ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 Απρίλιος, 2009

Έκθεση ‘Le Corbusier

English edition >>

Η έκθεση οργανώνεται σε τρεις κύριους τομείς εστιάζοντας σε θέματα κλειδιά στο έργο του Le Corbusier. Ο πρώτος από αυτούς, με τίτλο ‘Contexts’, εξερευνεί το πώς συγκεκριμένες πόλεις και τοποθεσίες επηρέασαν τη δουλειά του: η Ελβετική πόλη ωρολογοποιών Chaux-de-Fonds όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Παρίσι όπου συσχετίστηκε με την καλλιτεχνική avant-garde και τους καλλιεργημένους πελάτες καθώς και διάφορα άλλα διεθνή κέντρα τα οποία διεύρυναν τους ορίζοντές του και του προσέφεραν νέες ευκαιρίες πειραματισμού.

Ο δεύτερος τομέας με τίτλο ‘Privacy and Publicity’, εξερευνεί την Purist φάση του Le Corbusier και τα πρωτοποριακά σχέδια για επαύλεις, εσωτερικούς χώρους και έπιπλα. Εκθέτοντας τη δουλειά του σε εκθέσεις, άρθρα και βιβλία, η έκθεση αυτή υποδεικνύει ότι ο Le Corbusier ήταν ο πρώτος αρχιτέκτονας ο οποίος κατανόησε πλήρως και χρησιμοποίησε τα μαζικά μέσα για να προάγει τις ιδέες του.

Ο τελευταίος τομέας, με τίτλο ‘Built Art’, τονίζει τη σχέση μεταξύ της καλλιτεχνικής πρακτικής του και των ύστερων αριστουργημάτων του, με σημαντικότερα ανάμεσά τους το κτίριο Unitι d’habitation στη Μασσαλία, το Chapel of Notre Dame du Haut, το Ronchamp και τα αστικά κτίρια του στο Chandigarh στην Ινδία.

Η έκθεση τα αρχιτεκτονικά μοντέλα και τις φωτογραφίες με τα σχέδια του Le Corbusier, τους πίνακες, τα γλυπτά, τις ταπετσαρίες και τα φιλμ προκειμένου να διευκρινιστεί η δυναμική σχέση της τέχνης του με την αρχιτεκτονική. Η κατανόηση του Le Corbusier σημαίνει επίσης τη θεώρηση του πλήθους των ανθρώπων των οποίων το έργο τον επηρέασε. Από τα πρώτα κιόλας στάδια της καριέρας του, επιζητούσε πνευματικούς μέντορες και συνεργάτες. Για αυτόν τον λόγο η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα των Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret και Jean Prouvι, καθώς επίσης και έργα των Fernand Lιger, Amιdιe Ozenfant, Piet Mondrian και Lucien Hervι, μεταξύ άλλων.

 

 

Η έκθεση ‘Le Corbusier – The art of Architecture’ πραγματοποιείται στη Barbican Gallery στο Λονδίνο κατά το χρονικό διάστημα 19-02 έως 24-05 2009.
(http://www.barbican.org.uk/artgallery/event-detail.asp?ID=8114)

Ανταπόκριση και φωτογραφίες:
Αλέξιος Βανδώρος, αρχισυντάκτης GreekArchitects.gr

0