ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Σχεδιασμός και δημιουργικότητα

20 Νοέμβριος, 2014

Σχεδιασμός και δημιουργικότητα

Ο αρχιτέκτονας Tscumi. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια: Πέτσιου Χριστίνα
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Τσουκαλά Κυριακή
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 8 Ιουλίου 2014

Ποια η διαδικασία της δημιουργικότητας; Ποια τα στάδια της; Ποια τα εκ­φραστικά μέσα και πως βοηθούν; Πως παράγεται η αρχιτεκτονι­κή ιδέα; Πως η ιδέα γίνεται αρχιτεκτονική; Μέσα από τις απόψεις καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων για τη δημιουργικότητα  στις τέχνες και την αρχιτεκτονική καταγράφονται τα χαρακτηρι­στικά που καθιστούν ένα έργο δημιουργικό και αποδεκτό από το κοινό. Τα στάδια της ανατομίας της δημιουργικότητας και τα ερ­γαλεία όπως το σκίτσο, τα σχέδια και τα διαγράμματα κάνουν κατανοητές τις επιθυμίες και τους αρχικούς στόχους του αρχιτέκτονα.

Στο πλαίσιο της εργασίας για την εμπέδωση του θεωρητικού υπόβαθρου μελετάται το έργο του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi. Λόγω της βαθιάς θεωρητικής του μελέτης πάνω στην αρχιτεκτονική, κατατάσσεται στους πιο δη­μιουργικούς αρχιτέκτονες που βρίσκουν μοναδικούς τρόπους απόδοσης της αρχιτε­κτονικής, του χώρου, της κίνησης, των δράσεων, βασικών στοιχείων της σύνθεσης και αποσύνθεσης.

H μελέτη του έργου του Tschumi βασίζεται στις έννοιες και τις τεχνικές, που ο ίδιος χρησιμοποιεί για την ερμηνεία και την κατασκευή του αρχιτεκτονικού χώρου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πως αυτές εκφράζονται δημιουργικά και τρέφουν τη δη­μιουργικότητα του αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη, αναδεικνύουν και σχηματίζουν την προ­σωπική του γραφή και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο.

Δείτε την εργασία σε pdf (189 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO