ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Moment - Le Corbusier's Secret Laboratory

02 Απρίλιος, 2013

Moment - Le Corbusier's Secret Laboratory

Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς τις πολλές διαστάσεις του έργου του, ενώ παρέχει τη δυνατότητα για νέες οπτικές από τις οποίες το έργο του θα μπορούσε να εκτιμηθεί. (έως  28 Απριλίου 2013)

English version


 

O Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret, γεννημένος το 1887) αναφέρεται συχνά ως ο πιο σημαντικός αρχιτέκτονας στην ιστορία. Η επιρροή του στον κτιριακό και αστικό σχεδιασμό σε όλον τον κόσμο είναι αδιαμφισβήτητη. Παρά την κληρονομία του ωστόσο, μια έκθεση για τον Le Corbusier αυτού του μεγέθους στη Βόρεια Ευρώπη φαίνεται να έρχεται αρκετά καθυστερημένα. Η έκθεση Moment - Le Corbusier's Secret Laboratory αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψει κανείς τις πολλές διαστάσεις του έργου του-  περιλαμβάνοντας σπάνια εκτιθέμενα γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής- ενώ παρέχει τη δυνατότητα για νέες οπτικές από τις οποίες το έργο του θα μπορούσε να εκτιμηθεί.

Κεντρικό θέμα αυτής της έκθεσης αποτελεί η ταλάντευση του Le Corbusier  ανάμεσα σε δύο φαινομενικά ανόμοιες αναζητήσεις: την εξύμνηση των μηχανικών αντικειμένων και τη διερεύνηση ποιητικών μορφών. Η έκθεση θα αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η σύνθετη σχέση αναπτύχθηκε από τα νεανικά εκπαιδευτικά ταξίδια του σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα τελευταία έργα του, διερευνώντας τις αντηχήσεις ανάμεσα στο καλλιτεχνικό έργο και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Στο επίκεντρο της προσοχής αυτής της σύνθεσης θεμάτων είναι το στούντιο ζωγραφικής του Le Corbusier  - το «μυστικό εργαστήρι».

Η έκθεση είναι οργανωμένη σε πέντε θεματικές ενότητες που ασχολούνται με τα κύρια στάδια του έργου του: τα ζωγραφικά έργα πουρισμού και οι βίλες της δεκαετίας του 1920, η εκ νέου ανακάλυψη των αξιών των τοπικών ιδιωμάτων τη δεκαετία του 1930, η ενασχόλησή του με τη σύνθεση των τεχνών μετά το 1945,  και οι σύνθετες αναπολήσεις του όψιμου έργου του. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή αφιερώνεται στη σχέση του Le Corbusier  με τη Σουηδία. Το σχέδιό του για την αστική ανάπτυξη της Στοκχόλμης (1933) και το μουσείο που σχεδίασε για τη συλλογή Ahrenberg (1962) θα αντιπαρατεθεί με ανάλογα σχέδια και έργα.

Η έκθεση συγκεντρώνει ένα σώμα ποικίλου υλικού, τόσο από την άποψη μέσων όσο και κλίμακας. Τα  200 επιλεγμένα έργα περιλαμβάνουν έργα ζωγραφικής, σχέδια τοπίου, νεκρής φύσης, πορτρέτα, γλυπτική, ταπισερί, έπιπλα, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες κτιρίων και ολόκληρων σχεδίων πόλεων, βιβλία και φωτογραφίες.

Την έκθεση Moment - Le Corbusier's Secret Laboratory επιμελείται ο Jean-Louis Cohen, καθηγητής του New York University και πολυγραφότατος συγγραφέας βιβλίων για τον Le Corbusier. Ο Cohen σχεδίασε την έκθεση για τα εκατό χρόνια στον Le Corbusier στο κέντρο Pompidou και προετοιμάζει την "Le Corbusier, Landscapes for the Machine Age" που έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 2013 στο Museum of Modern Art στη Νέα Υόρκη. Συνεργάτης επιμελητής είναι ο Pascal Mory, συγγραφέας πολλών σημαντικών αρχιτεκτονικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας "Towers and Skyscrapers, from Babel to Dubai" στο CaixaForum στη Μαδρίτη.

 

 

Η έκθεση Moment- Le Corbusier's Secret Laboratory διοργανώνεται από τον Staffan Ahrenberg σε συνεργασία με το ίδρυμα Le Corbusier και την συλλογή Ahrenberg, με σημαντική συνεισφορά από το φιλανθρωπικό ίδρυμα AVC.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO