ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

01 Ιανουάριος, 2013

Ίχνη βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της ιταλικής διοίκησης στα Δωδεκάνησα


Φοιτήτριες : Κατερίνα Βλαχάκη, Υακίνθη Καπερώνη
Επιβλέπουσα : Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία : 07/12/2012

Αντικείμενο της εργασίας αποτελούν τα βιομηχανικά κτήρια που ανεγέρθηκαν κατά την περίοδο της ιταλοκρατίας στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, στα πλαίσια της πολιτικής των αποίκων όσον αφορά στις αρχιτεκτονικές τους επεμβάσεις στις νέες κτήσεις τους.

H περίοδος που θα καλυφτεί είναι από το 1921, χρονολογία που δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη βιομηχανία , μέχρι το 1938 χρονολογία που ανεγέρθηκε το τελευταίο ιταλικό βιομηχανικό κτίριο. Με αφορμή τα βιομηχανικά κτίρια,  μελετάμε αφενός το πώς επιβλήθηκαν οι επιχειρήσεις στην τοπική οικονομία, με τις νέες δυνατότητες παραγωγής που προσέφερε η τεχνολογία που εισήγαγε η ιταλική διοίκηση, και αφετέρου τα κινήματα που υιοθετήθηκαν στην τοπική αποικιακή αρχιτεκτονική  και οι πολιτικές επιδιώξεις που εξυπηρετούσαν.

Τέλος, επιχειρείται μία σύγκριση της ιταλικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στα Δωδεκάνησα με την αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτιρίων της αντίστοιχης χρονικής περιόδου στην ελεύθερη  Ελλάδα και στην Ερυθραία.

Δείτε την εργασία σε pdf (77 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

0