ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνεργασία άμεσης απόδοσης Ελλάδας-Κίνας στον κατασκευαστικό τομέα

10 Σεπτέμβριος, 2012

Συνεργασία άμεσης απόδοσης Ελλάδας-Κίνας στον κατασκευαστικό τομέα

Άμεση καταγραφή των έργων και δράσεων, που μπορούν να αναλάβουν οι έλληνες μηχανικοί στην Κίνα, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να πάρει «σάρκα και οστά»

Άμεση καταγραφή των έργων και δράσεων, που μπορούν να αναλάβουν οι έλληνες μηχανικοί στην Κίνα, ώστε η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών να πάρει «σάρκα και οστά», στους τομείς της ανταλλαγής τεχνογνωσίας όσο και της κατασκευής έργων ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, με την ευκαιρία της χθεσινής συνάντησης τους, από τον Guo Yunchong, υφυπουργό Στέγασης, Αστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αρχικά τόνισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τη στενότερη συνεργασία του ΤΕΕ με οργανισμούς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Επεσήμανε ωστόσο, ότι είναι σημαντική , ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και οι Έλληνες Μηχανικοί, η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων συνεργασίας τόσο στους τομείς ανταλλαγής τεχνογνωσίας όσο και στην κατασκευή έργων.

Ο Guo Yunchong έκανε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη συντήρηση και προστασία κτιρίων, οικοδομικών τετραγώνων ή και ολόκληρων πόλεων της Κίνας, περιγράφοντας τους τομείς, που προσφέρονται για συνεργασία. Μάλιστα εδειξε το θαυμασμό του για τα παλιά πέτρινα ελληνικά κτίρια που κατασκευασμένα από πέτρα έχουν αντέξει στο χρόνο.

 

 

Η συνάντηση αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με επικεφαλής τον Guo Yunchong Υφυπουργό Στέγασης, Αστικής και Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Πρόεδρο Χρ. Σπίρτζη και εκπροσώπους του ΤΕΕ πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγής επαγγελματικών εμπειριών των δύο φορέων και ειδικότερα :

1. Σύντομη παρουσίαση του ρόλου των δύο φορέων πάνω στα θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

2. Νομοθετικό Πλαίσιο για τα θέματα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

3. Τρόποι και πρακτικές αντιμετώπισης της αστικής δόμησης σε σχέση με την Προστασία Μνημείων, χρηματοδοτικό σύστημα, τρόποι αφύπνισης των πολιτών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής Κληρονομιάς

4. Τομείς μελλοντικής συνεργασίας των δύο φορέων. Οι κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν ειδικότερα στην προσπάθεια που κάνει η Κίνα, για τη διατήρηση και προστασία κτιρίων και περιοχών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα μάλιστα όσον αφορά τη διαχείριση των ανθρώπων, που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ παρουσίασαν συνοπτικά την ελληνική πραγματικότητα, το ισχύον Νομοθετικό Πλαίσιο, τους τρόπους , τις τεχνικές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στην προστασία και συντήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς με την έλλειψη μάλιστα χρηματοδοτικών μέσων. Αναφέρθηκαν σε εξαιρετικά παραδείγματα αρχιτεκτονικών κατασκευών στην Ελληνική ύπαιθρο ( Ήπειρο, Πήλιο κλπ) όπως και στις προσπάθειες που κάνει το ΕΜΠ για την προστασία και συντήρηση του Παρθενώνα στην Ακρόπολη. Τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών που πλαισίωσαν τους Χρ. Σπίρτζη και Guo Yunchong ήταν: Οι Lu Kehua, Γεν. Δ/ντής του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου. Feng Zhonghua, Αναπληρωτής Γεν. Δ/ντής του Τμήματος Σχεδιασμού αστικών και αγροτικών περιοχών του Υπουργείου. Li Liping: Αναπληρωτής Γεν. Δ/ντής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου. Wang Xiaomin : Επικεφαλής του τμήματος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουρ- γείου και Ding Bohan Γραμματέας Υφυπουργού. Από το ΤΕΕ οι Δ. Ησαϊας, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθ. της Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Ν.Στρατηγέας, Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Γενικής Συνεργασίας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΤΕΕ. Β. Σγούτας τ.Πρόεδρος της UIA. Γ. Δημητριάδης, Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Θεμάτων Γενικής Συνεργασίας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΤΕΕ. A. Καλοφωλιάς, Σύνδεσμος του ΤΕΕ σε θέματα Ανταλλαγής Εμπειρογνωμόνων με την Υπηρεσία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Λ.Δ. της Κίνας. Α. Παγώνης, Λέκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Και Ο. Καλαντζοπούλου και Μ. Τσιμοράκου από τη Διεύθυνση Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΕ.

TEE

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital