές περιοχές. Για παράδειγμα, στο Πέραμα ένα νεόδμητο διαμέρισμα πωλείται σήμερα από 1.800 έως 2.100 ευρώ το τετραγωνικό ενώ η αντικειμενική του αξία κυμαίνεται μεταξύ 650 και 800 ευρώ το τετραγωνικό. Έτσι, η διαφορά φτάνει έως και το 177%.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital