ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

16 Απρίλιος, 2015

Κινηματογραφικοί περίπατοι στην Αθήνα της κρίσης

Φοιτητής : Ιάσονας Χουσεΐν
Επιβλέπων Καθηγητής : Πάνος Δραγώνας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : 30 Οκτωβρίου 2014

Αντικείμενο έρευνας είναι η κινηματογραφική αναπαράσταση του αθηναϊκού αστικού τοπίου στα χρόνια της μεγάλης κρίσης (από το 2009 έως σήμερα). Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση των στοιχείων που συγκροτούν την ταυτότητα της κινηματογραφικής Αθήνας. Η έρευνα επικεντρώνεται σε βασικά πλάνα καταγραφής του δημόσιου χώρου της πόλης. Αναλύονται σκηνές στις οποίες απεικονίζονται δημόσιοι χώροι, όπως κεντρικές και συνοικιακές πλατείες, στοές, αίθρια, όψεις κτηρίων και άλλα στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα της πόλης. Η έρευνα δίνει έμφαση στον τρόπο μετακίνησης του κινηματογραφικού ήρωα στο αστικό περιβάλλον, αν δηλαδή είναι πεζός ή χρησιμοποιεί μηχανοκίνητο μέσο, αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αστικού περιβάλλοντος.

Αρχικά διερευνάται η σχέση πόλης και κινηματογράφου και μελετώνται οι τρόποι κινηματογράφησης των πόλεων. Η μελέτη εστιάζει στην σχέση του κινηματογράφου με την πόλη της Αθήνας, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα. Γίνεται μία σύντομή αναδρομή σε κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Αθήνας από την δεκαετία του 60 μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000. Στη συνέχεια, η μελέτη επικεντρώνεται στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά κατά την διάρκεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, από το 2009 μέχρι σήμερα. Συγκροτείται ένας κατάλογος των πιο αντιπροσωπευτικών κινηματογραφικών έργων της περιόδου σε σχέση με την Αθήνα. Αντικείμενο μελέτης αποτελούν οι δημόσιοι, εξωτερικοί χώροι του αθηναϊκού αστικού τοπίου όπως παρουσιάζονται μέσα από τη ματιά των κινηματογραφικών ηρώων. Αναλύονται αντιπροσωπευτικά πλάνα του αστικού χώρου τα οποία ταξινομούνται σε διαφορετικές θεματικές ανάλογα με τα πολεοδομικά ζητήματα που διαπραγματεύονται. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση των κινηματογραφικών χώρων μέσα από διαγράμματα.

Δείτε την εργασία σε pdf (136 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

0