ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προβληματισμοί & προτάσεις

13 Οκτώβριος, 2009

Προβληματισμοί & προτάσεις

...για ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ στα Εξάρχεια, με τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας...

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ΤΕΕ και Δήμου Αθηναίων (ΕΑ 2532/13/4/09) προτεί-νεται η ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ στα Εξάρχεια (Χαριλάου Τρικούπη, Ναυαρίνου, Ζωοδόχου Πηγής), με τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο στόχος της πρότασης είναι να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στο οικόπεδο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια και οι τέσσερις από τις προσφυγικές πολυκατοικίες να δοθούν στο ΤΕΕ για τη στέγαση των γραφείων του, αφού αυτές πρόσφατα (3/02/09) κηρύχθηκαν διατηρητέα μνημεία.

Η ευαισθησία και του δημάρχου και του προέδρου του ΤΕΕ είναι δεδομένη και επαινετή. Παρ' όλα αυτά, και η ευαισθησία πρέπει να υπόκειται στον κανόνα του «μέτρον το άριστον», του «μηδέν άγαν» και στη στάθμιση των αντικειμενι¬κών δυνατοτήτων και αδυναμιών.

Κάποιες σκέψεις, προβληματισμοί και προτάσεις των απλών μηχανικών, όπως ο γράφων, ίσως είναι χρήσιμες και νομιμοποιούνται, αφού η περιουσία του ΤΕΕ - και του οικοπέδου των Εξαρχείων - προέκυψε, επί το πλείστον, από τις εισφορές των μελών του.

1. Είναι λάθος που το οικόπεδο αφέθηκε, επί δεκαετίες, απερίφρακτο, γιατί αυτό «βόλευε» τους παρκαδόρους. Έτσι «εφώναζε»; Είμαι αδέσποτο, ελάτε να με αρπάξετε, πράγμα που έγινε ήδη αυθαίρετα από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία των Πολιτών.

2. Αρκετά μέλη της Πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι παλιοί κάτοικοι των Εξαρχείων, οικοπεδούχοι, οι οποίοι, αφού φρόντισαν να δοθούν υψηλοί συντελεστές δόμησης και πήραν ανάλογες υψηλές αντιπαροχές, τώρα βρίσκουν αναγκαία τη δημιουργία πρασίνου, αλλά με «ξένα κόλλυβα».

3.  Έτσι έγινε μόδα η δημιουργία «Επίτροπων»   και   «Πρωτοβουλιών Πολιτών» που αυτοπροσδιορίζονται προστάτες του πρασίνου, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κλπ, πάντα, επαναλαμβάνω, χωρίς προσφορά δική τους, πλην των κραυγαλέων συνάξεων και «διαμαρτυριών». Διανοείται κανείς, ότι αν εκαλούντο οι ως άνω «ευαίσθητοι» καταληψίες να δώσουν κάποια μικρή εισφορά για την αγορά και φύτευση του οικοπέδου θα έβαζαν το χέρι στην τσέπη;
Μια σύντομη έρευνα στα σπίτια των καταπατησάντων το οικόπεδο του ΤΕΕ θα εύρισκε ότι ούτε ένας στους δέκα δε θα είχε μία γλάστρα στη βεράντα του, ούτε ένα δεντράκι δε θα είχε φυτέψει στον ακάλυπτο του οικοπέδου του.

4. Επίσης, όσοι δεν είναι παλαιοί οικοπεδούχοι αλλά διαμερισματούχοι, επέλεξαν την απόκτηση διαμερίσματος εκεί ημέρα και όχι νύχτα. Έτσι εγνώριζαν, έβλεπαν, ότι για πράσινο έχουν το λόφο του Στρέφη, το πάρκο του Αγίου Νικολάου και συνέχεια κοντινή το Λυκαβηττό. Αυτά υπήρχαν και υπάρχουν. Η επιλογή τους για κατοικία στα Εξάρχεια οφείλεται σε άλλα πολλά και σημαντικά κριτήρια, π.χ. η πολύ μικρή απόσταση από χώρους εργασίας (καταστήματα, γραφεία, υπουργεία, υπηρεσίες, σχολές, φροντιστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, αγορά κλπ.). Ακόμη κοντά είναι όλες σχεδόν οι αφετηρίες συγκοινωνιών, που μετράει κι αυτό, για τη μετακίνηση, για όπου θελήσουν να πάνε. Όλα αυτά τα κριτήρια επιλογής, που ήταν και είναι σημαντικά, υπήρχαν και υπάρχουν. Τώρα βρήκαν ότι δεν έχουν αρκετό πράσινο; Και μια και οι νέοι της περιοχής είναι τακτικά καταληψίες του κοντινού Πολυτεχνείου και του κοντινού Πανεπιστημίου, κάποιοι μεγαλύτεροι για να μη μείνουν πίσω, «έφτιαξαν» μια «Πρωτοβουλία Πολιτών», μάζεψαν και κάποιες υπο-γραφές, από πολλούς, που εύκολα τις προσφέρουν, αφού δεν τους κοστίζει τίποτε, και χωρίς πολλές διαδικασίες έγιναν καταληψίες.

5. Είναι γνωστό πως κάποιο ή κά¬ποια κτίσματα κηρύσσονται διατηρητέα με ευκολία. Λίγοι άνθρωποι, κάποιος σύλλογος, με ευαισθησία πέραν κάθε μέτρου και συχνά όχι χωρίς ιδιοτέλεια, υποβάλλουν σχετική αίτηση, θορυβούν υπερβολικά, κάποτε και έξω από τα δικαστήρια, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αγνοεί τις ενέργειέςτους και έτσι αιφνιδιάζεσαι με «αποφάσεις» κήρυξης ως διατηρητέων κτισμάτων που η καλύτερη λύση για τα περισσότερα από αυτά, είναι η κατεδάφιση. Σ' αυτά ανήκουν και τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Γιατί, αλήθεια, έπρεπε αυτά να κηρυχθούν μνημεία διατηρητέα; Έχουν κάποια αρχιτεκτονική ομορφιά τα κυβοτιόσχημα «άχρωμα και άοσμα» 8 ό¬μοια κτίσματα; Και γιατί είναι μνημεία; Γιατί δείχνουν πώς «κουτσοβολεύτηκαν» (μάλλον στριμώχτηκαν) οι πρόσφυγες της μεγάλης εθνικής συμφοράς του 1922; Και, έστω, δε φτάνει ένα να γίνει μουσείο Μικράς Ασίας; Είναι ανάγκη να επαναλαμβάνεται οχτώ φορές; Και πόσο μπορούν να γίνουν λειτουργικά γραφεία του ΤΕΕ σκορπισμένα σε τέσσερις πολυκατοικίες μικροδιαμερισμάτων κατοικιών; Τελικά, και σωστά λειτουργικά γραφεία δε θα προκύψουν, αλλά και τέτοιες μεταβολές θα γίνουν, που δε θα έχουν σχέση με τα «διατηρητέα» διαμερίσματα, εκτός από την ονομασία.

Πρόταση:

Α) Άμεσα να αρχίσει η διαδικασία (ασφαλιστικά ή άλλα μέτρα) αποβολής των καταληψιών και διασφάλισης του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του ΤΕΕ.

Β) Περίφραξη του οικοπέδου.

Γ) Καταβολή στην «Πρωτοβουλία» από το ΤΕΕ ή το Δήμο, της αξίας των φυτών που φύτεψαν και της εργασίας φύτευσης.

Δ) Αποφυγή εμπλοκής με τα προβληματικά διατηρητέα των Αμπελοκήπων που κατά τη μελέτη και κατασκευή τους σαν γραφεία θα υπόκεινται σε πιθανούς κινδύνους προσφυγών στο ΣΤ Επικρατείας των Συλλόγων Αμπελοκήπων, με προσχήματα: «γιατί ετούτο, γιατί εκείνο;», με συνέπεια ατέλειωτες διακοπές εργασιών και άγνωστο χρόνο αποπεράτωσης, αν τελειώσουν ποτέ. Αποφυγή, επίσης, επανάληψης της περιπέτειας μεταφοράς συντελεστή δόμησης είτε στο Μαρούσι είτε αλλού, για τους ίδιους, ως άνω φόβους.

Ε) Οριστική απόφαση και προγραμματισμός για κατασκευή των γραφείων του ΤΕΕ στο οικόπεδο του των Εξαρχείων είτε με τη βραβευμένη μελέτη του 1980, εφόσον, με όποιες τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, είναι σωστά εφαρμόσιμη και σήμερα, αλλιώς προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Στ) Είτε η τροποποιημένη μελέτη του 1980 είτε η νέα να προβλέψει υπόγειο γκαράζ δύο ορόφων, που θα ανακουφίσει τους γύρω δρόμους από το πιεστικό παρκάρισμα σ' αυτούς.

Ζ) Φύτευση του ακάλυπτου και της ταράτσας του κτιρίου γραφείων, με πυκνό πράσινο. Έτσι, θα προκύψει κάλυψη με πράσινο στο 100% του οικοπέδου και θα εκλείψει και κάθε τυχόν πρόσχημα για πράσινο στο οικόπεδο.

Η) Με τη λύση αυτή επιτυγχάνεται:
Αποφυγή περιπετειών και δαπανών φόρων μεταβιβάσεως, συμβολαιογραφικών και δικηγορικών δαπανών.

Η κατασκευή των γραφείων ΤΕΕ στα Εξάρχεια έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως:

α) Θα γίνει ένα ενιαίο κτίριο, με κτιριολογικό πρόγραμμα και σχεδιασμό για να λειτουργεί σαν κτίριο γραφείων. Με τον κάθε χώρο στη σωστή θέση και το σωστό μέγεθος και όχι με συμβιβασμούς σε χώρους μικροδιαμερισμάτων. Αν υπάρξει ανάγκη κάποιων χώρων συμπληρωματικών, εύκολα θα βρεθεί κτίριο κοντά είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, β) Το οικόπεδο του ΤΕΕ είναι εύκολα προσβάσιμο με τά δημόσια μέσα μεταφοράς (Ακαδημία, λεωφορεία, μετρό, τρόλεϊ) και με αυτά θα εξυπηρετούνται οι συναλλασσόμενοι με το ΤΕΕ όλου του Λεκανοπεδίου κατά 90% και το 10% που θα έρχονται με IX στο υπόγειο γκαράζ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι πολύ σημαντικό και αφορά 120.000 μηχανικούς, που οι περισσότεροι βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις και δεν έχουν δει ποτέ τους ερειπιώνες των Αμπελοκήπων, που προτείνονται για γραφεία του ΤΕΕ.

Νομίζω ότι δε χρειάζεται βιασύνη και πρέπει να δοθεί χρόνος πληρέστερης ενημέρωσης και διατύπωσης γνώμης από αρκετούς συναδέλφους.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ- Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος ΤΕΕ, Αγ. Αναργύρων 13, 31 100 Λευκάδα
ΤΕΕ

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital