ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

21 Αύγουστος, 2010

Λίγο πριν το ταξίδι της κιβωτού.

Το greekarchitects.gr επισκέφτηκε την κιβωτό λίγες ημέρες πριν σαλπάρει για την 12η μπιενάλε αρχιτεκτονικής στην Ιταλία.

Του Βασίλη Μιστριώτη

Η 12η μπιενάλε αρχιτεκτονικής σε λίγες ημέρες υποδέχεται την ελληνική συμμετοχή των Ζήση Κοτιώνη και Φοίβης Γιαννίση.

Πρόκειται για μια ξύλινη λυόμενη κατασκευή διαστάσεων 12 μ. μήκους και 2,70 μ πλάτους όπου στο εσωτερικό της φιλοξενούνται σπόροι και καρποί, υπεύθυνος για τους οποίους είναι ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας. Περισσότερα δείτε στο άρθρο παρουσίασης της κιβωτού ΕΔΩ

Η κιβωτός αποτελεί μια εξαιρετική σύλληψη με βαθιές αναζητήσεις και ουσιαστικά μηνύματα για την στάση μας απέναντι στην ίδια μας τη ζωή. Οι σπόροι και οι καρποί είναι οι τελευταίες εικόνες όχι μόνο της ζωής που θα θέλαμε, αλλά της ίδιας μας της ψυχής. Είναι οι χαμένες πατρίδες του παρελθόντος αλλά.. και του μέλλοντος.

Μια εφήμερη κατασκευή με ισχυρά πολιτικά μηνύματα ως προς την αγροτική πολιτική της Ε.Ε., μια «αρχιτεκτονική αλληγορία» που αντιστέκεται σε όλα εκείνα που δεν μας εκφράζουν αλλά δυστυχώς ανεχόμαστε.

Η πρόταση του Ζήση Κοτιώνη και της Φοίβης Γιαννίση μας υπενθυμίζει ότι η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο μια δισδιάστατη ή ακόμα και τρισδιάστατη χρηστική διαδικασία αλλά μια ουσιαστική λειτουργία με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ψυχή του.

Το greekarchitects.gr ως χορηγός επικοινωνίας της ελληνικής συμμετοχής στην 12η μπιενάλε αρχιτεκτονικής παρακολουθεί από κοντά το ταξίδι της κιβωτού. Στο μέλλον θα σας παρουσιάσουμε το ταξίδι της με ένα ολοκληρωμένο βίντεο από την αρχή έως και το τέλος... αν και το τέλος θα πρέπει να είναι μια συλλογική απόφαση όλων μας.

 

kivotosbiennale.2010.07.01.jpg
Οι δημιουργοί Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης και ο κατασκευαστής Γαβρίλος Μιχάλης.

 

kivotosbiennale.2010.07.02.jpg
Η Φοίβη Γιαννίση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

 

kivotosbiennale.2010.07.03.jpg kivotosbiennale.2010.07.04.jpg
Η κατασκευαστική πρόοδος της κιβωτού.

 

Η κιβωτός θα βρίσκεται στο Ελληνικό Περίπτερο (Giardini di Castello) από τις 29 Αυγούστου έως και τις 21 Νοεμβρίου.

Φωτογραφίες : Μανώλης Οικονόμου

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO