ΕΡΓΟ

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Μια Φιλική προς το Περιβάλλον Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

13 Ιούνιος, 2011

Μια Φιλική προς το Περιβάλλον Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

H συνολική αφαιρετική σύνθεση διατηρεί μια εσωτερική σύνδεση με την παράδοση η οποία είναι περισσότερο ορατή στο τυπολογικό επίπεδο.

Του Νίκου Καλογήρου

English version

Αυγερινού 12, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, 552 36.

Αρχιτέκτων: Νίκος Καλογήρου
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Κώστας Μανωλίδης

Στη μελέτη εφαρμογής συνεργάστηκε ο Τέλης Βασιλειάδης.
Κατασκευή: ΑΡΧΙΤΕΧ, αρχιτέκτων Γ. Γεωργιάδης, πολ. μηχανικός Γ. Καΐσης.

H κατοικία εντάσσεται σε έντονα επικλινές οικόπεδο εκτός σχεδίου το οποίο αναπτύσσεται στον άξονα ανατολής - δύσης και είναι κατάφυτο με πεύκα. Προϋποθέσεις του σχεδιασμού είναι η βιοκλιματική προσαρμογή του κελύφους, ο συνδυασμός της εσωστρέφειας - προστασίας των ιδιωτικών περιοχών με το άνοιγμα των χώρων διημέρευσης προς το πράσινο και τη θέα, καθώς και η αξιοποίηση των φυσικών τοπικών υλικών.


Kατά τη σύνθεση επιδιώχθηκε η μέγιστη δυνατή σαφήνεια με διακεκριμένες ενότητες που εντάσσονται σ' ένα ενιαίο αναγνωρίσιμο σύνολο: ένα μεγάλο ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο το οποίο διαπερνά εγκάρσια ένα μικρότερο.

H αλληλοτομία των δύο όγκων δημιουργεί το συμπαγή κορμό της κατοικίας, ενώ οι κεραίες του ασύμμετρου αυτού σταυρού εκφυλίζονται περιλαμβάνοντας ημιυπαίθριους χώρους. H καμπύλη που κατευθύνει την πρόσβαση στην είσοδο ενισχύει παράλληλα την αίσθηση του περίκλειστου. H γραμμική ανάπτυξη του κτιρίου διατηρείται στην εσωτερική διευθέτηση με την αυστηρή χωρική συνέχεια του στεγασμένου εξώστη, του διαμπερούς καθιστικού και του αιθρίου. H  συνολική αφαιρετική σύνθεση διατηρεί μιαν εσωτερική σύνδεση με την παράδοση η οποία είναι περισσότερο ορατή στο τυπολογικό επίπεδο ενώ συνειδητά έχουν αποφευχθεί οι προφανείς αναφορές στα εξωτερικά μορφολογικά γνωρίσματα.

Η αρχιτεκτονική διευθέτηση ανταποκρίνεται στο κλίμα και τον προσανατολισμό με ένα κλειστό καμπύλο πέτρινο κέλυφος, που παραπέμπει σε όστρακο, προς το βορρά και έχει μόνο μικρές σχισμές αερισμού, ενώ η είσοδος προφυλάσσεται από τον άνεμο με κλειστή στοά. Προς το νότο τα μεγάλα υαλοστάσια επιτρέπουν, με ένα σύστημα ξύλινων σταθερών εξωτερικών περσίδων, στον ήλιο να εισέρχεται τη χειμερινή περίοδο επιτρέποντας το άμεσο κέρδος. Aντίθετα το καλοκαίρι προσφέρουν ηλιοπροστασία και απαγωγή του θερμού αέρα. Προς τη δύση, που στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει συνήθως με τη θέα, υπάρχει μεταβατικός χώρος με τη μορφή ανοιχτής  στοάς, που προφυλάσσεται με κινητές κατακόρυφες τέντες. Aυτές οι επιλογές έχουν το προτέρημα να εμπλουτίζουν και να διαφοροποιούν τις όψεις.


 H διάταξη των κύριων χώρων διημέρευσης και ύπνου επιτρέπει τον διαμπερή αερισμό, τον ελεγχόμενο φωτισμό και ηλιασμό καθώς και τη συνέχεια εσωτερικού - εξωτερικού. H στρατηγική τοποθέτηση ενός κεντρικού αιθρίου, με κρήνη και δεξαμενή νερού για δροσισμό διασφαλίζει τα παραπάνω, ενώ παρέχει και ένα ανοιχτό προφυλαγμένο από τον άνεμο δωμάτιο για υπαίθρια διαμονή κατά τις μεταβατικές εποχές.


Σχετικά:
Δύο σύγχρονες κατοικίες στην Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη παρουσίαση ,εντάσσεται στην πρόταση – πρόσκληση του greekarchitects.gr , για την ανάδειξη σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
Λεπτομέρειες για την αποστολή προτάσεων δείτε
ΕΔΩ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO