ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

01 Μάρτιος, 2011

Έκθεση Τάσος & Δημήτρης Μπίρης

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά. Σήμερα, μεταφέρεται στην Αθήνα σημαντικά εμπλουτισμένη και επιμερισμένη σε δύο αλληλένδετες ενότητες που παρουσιάζονται ταυτοχρόνως, αλλά σε δύο διαφορετικούς χώρους.

Η πρώτη ενότητα εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη και περιλαμβάνει το μελετημένο και πραγματοποιημένο έργο των δύο αρχιτεκτόνων, καθώς και μία ειδική περιοχή όπου γίνεται συμβολική αναφορά στο έργο του δημιουργού του αρχιτεκτονικού γραφείου και ιστορικού μέλους της αρχιτεκτονικής πανεπιστημιακής κοινότητας, Κυπριανού Μπίρη (1907-1990), στον οποίο και είναι αφιερωμένη η έκθεση.

 

 

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

 

 

Η δεύτερη ενότητα εκτίθεται στο ιστορικό κτίριο της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Περιλαμβάνει το διδακτικό έργο του Τάσου Μπίρη και του Δημήτρη Μπίρη και αφιερώνεται στον πρόωρα χαμένο Δημήτρη Μπίρη (1942-2002) .

Εικόνες, σχέδια, μακέτες κτηρίων, αλλά και αποσπάσματα κειμένων με θεωρητικές θέσεις, καθώς και μεθοδολογικά εργαλεία αρχιτεκτονικής διδασκαλίας, συναποτελούν το υλικό των δύο ενοτήτων και καταγράφουν την διπλή δράση των αδερφών Μπίρη ως αρχιτεκτόνων εφαρμογής και ως δασκάλων σε μια πορεία σαράντα περίπου χρόνων μέχρι σήμερα.

Η παρουσίαση λοιπόν μιας αρχιτεκτονικής που όχι μόνο «βλέπεται» αλλά και «διαβάζεται», δηλαδή μιας «αρχιτεκτονικής μετά σκέψεως», είναι -ανάμεσα σε άλλα- ο στόχος αυτής της έκθεσης.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου 2011 και θα περιλάβει συζήτηση για την Αρχιτεκτονική που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείου στις 12 Μαρτίου. Η έκθεση στο Κτίριο της Πρυτανείας του Ε.Μ.Π. έχει εγκαίνια στις 28 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου 2011.

 


Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας

 


Βρεφονηπιακός Σταθμός Δήμου Μαρκόπουλου

 

 

 


Νέο Διοικητήριο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας στη Λιβαδειά.

 

  
Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

 


Κτήριο γραφείων στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

 


Υπαίθριο ξύλινο θέατρο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου

 

 

 

Διάρκεια
18/02/2011 - 20/03/2011

Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενακη
Κτήριο Οδού Πειραιώς

Συνδιοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη - Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. - Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Κ.Α.Μ.

0