ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

14 Μάιος, 2013

Ο Homo Ludens από τη νεωτερική στη σύγχρονη πόλη

Ο Ηomo Ludens (o Άνθρωπος που παίζει) προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές της κοινωνικής δομής και στον τρόπο που αυτές εκφράζονται στο δημόσιο χώρο της πόλης. (ερευνητική εργασία)


Φοιτήτρια : Μηλιά - Αργείτη Αικατερίνη
Επιβλέπων καθηγητής : Πέτρος Μπαμπάσικας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2012

 

Ο Ηomo Ludens (o Άνθρωπος που παίζει) προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές της κοινωνικής δομής και στον τρόπο που αυτές εκφράζονται στο δημόσιο χώρο της πόλης, καθώς τις αντιλαμβάνεται ως τους κανόνες ενός μεγάλου παιχνιδιού που έχει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αναθεωρήσει.

Στην εποχή της νεωτερικότητας, που η εργασία και η κατανάλωση καθόριζαν σημαντικά την καθημερινότητα του εργαζομένου και καθιστούσαν παθητική τη σχέση του με το δημόσιο χώρο, καλλιτέχνες και θεωρητικοί πρότειναν την ένταξη του παιχνιδιού σε αυτόν, ως ενεργοποιητή της φαντασίας και του απρόβλεπτου. Από τον Βenjamin, που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει το Παρίσι της φαντασμαγορίας μέσα από την παιγνιώδη τεχνική της περιπλάνησης, μέχρι τους Καταστασιακούς που έβλεπαν την πόλη ως το πεδίο ενός ομαδικού παιχνιδιού, η ηθική του homo ludens φαινόταν η μόνη λύση έναντι της ηθικής της εργασίας για την επανεγκαθίδρυση της απόλαυσης στο δημόσιο χώρο.

Στη σημερινή εποχή, που οι αντιφάσεις του χώρου εντείνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και των πληροφοριακών δικτύων το παιχνίδι μετασχηματίζεται. Μέσα από συνεργατικές πρακτικές που λαμβάνουν χώρα αρχικά στον ψηφιακό χώρο και κατ'επέκταση στο δημόσιο, αν αποφύγει την έξωθεν επιβολή κανόνων στα πλαίσια της βιοπολιτικής παραγωγής, κατορθώνει την αμφισβήτηση παγιωμένων δομών και την ανάδυση της πόλης ως «αέναου έργου των κατοίκων»[1] της.

Παραπομπές
[1]
Lefebvre, Henri [1977], Το δικαίωμα στην πόλη : χώρος και πολιτική, μετάφραση: Πάνος Τουρνικιώτης, Κλώντ Λωράν,  Αθήνα :Εκδόσεις Παπαζήση, σελ.165

Δείτε την εργασία σε pdf (119 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital