ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Η κιβωτός επιστρέφει στην Ελλάδα

04 Μάιος, 2011

Η κιβωτός επιστρέφει στην Ελλάδα

Παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στη 12η biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας. (έως 22/05/2011) Cry

Κιβωτός. Παλαιοί σπόροι και νέες καλλιέργειες
Η «Κιβωτός» είναι η ελληνική πρόταση στη 12η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στη Μπιενάλε της Βενετίας.


Το greekarchitects.gr ως χορηγός επικοινωνίας της ελληνικής συμμετοχής στη 12η biennale αρχιτεκτονικής σας παρουσιάζει ένα βίντεο - ρεπορτάζ από το Giardini της Βενετίας καθώς και τα εγκαίνια της "Κιβωτού".
Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και κάποιες συζητήσεις - συνεντεύξεις των:(με σειρά εμφάνισης) Δ. Φατούρου, Γ. Τζιρτζιλάκη, Α. Γιακουμακάτου, Μ. Παπαδημητρίου, Α. Ψυχούλη, Κ. Ηλιοπούλου, Ο. Δαβία, Γ. Ισιδώρου.


Συνέντευξη του Ζήση Κοτιώνη στο GRATV και το Μ. Αναστασάκη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην 12η Biennale αρχιτεκτονικής.

 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της (Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης), η εγκατάσταση αυτή αναστοχάζεται τους παλαιούς σπόρους και την ιδεολογική βιοποικιλότητα που είναι διαθέσιμη αλλά ξεχασμένη και υπό εξαφάνιση, καθώς ταυτόχρονα επαγγέλλεται νέες κουλτούρες εδαφικής ζωής.

Στο Ελληνικό Περίπτερο, ο Γιάννης Ισιδώρου με την οπτική και ηχητική του εγκατάσταση παράγει ένα περιβάλλον προσομοίωσης με την αρχική αγροτική παραγωγική εμπειρία. Ο Κώστας Μανωλίδης με τις τοπιακές τοπολογίες του υπαινίσσεται τη δυνατότητα αναστοχασμού πάνω στον πλούτο του εδάφους μέσα από τις αναπαραστάσεις του. Η Μαρία Παπαδημητρίου με το εργαστήριο σπορείας της επανεισάγει στο εκτεταμένο έδαφος της μητρόπολης πρακτικές αγροτικές συνδυασμένες με την ηδονική εμπειρία της διατροφής. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης στοιχειοθετεί ίχνη ενός οδηγού για τον επίδοξο κηποτέχνη-καλλιεργητή της αστικής ζωής. Η ίδια η Κιβωτός που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, φέροντας τη βαριά μνήμη του φυτογενετικού υλικού από τα ελληνικά τοπία, ταυτόχρονα ταξιδεύει, και μαζί με αυτήν οι επισκέπτες, ανύποπτοι αλλά γνώριμοι κάτοικοι ενός κόσμου στον οποίο η συλλογική επιβίωση γίνεται συνθήκη επιβίωσης του ίδιου του κόσμου εντός του οποίου επιβιώνουμε. Η διέγερση των αισθήσεων, η απόλαυση και ο ηδονισμός, η συντροφικότητα και η συμβίωση έτσι όπως τις έζησαν όλοι οι συνεργάτες μαζί μέσα από την πεντάμηνη εμπειρία της υλοποίησης του συλλογικού έργου, εγκαθίστανται στην Κιβωτό, ως αντίποδας στον καταναλωτικό μοναχισμό της μητροπολιτικής ζωής.

 


Οι συντελεστές της ελληνικής συμμετοχής.

 


Δράση διανομής σπόρων στο Ριάλτο.

Δείτε τα εγαίνια στη Βενετία ΕΔΩ

Επίτροποι-Επιμελητές: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης
Σχεδιασμός Κιβωτού και Εγκατάστασης: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης

Διάρκεια
30/03/2011 - 22/05/2011 (Εγκαίνια 28/03, ώρα 20:00)

Χώρος
Αθήνα
Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο Οδού Πειραιώς

Διοργάνωση
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO