951
Videos
256
Albums

Αφιέρωμα στην ελληνική συμμετοχή της 14ης biennale by GreekArchitects.gr

Livestream

Οι αρχιτεκτονικές ιστορίες του Αισώπου
Αφιέρωμα στην ελληνική συμμετοχή της 14ης biennale αρχιτεκτονικής στη Βενετία, Tourism Landscapes: Remaking Greece (Εγκαίνια, συνεντεύξεις, κριτική)

Του Βασίλη Μιστριώτη, Αρχιτέκτονα, Διευθυντή Σύνταξης GreekArchitects.gr

Ο Γιάννης Αίσωπος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν μια καλή ιδέα αρχιτεκτονικής προσέγγισης, με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη, ισχυρό σύμμαχο της ελληνικής οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι η θεματολογία της έκθεσης βασίζεται σε ένα "εμπορικό προϊόν", τον τουρισμό, εντούτοις οι ισορροπίες ανάμεσα στην αρχιτεκτονική "αξιοπρέπεια" και τον εμπορικό της χαρακτήρα είναι ορθές και ευδιάκριτες. Η τουριστική βιομηχανία δεν επιβάλλεται στην αρχιτεκτονική, αλλά και η προτεινόμενη αρχιτεκτονική δεν υποκύπτει στις εμπορικές συνθήκες. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τουριστικές χώρες προβάλλουν στη biennale αρχιτεκτονικής τη συγκεκριμένη θεματική.

Στο επί - κέντρο, σύγχρονες μελέτες, όπως του αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη (Amphibian Colonies in Ecsta-Sea), που όχι μόνο είναι εξαιρετικές, αλλά θέτουν ζητήματα αξιών. Το ίδιο και η μελέτη "Μηχανισμός Αναίρεσης", των Θεοδόση Ησαΐα, Πλάτωνα Ησαΐα και Αλεξάνδρας Βούγια. Μαζί τους και άλλες νέες μελετητικές ομάδες, που παρά τον πρώιμο ίσως αρχιτεκτονικό τους "λόγο" -κάποιες επιτυχημένα και άλλες λιγότερο- εντάχθηκαν στον διάλογο της συγκεκριμένης θεματικής. (Στο βίντεο, παρουσιάζονται και οι 2 μελέτες)

 

\
Μακέτα μελέτης Amphibian Colonies in Ecsta-Sea, Ζήση Κοτιώνη - Φωτογραφία GRA 2014

 

Επί τοίχου, αντικειμενικά, ο Γιάννης Αίσωπος, επέλεξε τις σημαντικότερες μελέτες του μοντέρνου κινήματος που άμεσα ή έμμεσα συσχετίζονται με τον τουρισμό. Η έλλειψη κονδυλίων, τελικά, λειτούργησε μάλλον υποστηρικτικά για τις μελέτες αυτές. Σε αντίθεση με τα video walls που στερούν χρόνο, θέση, αλλά και προσωπική άποψη επί του θέματος, καθώς ο ρυθμός μετάδοσης και εναλλαγής των εικόνων ανταποκρίνεται σε μέσους όρους χρονικής αντίληψης, εδώ δίνεται στον θεατή ο απόλυτα δικός του χρόνος κατανόησης. Ένας πλουραλισμός χωρίς σκηνοθετικά κενά, ένα κινηματογραφικό φιλμ από το χθες στο σήμερα χωρίς συγκινησιακές σκηνοθετικές "αρρυθμίες". Με το τέχνασμα αυτό, παρά τον μεγάλο όγκο πληροφορίας, η έκθεση διατηρεί αφαιρετικό χαρακτήρα.

 

\

Το ελληνικό περίπτερο στην 14η μπιενάλε αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Tourism Landscapes: Remaking Greece - Φωτο: GRA 2014

 

Προβληματισμό, ίσως, προκαλούν δύο συμμετοχές στην έκθεση, μελών της κριτικής επιτροπής που επέλεξε τη φετινή ελληνική συμμετοχή στην 14η biennale της Βενετίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το αναφέρουμε διότι, ως περιοδικό, έχουμε λάβει πολλά μηνύματα για το ζήτημα αυτό. Όπως και για τη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία στην κριτική επιτροπή του ίδιου μέλους. Αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως και η παρουσία ίδιων μελετητικών ομάδων στην προηγούμενη και φετινή συμμετοχή (ευχόμαστε αυτό να μην σημαίνει κάτι και για την επόμενη ?).

Σε μια δράση πάντα υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Και, μάλλον, αυτός που υποστηρίζει το απόλυτο είτε είναι εντεταλμένος, είτε ζει μόνος με τις αναμνήσεις του.
Εν κατακλείδι, η ελληνική συμμετοχή, συγκρινόμενη και με τα άλλα περίπτερα που παρακολουθήσαμε στη biennale, ήταν καλή. Και σίγουρα πολύ καλύτερη από προτάσεις που διακρίθηκαν. Και ας λάβουμε υπόψη μας ότι στην Ελλάδα η αρχιτεκτονική είναι στο περιθώριο. Για του λόγου το αληθές, τρανταχτά παραδείγματα διάφοροι \"χαρτογιακάδες\" που, αντί να στηρίξουν τη συλλογική και πολύ σημαντική αυτή ελληνική προσπάθεια, είχαν το βλέμμα στραμμένο -και μόνο- στις επικείμενες εκλογές ή τα ΜΜΕ που έλαμψαν δια της απουσίας τους, μιας και ποντάρουν σταθερά στη Τζεμιλέ και τους απανταχού απίθανους της show biz. Ίσως, στην επόμενη μπιενάλε να είναι λίγο διαφορετικά. Θα δείξει.

Βασίλης Μιστριώτης, Αρχιτέκτων μηχανικός
Διευθυντής GreekArchitects.gr

 

 

 

 
 
 
 

Latest video

GreekArchitects Television

Copyright © 2002 - 2014. Alterative channel of transmission

Powered by SEO - Intrigue Digital