ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΕΕ και ΔΣΑ λένε «όχι» στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων

22 Μάιος, 2009

ΤΕΕ και ΔΣΑ λένε «όχι» στη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων

«Μέτωπο» κατά της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων. (2 άρθρα)

«Μέτωπο» κατά της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των κατοικιών συγκροτήθηκε χθες βράδυ από τον πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Ιω. Αλαβάνο και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημ.  Παξινό, αλλά και από άλλους διακεκριμένους ομιλητές, στην ημερίδα με θέμα «Νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΔΣΑ και διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΕΔΑΣτΕ) και την Επιστημονική Εταιρεία Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου (ΕΕΠΧΔ).

Μοναδικός «αντίπαλος» ήταν ο κ. Στρ. Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, επικαλούμενος την παραγραφή των όποιων αδικημάτων αλλά και τη χρησικτησία, ενώ πρότεινε η νομιμοποίηση να γίνει με την καταβολή τέλους εκ μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων ύψους 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο για όσα κτίστηκαν μετά το 2003 και 500 ευρώ για τα παλαιότερα. Μάλιστα τόνισε ότι δεν χρειάζεται νέος νόμος, οι υπάρχοντες επαρκούν.

Α πό την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ είναι αντίθετο σε κάθε παρανομία, αν και οι πολίτες με την πρακτική που ακολουθεί το κράτος έχουν εθιστεί στην αυθαιρεσία. «Δεν θα συνηγορήσουμε. Δεν συζητούμε καμία πρόταση για νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων. Τα προβλήματα αυθαιρεσίας της χώρας είναι μεγάλα και πρέπει να μπει ένα τέλος» είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Παξινός χαρακτήρισε το εξαγγελθέν μέτρο εισπρακτικό και σημείωσε ότι η αυθαιρεσία δημιουργεί μείζονα προβλήματα στη χώρα. Η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΕΔΑΣτΕ) κυρία Αγγελική Θεοφιλοπούλου αντέτεινε ότι υπάρχει δυνατότητα κατά το Σύνταγμα για εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων που κτίστηκαν έως το 1983. Το θέμα των ημιυπαίθριων, που αποτελούν νέα γενιά αυθαιρέτων, διαθέτει τεχνικές και νομικές πλευρές.

Οι καθηγητές κκ. Κ. Γώγος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Τ. Παπαϊωάννου του ΕΜΠ ανέφεραν ότι πρόκειται για πρόβλημα εξόχως πολιτικό. Ο συντονιστής της ημερίδας κ. Κ. Μενουδάκος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Πολεοδομικού και Χωροταξικού Δικαίου (ΕΕΠΧΔ), υπογράμμισε ότι επελέγησαν οι ημιυπαίθριοι ως αυθαιρεσία που μπορεί να αποκατασταθεί.

Το ΒΗΜΑ


Πυρ για τους ημιυπαίθριους

«Εισπρακτικά και ψηφοθηρικά μέτρα, που στοχεύουν στον εγκλωβισμό των ιδιοκτητών», χαρακτήρισε ο Κ. Μενουδάκος τις εξαγγελίες περί τακτοποίησης των κλεισμένων ημιυπαίθριων που συντηρεί η κυβέρνηση με συχνές διαρροές στον Τύπο.

Ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο συντονιστής στην ημερίδα που οργάνωσαν χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Μάλιστα με χιουμοριστική διάθεση σημείωσε πως «άμα το δηλώσεις, μπορεί και να το σκυλομετανιώσεις», παραπέμποντας στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στις κατά καιρούς αποφάσεις του ΣτΕ.

Ο νομικός και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, διά των εκπροσώπων του, αποδοκίμασε το ενδεχόμενο τακτοποίησης, με τον Κωνσταντίνο Γώγο, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να επισημαίνει πως πάνω από 40 χρόνια «η πολιτεία προτείνει στους παρανομούντες μια συναλλαγή, προσφέροντας την υποχώρηση του δικαίου έναντι οικονομικού ανταλλάγματος». Πρόσθεσε πως «το κράτος δικαίου εμπεριέχει την αξίωση της κυριαρχίας του νόμου, την υπεροχή της νομιμότητας έναντι της αυθαιρεσίας» και, απαντώντας εμμέσως σε αυτούς που θεωρούν ότι οι ημιυπαίθριοι είναι «μικρή παράβαση» σε μια χώρα που κυριαρχούν τα αυθαίρετα, τόνισε ότι το κλείσιμό τους και η γενικευμένη εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση οδηγεί σε αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20%. «Είναι βαριά μορφή παρανομίας και με τον ΓΟΚ του 1973 αυτό θα οδηγούσε στην κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής», επισήμανε ο ομιλητής και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον.

Ευθύνη

«Ολοι έχουμε ευθύνη», παραδέχθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δ. Χριστοφιλόπουλος, επισημαίνοντας πάντως ότι οι ασάφειες της πολεοδομικής νομοθεσίας αποτελούν μέσο διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων.

Την αρχιτεκτονική διάσταση ανέδειξε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Τάσης Παπαϊωάννου, που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των ημιυπαίθριων, αλλά αποκάλυψε ότι «στην πιάτσα της αγοράς βγήκαν στο σφυρί» και στην ουσία λειτούργησαν ως μέθοδος αύξησης των συντελεστών δόμησης, με το κράτος να κάνει για άλλη μια φορά τα «στραβά μάτια». Παρατήρησε ότι με την πάροδο του χρόνου η εξαίρεση έγινε κανόνας και πρόσθεσε: «Φαινομενικά μπορεί να είναι όλοι κερδισμένοι σε ατομικό επίπεδο, αλλά ο μεγάλος χαμένος είμαστε όλοι μας, αφού το αστικό περιβάλλον είναι άναρχο, ακαλαίσθητο, ανοίκειο και αβίωτο». Αναφέρθηκε στις ευθύνες του κράτους και σημείωσε πως ο πολίτης έχει εθιστεί στην παραβατική συμπεριφορά και γνωρίζει πως στο μέλλον όλα θα τακτοποιηθούν πληρώνοντας κάτι παραπάνω.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι φραστικές κόντρες ανάμεσα στο ΤΕΕ και τον πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών. Ο κ. Παραδιάς επέρριψε ευθύνες στους μηχανικούς για τους ημιυπαίθριους και απέδωσε τη γενίκευσή τους σε αντίδραση κατά της μείωσης των συντελεστών δόμησης στη δεκαετία του '80. Υποστήριξε ότι είναι «καθόλα νόμιμη δόμηση», περιόρισε μάλιστα την παρανομία σε ένα «τζαμάκι» και το πρόβλημα στους «κακόβουλους τρίτους», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτεία δεν κάνει ελέγχους! Πρότεινε την τακτοποίηση του θέματος, με μια εφάπαξ εισφορά 1.000 ευρώ ανά διαμέρισμα για όσα έχουν χτιστεί μετά το 2003, ενώ για τα παλιότερα 500 ευρώ. *

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

(με την ευγενική παραχώρηση της συγγραφέως)

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital