ΔΙΑΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

16 Αύγουστος, 2010

Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Επιστολή Ν. Καλογήρου

Νίκος Καλογήρου Επιστολή 2. Απάντηση στον Κ. Πατέστο για το Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Αγαπητοί "Greek Architects"

Μου είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τις σκέψεις του αγαπητού συναδέλφου Κωνσταντίνου Πατέστου ο οποίος, με ανεξήγητη εμπάθεια, αφού καταρχήν με χαρακτήρισε «αφελή» τώρα εκτιμά ότι βρίσκομαι «εν συγχύσει» και είμαι o «ηλίθιος» που κοιτάζει το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Αυτή τη φορά μάλιστα επεκτείνεται στο σύνολο των διδασκόντων -πλην ενός- του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. οι οποίοι χρεώνονται με το ασυγχώρητο σφάλμα να μην συμφωνούν με τις απόψεις του για το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Ίσως η συνολική αυτή στάση υποκρύπτει την πικρία του για τη μη εκλογή του στη θέση του καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας στη Θεσσαλονίκη ξεχνώντας εύκολα ποιοί συνέβαλαν στην εκλογή του ως καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Δημοκρίτειο.
Δεν επιθυμώ να συνεχίσω μια αντιπαράθεση αυτού του τύπου. Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης είναι γνωστό ότι διατυπώνω τις απόψεις μου για την αρχιτεκτονική και την πόλη όταν δίνεται το κατάλληλο βήμα και η ευκαιρία. Έτσι και για το νέο δημαρχείο που είναι ένα μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη έχω εκφράσει, σε αρκετές ευκαιρίες, εύλογες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που ο προσεκτικός αναγνώστης διακρίνει ότι εντοπίζονται κυρίως στην επιλογή μίας ακατάλληλης θέσης και στους χειρισμούς αστικού σχεδιασμού . Αυτό εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεται ο καλόπιστος παρατηρητής από την ανάγνωση του επιστημονικού κειμένου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ» και όχι μια στείρα αντιπαράθεση αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Αν και προσωπικά πιστεύω σε ορισμένες διαχρονικές αξίες που συνδέουν την αρχιτεκτονική με τον τόπο, θεωρώ εύκολη την μομφή που απευθύνεται σε όσους - υποθέτω και σε εμένα - ανακαλύπτουν «κάθε Δευτέρα πρωί» μιαν άλλη αρχιτεκτονική. Αναπόφευκτα όμως η αρχιτεκτονική εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Οπότε δεν θα δίσταζα να επαναλάβω ότι και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Πατέστου, εάν διακρίνεται μία συνολική προσέγγιση μέσα στις κοινοτυπίες που χαρακτηρίζουν τα κείμενά του αυτή μου «φαίνεται ίσως ξεπερασμένη» με αποτέλεσμα η ιστορία να ανακυκλώνεται από το σημείο που είχε αρχίσει...


Νίκος Καλογήρου
καθηγητής αρχιτεκτονικού
και αστικού σχεδιασμού
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Π.Σ.Α.Π.Θ.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO