ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

02 Νοέμβριος, 2016

Ζήσης Κοτιώνης. Κατοικημένες αυτοβιογραφίες

Σχεδιάζοντας την ίδια σου την κατοικία, ή κατοικώντας το ίδιο σου το σχέδιο. Συζήτηση με τον Ζήση Κοτιώνη. (Επεισόδιο 5)

Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου

Επεισόδιο 5. Συζήτηση με τον Ζήση Κοτιώνη.
Α' μέρος

Β' μέρος

Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν ή απενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής
Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Το σπίτι του αρχιτέκτονα.
greekarchitects.gr © 2012-13

Λίγα λόγια για την τηλεοπτική σειρά

Σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα του "σχεδιάζω για τον εαυτό μου" ανέρχεται ως μια ξεχωριστή κατηγορία αρχιτεκτονικής στην οποία ο δημιουργός αντιμετωπίζει το "εγώ" του υπό διαφορετικό πρίσμα, παράγοντας έργο υπό ιδιαίτερους όρους - φιλοσοφικούς, ιδεολογικούς, τεχνικούς, ή άλλους - συχνά αντιμετωπίζοντας αδιέξοδα, είτε προσωπικής ή ψυχολογικής φύσεως. Ενώ ανιχνεύονται διάφορες εκδοχές σχέσεων του αρχιτέκτονα - επαγγελματία ή αυτόκλητου ερασιτέχνη - με το σπίτι του, είναι κοινός τόπος η κάποια έννοια «κρίσης» σε μια πορεία τεκτονικής πραγμάτωσης του υποσυνείδητου, της «αναγέννησης στην πέτρα» κατά τον πρωτοπόρο της ψυχανάλυσης και αυτόκλητο αρχιτέκτονα Κάρλ Γιούνγκ. Τα έργα αναπόφευκτα εκφέρουν βαθύτατη ψυχαναλυτική αξία, ως διαδικασία σχεδιασμού που εξελίσσεται ως ένα είδος αυτο-ανάλυσης. Η σχέση του ιδιοκτήτη/κατοίκου με το κτήριο-έργο του είναι μια ξεχωριστή αφήγηση η οποία εξελίσσεται σε βάθος χρόνου ως μια ανοιχτή και συνεχής αλληλεπίδραση δημιουργού και δημιουργήματος.

Στην παρούσα σειρά συζητήσεων υπό το γενικό τίτλο «κατοικημένες αυτοβιογραφίες» στόχος είναι η καταγραφή αυτής της εμπειρίας διαβίωσης στο "ίδιο" δημιούργημα, της ιστορικής διαδρομής και των εκδοχών της• η κατάθεση μαρτυρίας από εκπαιδευμένους αρχιτέκτονες που έχουν βιώσει σε χρονικό βάθος την εμπειρία της δημιουργίας του οίκου τους. Το ζήτημα της εξέτασης της αρχιτεκτονικής ως αυτοβιογραφία και της αυτοβιογραφίας ως αρχιτεκτονικό θέμα είναι ένα θεωρητικό αντικείμενο το οποίο εισαγάγει ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (ετοιμάζεται η έκδοση ενός πρώτου βιβλίου στο θέμα άμεσα) και που έχει συζητηθεί ανεπαρκώς ή και καθόλου ως τώρα στα πεδία της αρχιτεκτονικής κριτικής, ιστορίας και θεωρίας, διεθνώς.

Επιμέλεια Παρουσίαση:
Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Επιμέλεια Παραγωγής
GreekArchitects.gr
Βασίλης Μιστριώτης
Μανώλης Οικονόμου
Μαριλένα Μάργαρη

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO