ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπολογιστική Μηχανική - 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Μηχανικής

31 Ιούλιος, 2008

Υπολογιστική Μηχανική - 6ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Μηχανικής

Στις 19-21 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το 6ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Υπολογιστικής Μηχανικής (Greek Asscociation of Computional Mechanics - GRACM) σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη οποιουδήποτε προβλήματος μηχανικής περνά από τη διατύπωση με ένα συνεπή μαθηματικό τρόπο του προβλήματος - συνήθως με τη μορφή μιας σειράς διαφορικών εξισώσεων που περιγράφουν το φαινόμενο - και καταλήγει στην ανάγκη επίλυσης αυτών των πολύπλοκων και τις περισσότερες φορές δύσκολο να επιλυθούν εξισώσεων, με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Η Υπολογιστική Μηχανική είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τον τρόπο επίλυσης αυτών των εξισώσεων αναπτύσσοντας αριθμητικές μεθόδους, που είναι κατάλληλες να αξιοποιηθούν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Μέθοδος των Πεπερασμένων Στοιχείων (Finite Element Method – FEM), η Μέθοδος Συνοριακών Στοιχείων (Boundary Element Method – BEM), η Μέθοδος Πεπερασμένων Διαφορών, είναι μερικές από αυτές τις μεθόδους.
Η Υπολογιστική Μηχανική καλύπτει επιστημονικά πεδία από τη στατική και δυναμική των κατασκευών, την αεροναυπηγική και τη ροή των ρευστών μέχρι την ευστάθεια και το χάος. Στο χώρο των κατασκευών η πιο άμεση συνεισφορά της Υπολογιστικής Μηχανικής είναι η ανάπτυξη των διαφόρων πακέτων λογισμικού που χρησιμοποιούνται από μελετητές μηχανικούς για τη διαστασιολόγηση των κατασκευών και τα οποία για την ανάλυση των κατασκευών εφαρμόζουν κατά κύριο λόγο τη Μέθοδο των Πεπερασμένων Στοιχείων.

Για την καθοδήγηση και προώθηση του δυναμικού αυτού επιστημονικού πεδίου έχει συσταθεί το 1991 η Ελληνική Εταιρία Υπολογιστικής Μηχανικής (GRACM) από διακεκριμένους έλληνες επιστήμονες του χώρου, ελληνικών και μη πανεπιστημίων, που συμβάλει στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας με την τακτική (ανά τριετία) διεξαγωγή συνεδρίων (Αθήνα 1992, Χανιά 1996, Βόλος 1999, Πάτρα 2002, Λεμεσός 2005, Θεσσαλονίκη 2008).

 Στο πρόσφατο συνέδριο της Θεσσαλονίκης εκτός από την πλειονότητα της ελληνικής κοινότητας υπολογιστικής μηχανικής υποβλήθηκαν εργασίες επιστημόνων από χώρες όπως Γερμανία, Ρωσία και Η.Π.Α. σε επιμέρους πεδία όπως:

• Μέθοδος Πεπερασμένων Στοιχείων (FEM)
• Μέθοδος Συνοριακών Στοιχείων (BEM)
• Μηχανική Ρευστών και Αεροδυναμική (Fluid Mechanics)
• Δυναμική Κατασκευών και Σεισμική Μηχανική
• Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης Γεφυρών
• Κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος, χάλυβα και τοιχοποιίας
• Nonlinear / Random Media • Coupled Media • Optimization, Biomech

 

Πληροφορίες

http://infoseismo.civil.auth.gr/6gracm/


http://www.gracm.ntua.gr

Ανταπόκριση ενημέρωσης από τη Θεσσαλονίκη και τους Σίμο Γερασιμίδη & Χρήστο Μανίκα

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital