ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Ρεθύμνου.

23 Ιανουάριος, 2012

Μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Ρεθύμνου.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό πλησιάζει το 60% αφού από το 2005 καταγράφεται σταθερή μείωση στον αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Συνεχή μείωση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα στο νομό Ρεθύμνου. Η ανέγερση νέων οικοδομών καθώς και οι πωλήσεις ακινήτων, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο με αποτέλεσμα ο κλάδος να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Η «βουτιά» συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, κατά την οποία καταγράφηκε μείωση 20% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών συγκριτικά με το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας Ρεθύμνου, το 2011 εκδόθηκαν συνολικά 276 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2010 είχαν εκδοθεί 340.

Τα τελευταία χρόνια η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό πλησιάζει το 60% αφού από το 2005 καταγράφεται σταθερή μείωση στον αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών. Συγκεκριμένα, οι άδειες που εκδόθηκαν το 2005 ήταν 620, το 2006 ήταν 517, το 2007 ήταν 474, το 2008 ήταν 437, το 2009 ήταν 412, το 2010 ήταν 340 και το 2011 εκδόθηκαν 276 άδειες.

Σημειώνεται ότι σε αυτά τα νούμερα, συμπεριλαμβάνονται τόσο οι τροποποιήσεις όσο και οι ανανεώσεις αδειών, κάτι που σημαίνει ότι η «βουτιά» στην οικοδομική δραστηριότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού από τις 276 άδειες του 2011 μόλις οι 176 αφορούν άδειες για νέες οικοδομές. Οι υπόλοιπες αφορούν αναθεωρήσεις, αντικαταστάσεις, κατεδαφίσεις και άλλες τροποποιήσεις.

Οι πληγές από την οικονομική κρίση φαίνεται πως δύσκολα θα επουλωθούν σύντομα, αφού αυτή τη στιγμή στο Ρέθυμνο δεν κατασκευάζονται νέα κτίρια, η παραθεριστική κατοικία βρίσκεται σε μηδενική ζήτηση και η αγορά πρώτης κατοικίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, οι πολυώροφες οικοδομές και τα μεγάλα σπίτια αποτελούν πλέον «πολυτέλεια» και το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται αφορούν μονοκατοικίες και μικρά κτίσματα 35-50 m2, ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις των Ρεθεμνιωτών που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κατασκευή ή αγορά ακινήτου άνω των 60-80 m2.

«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι άδειες του 2005, του 2006, του 2007 περιελάμβαναν πολυκατοικίες και γενικά κτίρια μεγάλου όγκου. Οι οικοδομικές άδειες του 2010 και του 2011 περιλαμβάνουν μικρά κτίσματα και πολλές αναθεωρήσεις αδειών. Επομένως δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα νούμερα, αλλά να κοιτάζουμε τι περιλαμβάνει αυτή η δραστηριότητα. Η πτώση στο νομό υπολογίζεται στο 80%», σημειώνει κατασκευαστής που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην αγορά του Ρεθύμνου.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που επακολούθησαν, την τελευταία διετία έκλεισαν στο νομό μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ πολλά είναι τα τεχνικά γραφεία που υπολειτουργούν.

Οι επιχειρηματίες που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο χώρο βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν τις οικοδομές και τα ακίνητά τους να μην προχωρούν, την ώρα που οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές οικονομικές τους υποχρεώσεις.

«Κάποτε η εταιρεία μας είχε προσωπικό 60 άτομα. Σήμερα έχουμε μείνει με 20 άτομα και δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε αυτούς. Θα κάνουμε απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» άνθρωπος του κατασκευαστικού κλάδου και συμπλήρωσε: «Έρχονται καθημερινά στο γραφείο άνθρωποι που παρακαλούν για ένα μεροκάματο. Η κατάσταση είναι τραγική».

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30%-40% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει από το χώρο της οικοδομής τα τελευταία χρόνια και έχει στραφεί σε άλλα επαγγέλματα.

Με μια λέξη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί ο κατασκευαστής, Σ. Σκουλούδης: «Απραξία». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Δεν κινείται τίποτα. Ο κόσμος έχει χάσει τις δουλειές του. Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει. Το Ρέθυμνο έχει γυρίσει 30 χρόνια πίσω».

Χαρακτηριστική είναι και η φράση του Μ. Κρεβατσούλη, ιδιοκτήτη εταιρείας σκυροδέματος: «Το τρένο δεν έχει απλά εκτροχιαστεί. Τώρα ξηλώνουμε και τις ράγες». Ο ίδιος προσθέτει: «Η ανεργία στον κλάδο μας είναι τρομερή. Όσες εταιρείες έχουν απομείνει κάθε μέρα απολύουν κόσμο. Δεν μπορεί να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα όταν υπάρχει μεγάλη φορολογία, όταν χειροτερεύει διαρκώς η νομοθεσία, όταν οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές, χωρίς το κράτος να δίνει λύση. Στο Ρέθυμνο, για παράδειγμα, έχουμε ένα σχέδιο πόλεως μπλοκαρισμένο, υπάρχουν οικισμοί στους οποίους απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, επομένως με ποιο τρόπο θα αλλάξει η σημερινή κατάσταση;».

Το χειρότερο όλων είναι ότι επιχειρηματίες του κλάδου δεν δηλώνουν αισιόδοξοι για ανάκαμψη σύντομα, λέγοντας πως:

«Για δυο χρόνια ακόμα, δεν θα υπάρξει διαφορά στην αγορά. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλά χρόνια ύφεσης ακόμα. Όσοι αντέξουν».

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Καθημερινή πολιτική εφημερίδα

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital