ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

29 Απρίλιος, 2011

"Άρτιμέλλων" Συζήτηση με τους Point Supreme Architects

Στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής σειράς του GRATV που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος.Cry

by Gratv

Επεισόδιο 02.Συζήτηση με τους Point Supreme Architects (Κ. Πανταζής & Μ. Ρέντζου)

Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr)  στην ενότητα εκπομπές / Άρτιμέλλων.

 

ΑΡΤΙΜΕΛΛΩΝ (±75) / ARTIPROSPECTS

Προσπαθώντας να ενεργήσει στο κενό άλλων οδών προβολής της νεώτερης γεννιάς αρχιτεκτόνων και να αναστρέψει το εντεινόμενο κλίμα εσωστρέφειας και μηρυκασμού, τα φαινόμενα ψυχολογικής άρνησης του νέου και του επερχόμενου, έως και γεροντολαγνείας - πάγιων πλέον χαρακτηριστικών της νεοελληνικής κοινωνίας και ενός επαγγελματικού κατεστημένου που άμεσα και απροκάλυπτα πορεύεται μέσα από προθέσεις ευνουχισμού των γόνων του - μια σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις αρχιτεκτόνων εκκινεί το διάλογο και προβάλλει το λόγο της γεννιάς της μεταπολίτευσης, όσων γεννήθηκαν λίγα χρόνια πρίν ή μετά από τα μέσα της δεκαετίας του '70 (1971- 1979) και μεγάλωσαν βιώνοντας το νεοελληνικό "θαύμα της απομυθοποίησης".

Με κοινό χαρακτηριστικό τις έντονες ακαδημαϊκές και επαγγελματικές αναζητήσεις στο εξωτερικό - περισσότερο από ποτέ πριν - η δημιουργική πορεία μιας χαρακτηριστικής υπο-ομάδας τη γεννιάς αυτής φαντάζει να κινείται αντίστροφα: από μεγαλειώδη έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα του σχεδιασμού προς το μοναχικό και μικρότερο κόσμο του "ελεύθερου" επιτηδευματία. Ταυτόχρονα μια δεύτερη ομάδα διαγράφει εντελώς διαφορετική πορεία, την αυτόνομη - κατά το δυνατό - δραστηριοποίηση στην εγχώρια επαγγελματική πραγματικότητα αμέσως μετά τη λήψη του πρώτου επαγγελματικού διπλώματος/πτυχίου. Κρίνεται σημαντικό να καταγραφεί το εύρος των επιλογών, των προθέσεων και των προσεγγίσεων στο αρχιτεκτονικό όνειρο ζωής και δημιουργίας.

Οι ελπίδες, τα επιτεύγματα, οι αναζητήσεις και οι προβληματισμοί αποτυπώνονται στις συζητήσεις αυτές μεταξύ νέων και στις καταθέσεις τους για το αρχιτεκτονικό μέλλον - για το οποίο δικαιούνται, αναμφίβολα, τουλάχιστον να εκφέρουν επιτέλους γνώμη, χωρίς φόρους υποτέλειας.

Ο τίτλος της σειράς εισάγει το νεολογισμό Άρτιμέλλων (ουσιαστικοποιημένη μετοχή) από τις λέξεις άρτιος και τη μετοχή μέλλων, παραπέμποντας έμμεσα στους προβληματισμούς της στήλης Αrtiphysis, το συσχετισμό του τεχνητού (artificial) και της φύσεως, του φυσικού και ζητήματων ιδιαίτερης "φύσεως".


Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Ο Δίαυλος αρχιτεκτονικής και ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος προσκαλούν νέους συναδέλφους της συγκεκριμένης γενιάς οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρουσιαστούν στη σειρά Αρτιμέλλων να στείλουν τα στοιχεία τους (σύντομο βιογραφικό και δείγματα σχεδιαστικού έργου συνολικά όχι περισσότερο από 3 ΜΒ) στην κεντρική ηλεκτρονική διεύθυνση του GreekArchitects.gr με την ένδειξη τίτλου "Αρτιμέλλων".

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO