ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δημοκρατία και Αστική Δημοκρατία

15 Μάιος, 2012

Δημοκρατία και Αστική Δημοκρατία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (στην αίθουσα ομιλιών του Τ.Ε.Ε.) την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εναρμονιζόμενο με την πρόθεση του Τ.Ε.Ε. να παρουσιάσει πρόταση για την ανάπτυξη, στην επεξεργασία της οποίας θα συμβάλλει το σύνολο των δυνάμεών του πανελλαδικά, αποφάσισε να θέσει υπό την επιμέλειά του έναν κύκλο συζητήσεων με τον γενικό τίτλο:

Από την απόγνωση στη γνώση, από τη γνώση στη δημιουργία και στην ανατροπή

Σε συνέχεια και σε άμεση σύνδεση με την 1η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 υπό το πρώτο γενικό θέμα, διαρθρωμένο σε τέσσερις ενότητες:

Από τον εγκλωβισμό στην ενδογενή αξιοβίωτη ανάπτυξη

ακολουθεί η 2η συζήτηση με θέμα:

Δημοκρατία και Αστική Δημοκρατία

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ομιλιών του Τ.Ε.Ε. (1ος όροφος), Νίκης 4, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 και ώρα 18:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ομιλητές:

Γιώργος Κοντογιώργης
« Η δημοκρατική αρχή ως πρόταγμα και ως διακύβευμα»

«...Ώστε, η αποδόμηση ή η «γκετοποίηση» -ο εγκιβωτισμός- του πολιτειακού πεδίου των κοινωνιών της μεγάλης κοσμοσυστημικής κλίμακας -στο πλαίσιο του τεχνοδικτύου ή στο επίπεδο της «πραγματικής» κοινωνίας- δεν είναι απλώς αναχρονιστική. Υποκρύπτει εξόχως συντηρητικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι από μόνα τους ικανά να συνδράμουν στην επιμήκυνση της ηγεμονίας των φορέων της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας επί της κοινωνίας των πολιτών. Διότι εντέλει είναι διαφορετικό να οριοθετεί κανείς δημοκρατικά τον μικρόκοσμό του, από την προβολή της αντίληψης αυτής σε καθολικό ιδεολογικό ζητούμενο της σύνολης κοινωνίας. Η επισήμανση αυτή γίνεται ιδιαζόντως επίκαιρη όταν έχει να αντιμετωπίσει το επιχείρημα των διαφόρων ομάδων που δρουν στην τεχνοδικτυακή σφαίρα και διατείνονται ότι έτσι επιτυγχάνουν την αποδόμηση της πολιτικής εξουσίας και την εγκαθίδρυση της «άμεσης δημοκρατίας» (!) ενώ στην πραγματικότητα απλώς μεταθέτουν το πεδίο της ήδη κατεστημένης πολιτικής δυναμικής σε άλλη βάση και μάλιστα συμβάλλοντας στην περαιτέρω νομιμοποίηση της αυτονομίας του προ-αντιπροσωπευτικού χαρακτήρα του κρατούντος πολιτικού συστήματος. Η συνάντηση με το κράτος/σύστημα μέσω του «ίντερνετ» εξακολουθεί υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι, όπως και στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής δυναμικής, απολύτως εξωπολιτειακή.
Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλήψεις αυτές συνομολογούν ότι στις μέρες μας όχι μόνο δεν συντρέχει το αίτημα της δημοκρατίας, αλλά και αυτή καθεαυτή η εξοικείωση της νεοτερικής σκέψης με την έννοια της δημοκρατίας αποτελεί μακρινό στόχευμα....»


Παύλος Λουκάκης
«Η εσωτερική συνοχή μέσα από Συμμετοχή- Διαβούλευση- Αντιπροσώπευση στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Προγραμματισμού: Το παράδειγμα του Χωροταξικού Σχεδιασμού»

«... Στο παρόν επιχειρείται μια προσέγγιση της σημασίας και της αναγκαιότητας των διαδικασιών συμμετοχής (δ.σ.) και διαβούλευσης (δ.δ.) σε όλα τα απαιτούμενα και προβλεπόμενα βήματα του χωρικού σχεδιασμού και ειδικότερα στον Προγραμματισμό-Σχεδιασμό, στη μελέτη-θεσμοθέτηση Προτάσεων και την Εφαρμογή και τον Έλεγχο υλοποίησης των επιδιωκόμενων ρυθμίσεων.
Ο βαθμός των δ.σ. και δ.δ.δεν αποτελεί μόνον αναγκαία μέθοδο, ως λογικού συστατικού στοιχείου στην ανατομία των προβλημάτων, την προσέγγισης της λεγόμενης «σημερινής κατάστασης», στη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων στόχων, προγραμμάτων και εφαρμογής. Αποτελούν παράλληλα μέσα σε κοινωνίες της αγοράς, των αντιθέσεων και συγκρούσεων συμφερόντων, το απαραίτητο συστατικό για την ερμηνεία των πολιτικών διαστάσεων όρων όπως η «συναίνεση», που δεν σημαίνει «ισορροπία» ή «ισόρροπη ανάπτυξη», όπως δεν σημαίνει «ισορροπία» και μάλιστα σε συνθήκες ανταγωνισμού.
Πέραν αυτών όμως για τα οποία απαιτείται μεγάλη συζήτηση, οι δ.σ. και δ.δ. δεν μπορούν να αποτελούν «άλλοθι» για προσχηματικές, αυθαίρετες και προεπιλεγμένες πολιτικές αποφάσεις....»

Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος
«Η αποτυχία της σημερινής αστικής δημοκρατίας»

«...Δημιουργήσαμε λοιπόν τις αστικές μας δημοκρατίες αλλά δεν τηρήσαμε τις ιδρυτικές τους αρχές. Σπεύδοντας ασυλλόγιστα με συνεχώς αυξανόμενες πληθυσμιακές και κερδοσκοπικές ταχύτητες, φαίνεται ότι οδηγηθήκαμε κατά τις τελευταίες δεκαετίες την πραγμάτωση του απόλυτα εφιαλτικού ονείρου.
Οι κοινωνίες μας εγκλωβίστηκαν στην οικονομική -και όχι μόνο- υποτέλεια διότι εκχωρήθηκαν σε κυρίαρχες μετα-καπιταλιστικές εμποροβιομηχανικές και χρηματοπιστωτικές ολιγαρχίες -που συγκρότησαν την παγκόσμια αυτοκρατορία της αγοράς- οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, όλη η υπεραξία της μέχρι σήμερα ανθρώπινης εργασίας.
Υποτάχθηκαν συνακόλουθα οι κοσμικές εξουσίες και οι αστικές μας δημοκρατίες δεν καθορίζουν πλέον τις τύχες μας διότι μετεξελίσσονται θεσμικά και εθιμικά, σε εντολοδόχους οικονομικών ιερατείων, συρρικνώνουν την ουσία του κοινωνικού συμβολαίου (καλή παιδεία και υγεία μόνο για τους έχοντες, συντάξεις πείνας για τους πολλούς κ.λπ.) και υποτάσσονται στην ασυδοσία των ναών της αγοράς, του χρηματιστηριακού τζόγου, με τις συνακόλουθες ακρότητες σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας...»


Λάμπρος Πυργιώτης
«Το νόημα της Δημοκρατίας ως προϊόντος τεχνικών προδιαγραφών προς πώληση»

«...Democracy, Human Rights and Governance*
.... USAID works toward advancing democratic governance and human rights in developing countries as critical components for sustainable development and lasting peace. By helping governments and societies protect the basic rights of citizens, we spur economic growth and prevent conflict. .........USAID fulfills its mission by providing the technical and thought leadership, and strategic support necessary to sustain democracy, human rights and governance.........
..........UNDEF was established by the UN Secretary-General in 2005 as a United Nations General Trust Fund to support democratization efforts around the world. UNDEF supports projects that strengthen the voice of civil society, promote human rights, and encourage the participation of all groups in democratic processes. The large majority of UNDEF funds go to local civil society organizations -- both in the transition and consolidation phases of democratization..........
.........Launched in 2006, the European Instrument for Democracy and Human Rights (EIDHR) replaces and builds upon the European Initiative (2000-2006). Its aim is to provide support for the promotion of democracy and human rights in non-EU countries. For the period 2007-2013 the EIDHR has a budget of €1.104 billion......Work with, for and through civil society organizations gives to the EIDHR its critical profile...»
*Αποσπάσματα της φυσιογνωμίας Φορέων που παρέχουν σχετική "τεχνική βοήθεια"

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital