ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

I am a monument

28 Ιούνιος, 2015

I am a monument

Μηχανισμοί Προβολής. Μουσειακές εφαρμογές σε ποικίλα πεδία. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητής: Δημήτρης Αγόρας
Επιβλέπων καθηγητής: Δημήτρης Σεβαστάκης
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : 31  Ιουλίου 2013

Το θέμα που ερευνάται στην παρούσα διάλεξη είναι οι Μηχανισμοί Προβολής - Μουσειακές Εφαρμογές σε ποικίλα πεδία. Η μελέτη του θέματος εκκινεί από ευνόητα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της αρχιτεκτονικής σε μία καταναλωτική κοινωνία και πως η τελευταία με την σειρά της συνεπιδρά στην μορφή και λειτουργία του χώρου, στις αρχιτεκτονικές γλώσσες και τις εμπορευματικές στρατηγικές.

Η παρατήρηση του δομημένου περιβάλλοντος μας οδηγεί στην επιλογή τριών κτιριακών παραδειγμάτων, διαφορετικών μεταξύ τους μεν, αλλά και ικανών να προτείνουν μέσα από τις αντιθετικές στοχεύσεις, τις ομοιότητες και τα αποκλίνοντα λειτουργικά πεδία, νέες ερμηνευτικές συσχετίσεις του χώρου και των προσλήψεων.

Τα παραδείγματα που επιλέχθηκαν αφορούν:

- Tο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης,
- Tο εμπορικό πολυκατάστημα Άττικα στο Σύνταγμα, και
- Tο γυμναστήριο Bodyscape στον Δήμο Χαλανδρίου.

Και οι τρείς χώροι που επιλέχθηκαν αναφέρονται στην ευρύτερη πόλη των Αθηνών ώστε να είναι και αντικειμενική η βιωματική εμπειρία για το επίπεδο της ανάλυσης. Στην πρώτη φάση της έρευνας οι τρείς αναφερόμενες μελέτες αναλύονται αρχιτεκτονικά ως προς τη μορφή και την εσωτερική τους λειτουργία. Στη συνέχεια σύμφωνα με την ανάλυση επιχειρείται μία σύγκριση όσον αφορά τα κοινά χαρακτηριστικά που συναντάμε και στους τρεις μελετώμενους χώρους. Ακολουθεί στη συνέχεια η δεύτερη φάση της έρευνας όπου τα κοινά θεωρητικά επίδικα τα οποία έχουν προκύψει από την αρχιτεκτονική ανάλυση, οδηγούν σε ειδικές διαπιστώσεις και αντιμετωπίσεις ως προς τα αρχιτεκτονικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.

Τα κύρια κοινά αναλυτικά αρχιτεκτονικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε για όλη την μελέτη μας ήταν:

- Το γυαλί, εφόσον αποφασίσαμε να καταννοήσουμε την φωτεινότητα, την διαφάνεια και την ανακλαστικότητα του χώρου.
- Η βιτρίνα ή αλλιώς προθήκη ως συνολική αλλά και ειδική αντιμετώπιση των εκθεμάτων στην κάθε περίπτωση.
- Η δομή θέασης ως εργαλείο σύνταξης του χώρου οριζόμενη από την κίνηση.

Έχοντας αναλύσει τα αρχιτεκτονικά εργαλεία, στη συνέχεια η προσέγγιση αφορά την διερεύνηση ως προς τις φιλοσοφικές έννοιες που εντοπίστηκαν και καθιστούν την ίδια την αρχιτεκτονική ως εργαλείο. Με διττή ιδιότητα, αυτή της αρχιτεκτονικής μορφής ως μηνυματικού οργανωτή και της αρχιτεκτονικής δομής ως διαδικασίας. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη έρευνα θεωρήσαμε πως το ίδιο το έκθεμα μας καθορίζει το αρχιτεκτονικό γεγονός. Τέλος καταλήγουμε στις διαπιστώσεις μας, και συμπεράσματα και στο ερώτημα που εγείρεται, σχετικά με τον ρόλο της αρχιτεκτονικής που είναι υποχρεωμένη να εκφραστεί ανάλογα στο πολυσύνθετο δίκτυο που ορίζει με την σειρά της και θέλει να επιβάλλει η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία.

Δείτε την εργασία σε pdf (143 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital