ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας

14 Μάιος, 2008

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Επαγγελματιών Σχεδιαστών Φωτισμού (Professional Lighting Designers’ Association - PLDA),

η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις σε σχέση με την εξάλειψη της χρησιμοποίησης των λαμπτήρων πυρακτώσεως σε όλο τον κόσμο, για τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με αυτή την τάση και τη γενικότερη καμπάνια που πραγματοποιείται παγκοσμίως για την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού.

Για όσους δε γνωρίζουν την Ένωση Επαγγελματιών Σχεδιαστών Φωτισμού, πρόκειται για μία διεθνής εθελοντική, επαγγελματική ένωση μελετητών και σχεδιαστών αρχιτεκτονικού φωτισμού που δραστηριοποιείται σε διεθνή και εθνική βάση.

Επιστρέφοντας στο θέμα της αναφοράς της PLDA, η κύρια απόρροια από την αναφορά είναι ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση από τους λαμπτήρες φθορισμού είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους. Επιπλέον, η ανάλυση δίνει στοιχεία για τον τοξικό υδράργυρο που εμπεριέχεται στους λαμπτήρες φθορισμού, και ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο σε συνδυασμό με τα κατάλοιπα υδραργύρου που καταλήγουν στο περιβάλλον από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ικανό να μολύνουν τη λίμνη Geneva, τη μεγαλύτερη λίμνη/πηγή φρέσκου νερού στην Ευρώπη, μέσα σε μία περίοδο 8 ετών.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, αναφέρεται ότι η γενικότερη τάση της εξάλειψης των απλών λαμπτήρων πυρακτώσεως για τη συνεισφορά στην ενεργειακή εξοικονόμηση και την προστασία του περιβάλλοντος πηγάζει από λανθασμένες υποθέσεις και αγνοεί σημαντικά άλλα στοιχεία που σχετίζονται με άλλους οικολογικούς κινδύνους.

Η βασική υπόθεση αφορά στο ότι χάρη στη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των λαμπτήρων φθορισμού (παραγωγή φωτός ανά ενεργειακή μονάδα που καταναλώνεται), η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και κατ’ επέκταση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, επισημαίνονται οικονομικά οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.

Δεν υπάρχει κάποια διαφωνία σε σχέση με την καλύτερη αποτελεσματικότητα των λαμπτήρων φθορισμού: η PLDA αναγνωρίζει πως πράγματι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ωστόσο, βάση της ανάλυσης της PLDA, υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες σε σχέση με τα εξής:

• Η συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση από τη χρησιμοποίηση λαμπτήρων φθορισμού αντί για λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι σαφώς μικρότερη από ότι υπολογίζεται και πιθανότητα με πολύ μικρότερη συνέργεια στην προστασία του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

• Η οικονομία για τους καταναλωτές είναι πολύ μικρότερη από ότι αφήνεται να εννοηθεί.

• Η ποιότητα του οπτικού περιβάλλοντος θα επηρεαστεί αρνητικά σε σημαντικό βαθμό.

• Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι εξαιρετικά υψηλοί και δε λαμβάνονται υπόψη. Η εφαρμογή της κατάργησης των λαμπτήρων πυρακτώσεως έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για τους τρόπους ανακύκλωσης των λαμπτήρων φθορισμού που θα τους αντικαταστήσουν ή επιστημονικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τοξινών που ελευθερώνονται από τους σπασμένους λαμπτήρες φθορισμού.

• Στην προσπάθεια να πεισθεί το κοινό για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της χρήσης λαμπτήρων φθορισμού, υπάρχει μία παραπληροφόρηση ή ελλιπής ενημέρωση του κοινού για άλλα στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη μετάβαση στη χρήση λαμπτήρων φθορισμού.

Για τις ανάγκες της ανάλυσης, η PLDA πραγματοποιεί μία σύγκριση ανάμεσα σε μία λάμπα πυρακτώσεως 60A60/FR (60 Watt) – μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες στα νοικοκυριά- με μία λάμπα φθορισμού 11TC-DSE/827/E27 (11 Watt ράβδο με ενσωματωμένη αντίσταση και μία βίδα E27 που την καθιστά κατάλληλη να αντικαταστήσει την παραπάνω λάμπα πυρακτώσεως). Η επιλογή της συγκεκριμένης λάμπας έγινε γιατί μέχρι πρόσφατα και από την έναρξη της «καμπάνιας» για την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, έχει συστηματικά χρησιμοποιηθεί από τους κατασκευαστές και τους εμπόρους ως το υποκατάστατο των λαμπτήρων πυρακτώσεως 60W.

Στην ερώτηση αν το κοινό έχει σκόπιμα παραπληροφορηθεί ή απλά δεν έχει ενημερωθεί σωστά, η PLDA αναφέρει ότι οι συσκευασίες των λαμπτήρων φθορισμού δίνουν τη σωστή τεχνική πληροφόρηση, χωρίς όμως το κοινό να διαθέτει τις τεχνικές γνώσεις για να την κατανοήσει. Επίσης, σε λίγες περιπτώσεις αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν- με μικρά γράμματα- αναφορές ότι πχ. οι λάμπες αυτές δεν είναι κατάλληλες για εγκατάσταση σε κλειστά φωτιστικά και γενικά σε σχετικούς περιορισμούς της χρήσης τους. Αντίστοιχα, επισημαίνεται στην αναφορά ότι δεν γίνεται επαρκής ενημέρωση για τα τοξικά συστατικά τους και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση άμεσης έκθεσης σε αυτά.

Σε σχέση με την ανάλυση του PLDA, πρόκειται σύντομα να δοθούν ανακοινώσεις στον τύπο στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη. Ο υπεύθυνος για την έρευνα και την αναφορά του συγκεκριμένου θέματος για λογαριασμό του PLDA είναι ο Gad Giladi, FPLDA, Kevan Shaw, PLDA, IALD.

Μπορείτε να κατεβάσετε την πλήρη ανάλυση σε μορφή PDF εδώ.

πηγή: http://www.flashlight.gr

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital