ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Ν. Καλογήρου

11 Μάρτιος, 2009

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Ν. Καλογήρου

«Μετα-γραφές ή ασκήσεις τοπογραφίας» (Θεσσαλονίκη) 

Διάλεξη του αρχιτέκτονα Νίκου Καλογήρου, προέδρου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, διοργανώνει την Τετάρτη 1η Απριλίου το ΤΕΕ/ΤΚΜ, συνεχίζοντας τον κύκλο παρουσιάσεων σημαντικών μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιούνται μετά από εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων.Η διάλεξη του κ. Καλογήρου, με τίτλο «Μετα-γραφές ή ασκήσεις τοπογραφίας», θα ξεκινήσει στις 7.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφόρος Στρατού 2).

Σχετικά με την διάλεξη, ο καθηγητής αναφέρει: «Η αυτοκριτική του προσωπικού έργου δεν είναι ευχερής, καθώς η συνθετική διαδικασία είναι αυτόνομη στο πλαίσιο βέβαια της συγκυρίας και του ευρύτερου πολιτισμικού περιβάλλοντος. Η προσέγγιση στο σχεδιασμό διαμορφώθηκε από τη μόνιμη σχέση με το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., που αποτελεί διαχρονική ‘’όαση’’ στους περιορισμένους ορίζοντες της πόλης».

Κατά τον ίδιο, μεγάλο μέρος υλοποιημένου έργου αφορά στη μελέτη κατοικιών, πρωταρχικών για την αρχιτεκτονική συνθέσεων, που εκφράζουν καθαρότερα κάποιες προσωπικές εμμονές. Οι μελέτες αστικού σχεδιασμού ή δημόσιας αρχιτεκτονικής έγιναν με διάφορες αφορμές - συνήθως συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

«Η εγγενής δυσκολία εφαρμογής αυτής της κλίμακας στην Ελλάδα οδηγεί σε συνθέσεις περισσότερο ελεύθερες, ωστόσο η δυνατότητα υλοποίησης αποτελεί πάντα βασική επιλογή της προσέγγισης. Ορισμένες ειδικές συνθέσεις μικρής κλίμακας, εσωτερικών χώρων ή σχεδιασμού εκθέσεων επιτρέπουν αυξημένη ελευθερία έκφρασης και δημιουργούν ευκαιρίες για πειραματισμούς και δοκιμές», υπογραμμίζει.

Η διαχρονική τυπολογία της μεσογειακής παράδοσης και του μοντερνισμού, σε συνδυασμό με τα τοπογραφικά-περιβαλλοντικά-κλιματολογικά δεδομένα και τον προϋπολογισμό στην επιλογή υλικών και υφής, βάζουν τη «σφραγίδα» τους στο αρχιτεκτονικό έργο.

Έτσι, «διαμορφώνουν ένα προσωπικό ιδίωμα, επιτρέποντας τη διαρκή κίνηση με βαθμιαία βήματα. Στα πρόσφατα έργα εξερευνώνται νέες γεωμετρίες που επιχειρούν τολμηρότερη προσαρμογή της μορφής στη χρήση, σε αντίστιξη με την ακαμψία που διακρίνουμε σήμερα σε ορισμένες παραλλαγές του ‘’παραδοσιακού’’ μοντέρνου, που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην ελληνική σκηνή».

Ο Νίκος Καλογήρου είναι αρχιτέκτων (Α.Π.Θ., 1975) με μεταπτυχιακά στο Παρίσι (DEA, EHESS 1976 και Paris 1 1977, δίπλωμα CRU 1976-79 και διδακτορικό Paris 1, 1979). Είναι καθηγητής και από το 2005 πρόεδρος στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθώς και ακαδημαϊκός υπεύθυνος στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Ε.Α.Π..
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί 25 εκδόσεις για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία.
Ως ενεργός πολίτης και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό συμμετέχει στο διάλογο για θέματα της ειδικότητάς του παρουσιάζοντας τακτικά τις απόψεις του στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, στην τηλεόραση, καθώς και από το ραδιόφωνο.
Το εφαρμοσμένο έργο του στους τομείς της αρχιτεκτονικής και αστικής σύνθεσης έχει δημοσιευθεί στον ειδικό τύπο, σε εκθέσεις και έχει διακριθεί με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Από το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO