ΔΡΑΣΕΙΣ GRA

15 Ιανουάριος, 2012

Διαδικτυακές διαλέξεις GreekArchitects.gr

Δείτε εκτενές αφιέρωμα (βίντεο & κείμενα) ΕΔΩ

 

Διαδικτυακές διαλέξεις GreekArchitects.gr
Βήμα προβληματισμού για την αρχιτεκτονική-Ενότητα 1

Το GreekArchitects.gr (GRA) διοργανώνει την πρώτη "ζωντανή" δημόσια διαδικτυακή αρχιτεκτονική διάλεξη στην Ελλάδα, διάρκειας 3 ημερών, με θέμα:

"Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν"
16,17,18 Ιανουαρίου, "ζωντανά"
στο GRATV.gr Έναρξη εκπομπών :12:30 μμ

 

16 ομιλητές, διδάσκοντες και διδάσκουσες αρχιτεκτονικών σχολών, αλλά και από το χώρο της αρχιτεκτονικής εφαρμογής, συζητούν και απαντούν σε "πραγματικό χρόνο" στα ερωτήματα των τηλεθεατών. (αρχιτεκτόνων ή μη)

Press kit (Αναλυτικό - Συνοπτικό)

 

Ακολουθούν:

1.    Εισαγωγή στη δράση

2.    Θέμα: Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν

3.    Αναλυτικό πρόγραμμα διαλέξεων (ομιλητές, παρεμβάσεις με email)

4.    Τρόπος συμμετοχής τηλεθεατών σε πραγματικό χρόνο.

 

 

1. Εισαγωγή στη δράση

Το GreekArchitects.gr αναζητώντας ουσιαστικές δράσεις με στόχο τον ανοιχτό διάλογο προς την αρχιτεκτονική κοινότητα αλλά και το ευρύ κοινό, διοργανώνει  μέσω της διαδικτυακής του τηλεόρασης GRATV.gr, την πρώτη e-ζωντανή και δημόσια αρχιτεκτονική διάλεξη - συζήτηση στην Ελλάδα διάρκειας 3 ημερών, όπου οι τηλεθεατές (αρχιτέκτονες ή μη) θα παρεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο θέτοντας ερωτήματα ή υποβάλλοντας σχόλια τους.

(λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας δείτε στην παράγραφο 4, Τρόπος συμμετοχής τηλεθεατών)

Οι e-διαδικτυακές διαλέξεις αποτελούν μια σημαντική αμφίδρομη δράση, δίνοντας την ευκαιρία στο σύνολο της αρχιτεκτονικής κοινότητας αλλά και το ευρύ κοινό εντός ή εκτός Ελλάδας, να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο. Επίσης, αρχιτέκτονες  που δραστηριοποιούνται στην επαρχία ή αντιμετωπίζουν γενικότερα ή ειδικότερα προβλήματα προσβασιμότητας τους δίνεται για πρώτη φορά η ευκαιρία της ενεργής συμμετοχής.

Η επιλογή των εισηγητών - εισηγητριών του τριημέρου έχει στόχο να καλυφθεί μέσω δημόσιου διαλόγου ένα αρχικό και κατά το δυνατόν ευρύ πεδίο προβληματισμού όσον αφορά τις ποικίλες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η κοινωνικοοικονομική κρίση, ειδικότερα στο χώρο της αρχιτεκτονικής στον τόπο μας, επηρεάζοντάς την άμεσα, τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και σε εκείνο της εφαρμογής της.

Έτσι, τις τρείς ομάδες βασικών ομιλητών - ομιλητριών των σχετικών συζητήσεων έγινε προσπάθεια να συγκροτούν διδάσκοντες και διδάσκουσες από τις αρχιτεκτονικές σχολές και τα τμήματα της χώρας, αλλά και παλαιότεροι-ες και (ιδίως) νεότεροι-ες συνάδελφοι, από τον χώρο της αρχιτεκτονικής εφαρμογής ή ακόμα και περιπτώσεις συναδέλφων που δραστηριοποιούνται ταυτοχρόνως και στα δύο παραπάνω πεδία.

Οι παρεμβάσεις με τα ερωτήματα που θα μας αποσταλούν στις 16, 17 & 18 Ιανουαρίου, (ώρα έναρξης 12:30 μ.μ.) αποτελούν σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά στο διάλογο.

 

2. Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν

Εισαγωγή στον προβληματισμό.

Η μεγάλη κοινωνικό-οικονομική κρίση έχει αποκτήσει πια, όχι μόνο διεθνή αλλά και ειδικά τοπικά  χαρακτηριστικά. Διεισδύει βαθιά στην ιδιόμορφη δομή και λειτουργία των διαφορετικών χωρών και κοινωνιών της «επικράτειας» της, επηρεάζοντας καταλυτικά σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο όλες τις δράσεις τους.

Μεταξύ αυτών των τελευταίων σημαντική θέση έχει η αρχιτεκτονική, θεωρημένη μάλιστα όχι μόνο από πλευράς καλλιτεχνικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και ευρύτερα κοινωνικής, (όπως συνήθως γίνεται).  Και τούτο γιατί η κρίση φέρνει πια με ένταση στην επιφάνεια και άλλες σημαντικές παραμέτρους της αρχιτεκτονικής που την προηγούμενη περίοδο του ανεξέλεγκτου υπερ- καταναλωτισμού παρέμεναν (αλλά και λειτουργούσαν) επιμελώς στο υπέδαφος της, συμβάλλοντας στην προετοιμασία της κρίσης.

Γι΄ αυτό έχει νομίζουμε μεγάλη σημασία -ιδιαιτέρως κατά την παρούσα περίοδο που η κρίση κορυφώνεται- να ανοίξει μια συλλογική δημόσια συζήτηση εστιασμένη σε αυτή την αρχιτεκτονική πλευρά της και μάλιστα όπως την βιώνουμε ειδικά στον τόπο μας. Κεντρικός στόχος είναι να επισημανθούν οι ορατές ή κρυμμένες μεταλλάξεις που ήδη υφίσταται, αλλά και εκείνες που πιθανώς προβλέπεται να υποστεί στο άμεσο μέλλον στις ποικίλες εκφάνσεις της (πράξη, θεωρία, διδασκαλία) η ελληνική αρχιτεκτονική εξαιτίας της κρίσεως.

Είναι επίσης αναγκαίος ο προβληματισμός για πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της  μετάλλαξης που ήδη έχει αρχίσει, αλλά και της συνέχειας της κατά την επόμενη φάση, δηλαδή ακόμη και μετά το πέρας της κρίσης.

Γιατί είναι βέβαιο ότι οι (κυοφορούμενες σήμερα) αυριανές συνθήκες θα οδηγήσουν σε άγνωστους δρόμους και προοπτικές που χρήσιμο είναι να μας ενδιαφέρουν από τώρα, τόσο ως αρνητικά όσο -ίσως- και  ως θετικά ενδεχόμενα.

Σε αυτήν την -για την ώρα- αστάθμητη εξελικτική διαδικασία πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική κοινότητα πρέπει να έχει διαρκή παρεμβατική παρουσία διατυπώνοντας δυναμικά εκτιμήσεις, προβλέψεις και προτάσεις, γενικές, αλλά και εξειδικευμένες στο αντικείμενο της, την αρχιτεκτονική.

Γι' αυτό το λόγο το GreekArchitects.gr,  οργανώνει μια πρώτη συζήτηση - διάλογο  διάρκειας 3 ημερών πάνω στο θέμα "Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν"

Οι παρεμβάσεις των τηλεθεατών στις 16, 17 & 18 Ιανουαρίου 2012(ώρα έναρξης 12:30 μ.μ.)  μέσω των ερωτημάτων που θα προκύψουν,  θεωρούμε ότι όχι μόνο συντελούν στη θετική έκβαση της δράσης, αλλά κυρίως στη διαμόρφωση και την καταγραφή συμπερασμάτων πάνω στο ζήτημα. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε ενεργά στο διάλογο, αποστέλλοντας ερωτήματα σας στο info@greekarchitects.gr

 

3. Πρόγραμμα:

Οι διαλέξεις θα μεταδοθούν ζωντανά στις 16,17,18 Ιανουαρίου 2012, και ώρα 12:30 μ.μ. από το GRATV.gr, τη διαδικτυακή τηλεόραση του GreekArchitects.gr

(Άμεση πρόσβαση στο www.gratv.gr ή από την κεντρική σελίδα του greekarchitects.gr - στο δεξί μέρος του site μας υπάρχει preview σε μικρό μέγεθος. Εφεδρικός server http://www.livestream.com/gratv)

 

Οργάνωση: GreekArhitects.gr (Γκάλλι Ροβέρτου 35, Ακρόπολη - 2103636631)

Υπεύθυνος Δράσης: Βασίλης Μιστριώτης, αρχιτέκτων, Διευθυντής σύνταξης GRA

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Οικονόμου, αρχισυντάκτης GRA Α. Μεγρέμη, Ξ.Σαρατσιώτη
Οπτικοακουστικά μέσα: Ν. Γρηγορίου, Σ. Γουργαριώτης, Π. Γουργαριώτης

Συντονισμός: Αλέξανδρος Τριποδάκης, αρχιτέκτονας, καθηγητής π. Κρήτης

 

To GreekArchitects.gr θέτει προς τους ομιλητές - ομιλήτριες, τρεις βασικούς άξονες-ερωτήματα που προτείνει να συμπεριληφθούν στις αρχικές απαντήσεις τους όσον αφορά την επίδραση της κρίσης:

1. Στον Αρχιτεκτονικό σχεδιασμό
2. Στην Αρχιτεκτονική εκπαίδευση
3. Στη σχέση του αρχιτέκτονα με το κοινωνικό σύνολο

 

 

Ημέρα Πρώτη: Δευτέρα 16/01/2012,  ώρα 12:30 μ. μ. - ώρα Ελλάδας

12:30- 12:35
Εισαγωγή - Παρουσίαση, Αλέξανδρου Τριποδάκη

Ομιλίες:

12:35- 12:45

Ομιλία Αναστάσιου Μπίρη, αρχιτέκτονα, ε. καθηγητή Ε.Μ.Π.

12:45- 12:55
Ομιλία Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Ε.Μ.Π.

12:55- 13:05
Ομιλία Αλέξιου Βανδώρου, αρχιτέκτονα

13:05- 13:15
Ομιλία Γιάννη Αίσωπου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Π. Πατρών

13:15- 13:25
Ομιλία Γιώργου Παπαγιανόπουλου , αρχιτέκτονα, Λέκτορα Δ.Π.Θ.

13:25
Ανάγνωση ερωτημάτων από τους τηλεθεατές και παρευρισκόμενους.
(Αποστολή ερωτήσεων στο info@gra.gr ή info@greekarchitects.gr - Με την ένδειξη διαλέξεις 2012)

13: 30
Απαντήσεις στα ερωτήματα, δευτερολογίες ομιλητών, συμπεράσματα.

 

 

Ημέρα Δεύτερη: Τρίτη 17/01/2012, ώρα 12:30 μ. μ. - ώρα Ελλάδας

12:30- 12:35
Εισαγωγή - Παρουσίαση, Αλέξανδρου Τριποδάκη

Ομιλίες:

12:35- 12:45
Ομιλία Τάση Παπαϊωάννου , αρχιτέκτονα, καθηγητή Ε.Μ.Π.

12:45- 12:55
Ομιλία Αναστάσιου Κωτσιόπουλου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Α.Π.Θ.

12:55- 13:05
Ομιλία Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου, αρχιτέκτονα

13:05- 13:15
Ομιλία Νίκου Καλογήρου, αρχιτέκτονα, καθηγητή Α.Π.Θ.

13:15- 13:25
Ομιλία Πάνου Δραγώνα αρχιτέκτονα, ε. καθηγητή Π. Πατρών

13:25
Ανάγνωση ερωτημάτων από τους τηλεθεατές και παρευρισκόμενους.
(Αποστολή ερωτήσεων στο info@gra.gr ή info@greekarchitects.gr - Με την ένδειξη διαλέξεις 2012)

13: 30
Απαντήσεις στα ερωτήματα, δευτερολογίες ομιλητών, συμπεράσματα.

 

 

Ημέρα Τρίτη: Τετάρτη 18/01/2012, ώρα 12:30 μ. μ. - ώρα Ελλάδας

12:30- 12:35
Εισαγωγή - Παρουσίαση, Αλέξανδρου Τριποδάκη

Ομιλίες:

12:35- 12:45
Ομιλία Γιάννη Κίζη, αρχιτέκτονα, καθηγητή Ε.Μ.Π.

12:45- 12:55
Ομιλία Σοφίας Τσιράκη, αρχιτέκτονα, Λέκτορα Ε.Μ.Π.

12:55- 13:05
Ομιλία Γιώργου Αγγελή, αρχιτέκτονα, συμβασιούχου ε. καθηγητή Δ.Π.Θ.

13:05- 13:15
Ομιλία Θεώνης Ξάνθη, αρχιτέκτονα, ε. καθηγήτρια Δ.Π.Θ.

13:15- 13:25
Ομιλία Αλέξιος Τζομπανάκης, αρχιτέκτονα, ε. καθηγητή π. Κρήτης

13:25
Ανάγνωση ερωτημάτων από τους τηλεθεατές και παρευρισκόμενους.
(Αποστολή ερωτήσεων στο info@gra.gr ή info@greekarchitects.gr - Με την ένδειξη διαλέξεις 2012)

13: 30
Απαντήσεις στα ερωτήματα, δευτερολογίες ομιλητών, συμπεράσματα.

 

 

4. Τρόπος συμμετοχής τηλεθεατών σε πραγματικό χρόνο.

Οι τηλεθεατές (αρχιτέκτονες ή μη) μπορούν να παρεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο θέτοντας ερωτήματα ή υποβάλλοντας σχόλια τους στο email: info@greekarchitects.gr (Με την ένδειξη διαλέξεις 2012) κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.

Επίσης, μπορούν να αποσταλούν ερωτήματα και πριν τη διεξαγωγή των διαλέξεων με αφορμή και το εισαγωγικό κείμενο που παραθέτουμε στην παράγραφο 2 με τίτλο: "Αρχιτεκτονική εν μέσω κρίσεως, αλλά και μετά από αυτήν", αλλά και σε σχέση με τους τρείς άξονες - ερωτήματα που αναγράφονται στην παράγραφο 3. (Ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και τηλεφωνικές παρεμβάσεις)

0