ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διήμερο συνέδριο, με θέμα «Ποια Ελλάδα;», διοργανώνει το ΑΠΘ

01 Φεβρουάριος, 2014

Διήμερο συνέδριο, με θέμα «Ποια Ελλάδα;», διοργανώνει το ΑΠΘ

Το συμπόσιο θα αναπτυχθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν την ανάπτυξη, τη διακυβέρνηση, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Διήμερο επιστημονικό συμπόσιο, με θέμα "Ποια Ελλάδα;" διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών του ΑΠΘ και άλλων ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και εκπροσώπων θεσμών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, στις εννιά το πρωί, σε αίθουσα του δημαρχείου, με τις εναρκτήριες ομιλίες του πρύτανη του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, του καθηγητή Φυσικής και τ. πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Γραμματικάκη και του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου του Μέριλαν ΗΠΑ και τ. πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Π. Λιγομενίδη.

Το συμπόσιο θα αναπτυχθεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες που αφορούν την ανάπτυξη, τη διακυβέρνηση, την κοινωνία και το περιβάλλον, με σκοπό να ανιχνευθούν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες της χώρας και το καταλληλότερο μοντέλο για μια βιώσιμη ανάπτυξη, σωστή διακυβέρνηση και ευημερία στο μέλλον.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και οι συντονιστές των τεσσάρων ενοτήτων, σε κοινή συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα και τους στόχους του συμποσίου.

Ο κ. Μυλόπουλος ανέφερε ότι ως τώρα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ μια επιστημονική μέθοδο ανάλυσης για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, όπως εφαρμόζεται σε άλλα πεδία (επιχειρήσεις, επιστήμη, κ.ά.), για να εξαχθούν αξιοποιήσιμα συμπεράσματα και πρόσθεσε:

"Τι έφταιξε και φτάσαμε μέχρι εδώ; Μας βασανίζει όλους αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ σε δημόσιο διάλογο. Και πώς θα διορθώσεις τα λάθη σου εάν δεν τα αναγνωρίζεις;" τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

"Οι λύσεις σήμερα απαιτούν επιστημονική τεκμηρίωση. Έρχεται λοιπόν το πανεπιστήμιο με τον επιστημονικό του πλούτο, τους επιστημονικά εξειδικευμένους ανθρώπους του και με την ουδετερότητα που το διακρίνει και θέλει να δώσει απαντήσεις, κατά το δυνατόν αντικειμενικές, στα μεγάλα προβλήματα της εποχής, Τι έφταιξε; Ποια Ελλάδα θέλουμε; Και πώς θα την οικοδομήσουμε;" συμπλήρωσε.

"Η μεγαλύτερη περιουσία του δήμου είναι τα πανεπιστήμιά του" υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με την ιστορία του, τις εμπειρίες του, τις δραστηριότητές του, τη γνώση που διαχέεται στην κοινωνία βοηθά στη βελτίωση της καθημερινότητας και την πρόοδο. "Το πανεπιστήμιο εξ ορισμού είναι πρωτοπόρο σε οτιδήποτε συμβαίνει, είναι απαραίτητη παράμετρος σε όλη αυτή την προσπάθεια και ο δήμος θα τη στηρίξει με όλες του της δυνάμεις" πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο στρογγυλές τράπεζες, το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή εννέα πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων και το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε θα γίνει σύνθεση των αποτελεσμάτων του συμποσίου και θα υπάρξουν τέσσερα ζεύγη συνομιλητών, αντίστοιχα από τον πανεπιστημιακό χώρο και την κοινωνία.

Στις επιμέρους ενότητες του συμποσίου και στα θέματα που θα συζητηθούν αναφέρθηκαν οι συντονιστές τους, αν. καθηγητής οικονομικών Ν. Βαρσακέλης (Ανάπτυξη), καθηγητής Μαθηματικών Ι. Αντωνίου(Διακυβέρνηση), καθηγητής και προεδρος του τμήματος Ιατρικής Α. Γαρύφαλλος (Κοινωνία) και καθηγήτρια Βιολογίας, Δέσποινα Βώκου (Περιβάλλον).

agelioforos.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital